La nostra curiositat pel cosmos ha anat creixent des de temps ancestrals, i és aquest misteri inquietant el que ha portat a mitja humanitat a alçar la mirada al cel amb la intenció de trobar, entre constel·lacions i planetes, algunes respostes sobre la nostra existència. Una recerca universal que va portar a crear els primers observatoris astronòmics fa milers d'anys, a la Xina i Babilònia, i que té el seu eco avui als observatoris moderns, alguns dels quals tenen una llarga història.
🪐 La missió Euclid revela les cinc primeres imatges del cosmos en alta definició
🔭 Troben una galàxia bessona de la Via Làctea que canvia el que sabem sobre l'univers
És el cas de l'Observatori Fabra, situat a la muntanya del Tibidabo el 1894 per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i que és un dels observatoris astronòmics en actiu més antics i captivadors del món. Un lloc màgic que obre les seves portes a tots els amants de l'univers, somniadors, científics i curiosos. Descobreix-ho amb nosaltres!
De ruta nocturna per Barcelona: l'Observatori Fabra, un llegat de coneixement i admiració
T'apropem a la història, les curiositats i les meravelles de l'Observatori Fabra. No hauràs d'anar-te'n gaire lluny, perquè des del cim del Tibidabo el veuràs sortir entre el bonic paisatge urbà.
Una mica d'història
El projecte per construir l'observatori Fabra en el Tibidabo el 1894, sota la responsabilitat del meteoròleg Eduard Fontserè i Riba, va ser rebutjat per falta de capital fins i tot que l'any 1900 el marquès d'Alella, Camil Fabra i Fontanills, va fer una gran aportació econòmica. I el somni d'Eduard i de molts apassionats del cosmos es va fer realitat amb la inauguració de l'observatori l'any 1904.
Vuit anys més tard, el recinte va quedar codirigit per Comes Solà a la secció astronòmica i Eduard Fontserè en la meteorològica.
Avui es considera Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de monument històric per part de la Generalitat de Catalunya, entre altres galons que porta el que, per dates, resulta ser el quart observatori en actiu més antic del món. Es mereix una visita, no?
Què veure a l'Observatori Fabra
L'Observatori Fabra, amb més d'un segle d'estudis còsmics, climàtics i sísmics, ofereix visites guiades per explorar la seva història i els notables científics que l'han dirigit. Els divendres i dissabtes podràs visitar l'edifici i escoltar de la veu dels experts la història de l'observatori amb detall. Les vistes de Barcelona des de l'exterior de la cúpula et deixaran sense paraules. Podràs observar la lluna, estrelles, asteroides i estels. Entre octubre i maig és la millor època per no perdre't gens. Hi ha visites diürnes i nocturnes. Si vens de nit, sentiràs que ets en un altre món.
L'entrada, ronda entre els 14 i 23 euros i segons triïs venir divendres o dissabte inclou: visita al museu i a la sala modernista, visita a l'exterior de la cúpula i observació amb el telescopi, conferència, projecció d'un vídeo sobre astronomia i copa de cava o suc de fruites de benvinguda.
Com arribar
L'Observatorio Fabra es troba a Camí de l'Observatori i per arribar tens diverses opcions:
Des de Plaça Cataluña, agafa els trens de la Generalitat cap a Sabadell o Terrassa (S1 i S2), baixant a Peu del Funicular. Des d'allà, pren el funicular de Vallvidrera fins al cim (Vallvidrera Superior). Una vegada allà, pots arribar de dues formes:
- Caminant: segueix la carretera de Vallvidrera al Tibidabo fins a la desviació de l'observatori (20-25 minuts a peu amb excel·lents vistes però per carretera).
- Amb autobús: pren el número 111 des de l'estació del funicular i el Parc d'Atraccions, amb parada en Mentora Alsina. L'autobús 111 passa per l'estació del funicular als minuts 16 i 46 de cada hora.
Si prefereixes venir amb cotxe, pren la Carretera de l' Arrabassada/BP-1417 i segueix les indicacions fins a Camí de l'Observatori.
No et pots perdre aquesta oportunitat d'apropar-te al cel des de l'Observatori Fabra. Les vistes són inoblidables i a l'estiu ofereixen paquets de “sopars amb les estrelles”. Ideal per anar en parella, amb la família o amb amics i gaudir d'una experiència molt còsmica. No creuràs que l'edifici tingui més de 100 anys!