Una ciutat que tot just necessita presentació, Oxford allotja la universitat més antiga del món de parla anglesa, que es remunta al segle XI. Els diversos col·legis autònoms de la universitat, repartides pel centre antic de la ciutat, donen a Oxford el seu caràcter singular.

Durant gran part de l'any veuràs estudiants amb bates negres fent voltes i podràs fer un recorregut ràpid per aquestes universitats i llocs emblemàtics com el Teatre Sheldonian i la Biblioteca Bodleian.

Museu Ashmolean

Més de 330 anys després de la seva fundació, el primer museu universitari del món continua evolucionant. El 2011, el Museo Ashmolean va inaugurar noves galeries per a l'Antic Egipte i Núbia, i el 2016 es va obrir una nova ala per a l'art del segle XIX.

L'edifici principal és de 1845 amb un disseny neoclàssic, assemblant-se a un temple icònic. És atapeït de pintures de Picasso, Tiziano, Rubens, Pissarro i Cézanne, dibuixos de Leonardo da Vinci i Miguel Ángel, l'únic violí Stradivarius "com nou" del món i la màscara mortuòria de Thomas Cromwell, entre altres milers de peces històriques.

Biblioteca Bodleian

La principal biblioteca d'investigació de la Universitat d'Oxford és la segona biblioteca més gran del Regne Unit i una de les biblioteques més valuoses del món. Compta amb cinc milions de llibres, manuscrits i mapes a les seves lleixes.

Pots fer una visita autoguiada o unir-te a un dels tres recorreguts per la biblioteca i els edificis adjacents, cada uns dels quals és diferent. Una de les vistes més espectaculars és la de l'Escola de Teologia Gòtica Perpendicular, amb una increïble volta de ventall del segle XV.

Hi ha fins a quatre exposicions a la biblioteca alhora, sovint presentant rars manuscrits il·luminats.

L'entrada principal a la biblioteca es troba al Pati de les Escoles i està integrada a la Torre compostel·lana de les Cinc Ordres, que data de la dècada de 1610. Allà, flanquejant el portal i enfilant-se per la façana hi ha columnes de cada un dels cinc ordres de l'arquitectura clàssica.

Església de Crist

Fundada per Enric VIII el 1546, Christ Church és la principal elecció de les per visitar a Oxford, que compta amb no pas menys de sis edificis catalogats com de primeríssim nivell.

Aquesta universitat també té dos dels monuments més destacats a la ciutat: la Torre Tom, concebuda per Sir Christopher Wren i acabada el 1682, i la catedral romànica/gòtica.

Si compres una entrada estàndard et permet l'accés a la catedral, el saló, l'escala del saló, el claustre i els quads.

Erigida per primera vegada a la segona meitat del segle XII, la catedral és anterior al centre universitari i serveix com a seu de la diòcesi d'Oxford, així com de la capella del col·legi i la universitat en el seu conjunt.

Magdalen College

La Torre Magdalena de 46 metres ha estat durant molt temps una fita a l'entrada aquest de la ciutat. Aquest campanar quadrat, rematat amb pinacles i crochets, es va acabar el 1509 i és una de les peces arquitectòniques més antigues de la universitat.

El claustre es va construir a finals del segle XV, però s'ha actualitzat diverses vegades al llarg dels anys.

Pont Hertford

Popularment conegut com el Pont dels Sospirs, el Puente Hertford és un pont per als vianants cobert sobre New College Lane i que uneix els edificis antic i nou d'Hertford College.

El seu sobrenom prové del Pont dels Sospirs de Venècia, però aquest nom és erroni, ja que, de fet, el Pont d'Hertford està inspirat en una cruïlla venecià diferent, el Pont de Rialto.

El Pont d'Hertford / Unsplash

Sheldonian Theatre

Potser l'arquitecte anglès més il·lustre de tots, Sir Christopher Wren, va dissenyar el barroc Teatro Sheldonian del segle XVII. El monument porta el nom de Gilbert Sheldon, rector de la universitat en aquell moment.

Amb una capacitat per a 1.000 persones, el teatre ha estat seu d'alguns esdeveniments històrics, com la primera presentació del tercer oratori Athalia de Handel el 1733. Aquí es duen a terme alguns moments destacats al calendari acadèmic de la universitat, com la matriculació i la graduació, però el teatre és normalment visitable durant el dia.

Església Universitària de Santa Maria

La Universitat d'Oxford va créixer al voltant d'aquesta església, que data del segle XIII. L'edifici té una arquitectura principalment gòtica en l'estil perpendicular dels segles XV i XVI, però la torre és més antiga i és de l'origen de l'església.

Pots pujar a la torre qualsevol dia de la setmana per gaudir d'una gratificant vista de la ciutat.

Fixa't bé en la imatge de la Verge i podràs distingir els forats de bala fets per les tropes puritanes de Thomas Cromwell durant la Guerra Civil.

El 'punting'

Pràcticament, una activitat d'estiu obligatòria a Oxford, el punting consisteix a impulsar un petit bot de fons pla amb una perxa a través d'aigües poc profundes, un estil similar al de les góndoles venecianes.

El bot té una proa de tall quadrat i la perxa té una punta metàl·lica amb pues per ajudar a agafar-se al llit del riu mentre s'empeny.

La navegació es realitza principalment al riu Cherwell, un afluent del Tàmesi, que passa per diversos col·legis, els Jardins Botànics i Christ Church Meadow al costat est de la ciutat.

En general, cada embarcació porta fins a cinc passatgers i es cobra per hora, i la majoria dels lloguers ofereixen una sessió d'aprenentatge ràpid per començar.