Si de platges meravelloses es tracta no cal anar més enllà de Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera. Hi ha qui diu que les millors platges del món són al Carib o al sud-est asiàtic, però és ben bé que les Illes Pitiüses no es queden enrere. És més, no cal ni anar a les illes, un volt per la Costa Brava i descobriràs infinitat de cales precioses. Ara bé, si tens el cuquet de viatjar, d'agafar l'avió i de descobrir un país que encara no està massificat de turistes, para atenció a La Gandula que et portem una guia de la desconeguda Albània. D'aquest país no en sabem molta cosa més enllà que es troba envoltat per Montenegro, Kosovo, Macedònia del Nord i Grècia i que, fins fa uns anys (el 1992) quan et feies el passaport en una comissaria de policia segur que algun cop t'havien dit: "Aquest passaport et servirà per anar per tot el món menys a Albània". Aquest país va viure aïllat del món en una dictadura fins als 90 i és per això que per a molts es tracta d'un país desconegut. Però posem-hi solució!

🗺️  La ruta pel nord de Portugal que no et pots perdre


Platges paradisíaques 

Aquest país balcànic s'està guanyant a poc a poc el títol de paradís desconegut del Mediterrani. La Riviera Albanesa s'estén de nord a sud del país, on es troba un jaciment arqueològic tan important com són les ruïnes de Butrint. Una de les zones més conegudes de platja es troba al sud, a Ksamil, on les platges quilomètriques de sorra blanca i aigua cristal·lina enamoren a tots els visitants. Cal tenir en compte que la majoria de platges a Albània són privades i per gaudir-les cal llogar una gandula i un para-sol, però no patiu perquè el preu acostuma a ser d'entre 5 i 8 euros per tot el dia; val la pena aquesta comoditat!

Ksamil es troba just davant de l'illa grega de Corfú i allà hi ha tant turistes interns com de la resta del món (sobretot d'Itàlia). Ksamil és un campament base ideal per conèixer altres atractius albanesos com The Blue Eye (una atracció turística popular, l'aigua blava del riu de la qual es pot veure des d'una profunditat de més de cinquanta metres. Cal destacar que els bussejadors han baixat a cinquanta metres, però encara no és clar quina és la profunditat real del forat), i el Parc Natural de Butrint, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco.

The Blue eye Albania

The Blue Eye, al sud d'Albània

Senderisme i pobles encantadors

També podria ser que fossis més amant de la muntanya i que passar-te hores a la platja et posi nerviós, doncs aquestes persones estan de sort perquè el nord d'Albània també és un paradís pels alpinistes. Albània és un dels llocs més muntanyosos del món, ja que dos terços del seu territori són muntanyes, per tant, no us perdeu Theth.

Aquesta localitat que es troba al cor dels Alps albanesos permet descobrir la veritable essència de la seva gent. Theth és un petit poble que durant anys es va mantenir (gairebé) aïllat gràcies a la seva ubicació allunyada de tot i una carretera sense asfaltar que estava pràcticament impracticable per a la majoria de turistes. Avui en dia ja és més fàcil arribar-hi i són molts els turistes que s'hi desplacen per, des d'allà, arrencar caminades com la que va de Valbona a Theth

Si no tens ganes de fer grans caminades també podem recomanar visitar dos pobles encantadors: Gjirokaster, visita obligada des de Ksamil, és un preciós poble que té un centre històric que és Patrimonio Mundial por la UNESCO, un castell espectacular i un bazar on et perdràs entre les seves botiguetes. Si anem més cap al nord, també val molt la pena anar a Berat (a menys de dues hores de la capital, Tirana), també anomenada la ciutat de les mil finestres. Situada a la vora del riu Osum, Berat és la localitat més antiga d'Albània i destaca pel seu centre històric, format per tres antics barris que conserven l'arquitectura otomana i bizantina en nombrosos edificis, mesquites i esglésies, i que també ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

berat albania
Berat

La gastronomia albanesa

La cuina albanesa és una barreja única d'influències turques, dels Balcans i el Mediterrani. Des de carn i peix a la graella a preus escandalosament assequibles a gyros grecs, la seva cuina desconeguda enamora a tots els visitants. 

El menjar més típic d'Albània, el byrek, pot ser un dels que més agradin a visitants i locals. Aquest pastís salat, elaborat amb massa filo, porta un farcit d'espinacs i formatge, i es pot trobar a qualsevol cantonada. Encara et fan falta més motius per visitar aquesta joia del Mediterrani?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!