Una cosa que sorprèn tothom sobre Catalunya és la quantitat de paisatges diferents que tenim enclosos en els tot just 32.000 km2 de superfície del país. Dunes mediterrànies que fan pensar en el nord de l'Àfrica, planes de secà com si fos el Far West, frondosos boscos humits, zones volcàniques... i, sabies que part d'aquesta terra també fa pensar en Suïssa?

💍 5 llocs de Catalunya ideals per proposar matrimoni a la teva parella
 

🧚‍♀️ Tots els excursionistes diuen que aquest racó de Catalunya és de conte de fades, descobreix-ho!
 

Tota la zona del Pirineu, com és lògic, comparteix característiques amb altres països de muntanya. Però hi ha tres punts en concret en els que si et deixes anar et sents per complet a Suïssa, i si fessis una foto i la hi ensenyessis a algú desprevingut, podries dir que has estat al país alpí i s'ho creuria. Descobreix quins són!

1. Ulldeter

Ulldeter és un circ glacial que fa pensar a Suïssa. Imatge: Isidro Jabato, CC BY-SA 4.0.

Ulldeter és un circ muntanyós al Pirineu Oriental, el nom del qual ja ens dona pistes sobre quin riu neix allà: el Ter. A més, també acull la coneguda estació d'esquí Vallter 2000, en el terme municipal de Setcases. Molta gent coneix a aquesta zona com "la petita Suïssa catalana" a causa del seu espectacular paisatge.

Per gaudir-ne no cal venir a esquiar: hi ha rutes de senderisme increïbles, que us regalaran algunes de les panoràmiques més colpidores, entre el coll de Coma de l'Orri i el coll de la Marrana, per exemple.

2. Núria

La Vall de Núria sembla un somni suís. Imatge: Carme Molist Vidal, CC BY-SA 4.0.

Saps quan escrius "Suïssa" al cercador de Google, i t'apareix una d'aquestes fotos amb un llac entre muntanyes i algunes construccions precioses just al costat? D'aquestes que et vindria molt de gust passar allà una setmana? Doncs no necessites anar-te'n a Suïssa per trobar això, ho tens aquí, a Cataluya, a la Vall de Núria.

Aquesta vall pirinenca està tan aïllada, que els eremites de l'edat mitjana ho van buscar com a lloc de meditació. Segons la tradició, aquí va residir durant 4 anys Sant Gil entorn de l'any 700, i al segle XI un pelegrí dàlmata va arribar, guiat per una revelació, per trobar una talla de la verge que donaria lloc al santuari de la Verge de Nuria.

Per cert: durant la Guerra Civil, el rector va agafar la talla i se la va emportar, precisament, a Suïssa (que se sentís com casa, la senyora), on va romandre fins al seu retorn el 1941.

Si vols arribar avui a la vall, hauràs de fer-ho per camins de muntanya, com aquells pelegrins del passat, o de forma molt més pràctica amb el tren cremallera.

3. Aigüestortes

Els paisatges "suïssos" d'Aigüestortes et deixen sense alè. Imatge: Wirestock.

Com Nuria, però sense el santuari, i amb un paisatge més extrem. Així és la sensació que et queda quan admires els paisatges agrestos del parc natural d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Domina el Pirineu ubicat just en el seu centre, amb bona part del parc per sobre dels 1.000 metres sobre el nivell del mar, i diversos pics que superen els 3.000. Les valls estan esquitxades per llacs glacials, i són especialment espectaculars, a l'oest, la vall del riu Sant Nicolau, i a l'est la vall del riu Escrita.

Per recórrer-lo bé cal estar en bona forma (o, almenys, disposats a suar molt), però les imatges que veureu a qualsevol de les rutes senderistes de la zona, us faran venir ganes de cantar el iòdel com si estiguéssiu recorrent els Alps suïssos.

I és que així és la geografia de Catalunya: tan espectacular i diversa, que en un territori petit poden trobar-se molts països diferents.