El parlar de cada zona del territori de Catalunya és una mostra de la varietat de la llengua i un tresor que hem de conservar. Al Baix Ebre es parla el català tortosí, que forma part del bloc occidental, i és un subdialecte del català nord-occidental. Una variant que, per a molts, té paraules típiques que no tenen cap sentit. Així ho han recollit al TikTok @sos_catala, que han parlat amb diverses persones de l'Ametlla de Mar amb la premissa que els ensenyin mots d'allà. I tu, les entens totes?
✍️ Aquesta és la paraula que els catalans podem escriure, però els castellans no poden
📍 Aquest és el secret del català que ni els catalans coneixen: un anglès ho delata
Aquestes són algunes de les paraules típiques del Baix Ebre: les entens?
El compte de TikTok @sos_catala ha entrevistat quatre persones diferents de l'Ametlla de Mar que els han dit paraules típiques del parlar tortosí. Per exemple, expliquen que la libèl·lula té un nom diferent a la zona del Baix Ebre: i és que aquest insecte és conegut com a rodadits. L'escombra és la granera i l'espill, el mirall. En el món de l'alimentació també hi ha molta varietat lingüística: la mongeta verda es diu bajoca i les patates són pataques.
Si vas a un bar al Baix Ebre, és important saber que si demanes una clara no t'entendran, allà la cervesa amb llimonada es coneix com a xampú. I si et criden 'ec primo', no t'espantis: és una forma habitual de saludar-se, com a mínim, a l'Ametlla de Mar. Finalment, els entrevistats destaquen que ells no gaudeixen, sinó que xalen!
Altres paraules en tortosí:
Aquestes paraules són només alguns dels exemples del parlar tortosí. Però n'hi ha moltes més, i de molt diferents. El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) va produir una exposició que les recollia, sota el nom 'Xeic! Paraules de l'Ebre', amb intenció de donar visibilitat a la parla dels habitants de les Terres de l'Ebre. "L'objectiu és donar a conèixer i potenciar l’ús del lèxic característic de la varietat geogràfica de la llengua catalana que es parla al Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta", expliquen. I aquestes són algunes d'elles:
- Abadejo - Bacallà
- Alberge - Préssec
- Baldana - Botifarra d’arròs
- Broma - Boira
- Brossat - Mató
- Calcer - Calçat
- Esgambi - Esbarjo
- Espenta - Empenta
- Maldar - Renyar
- Plàtera - Plata
- Poal - Galleda
- Verós/ Verosa - Verd
- Melic - Llombrígol
- Maçana/ Mançana - Poma
- Catxel - Escopinya de gallet
- Tomaca/Tomata - Tomàquet
- Moixó - Ocells
- Joguet - Joguina
- Fesol - Mongeta seca
- Roig - Vermell
- Escurar - Rentar els plats