A finals del segle XIX es va crear un parc i jardí botànic a prop de Tarragona que pretenia reproduir l'ambient exòtic de la Cuba colonial. Avui, aquest parc és un preciós jardí històric que pots visitar per descobrir no només la seva exuberància vegetal, sinó també la seva riquesa arquitectònica, i el disseny de tot el conjunt.

💦 La impressionant cascada que s'empassa la terra i és al costat de Catalunya
 

🏔️ Això no és Suïssa, és un dels llacs glacials més bonics de Catalunya
 

Ens referim al conegut com a Parc Samà, una excursió que no et pots perdre.

 

El naixement del Parc Samà

Salvador Samà i Torrents (1861-1933) va ser un polític català, que va arribar a exercir com a alcalde de Barcelona durant la Restauració borbònica. Era marquès de Marianao, un home amb possibles, la fortuna del qual provenia dels negocis de la seva família a Cuba, i que estava molt relacionat amb els parcs: tenia uns terrenys a Barcelona que va vendre a un tal Eusebio Güell... qui després construiria allà el celebèrrim Parc Güell. Samà faria el mateix en altres terrenys que tenia a Cambrils.

 

Parc Samà, Cambrils, CC BY-SA 2.0
Parc Samà, Cambrils, CC BY-SA 2.0

 

Les plantació del parc va començar el 1881, sota la direcció del mestre d'obres Josep Fontseré i Mestre (que pot ser que tingués entre la seva quadrilla a un jove Gaudí, i que ja havia urbanitzat el parc de la Ciutadella una dècada abans). La idea de Samà era que el parc reflectís o reproduís l'ambient exòtic i únic de la Cuba colonial. Fins i tot va crear diversos recintes per a animals, com la casa dels lloros, i es va dotar a aquell lloc de tots els elements d'un parc romàntic de l'època, com el seu estany.

 

Actualment, tant el palau com el jardí són Bé d'Interès Cultural, i poden visitar-se pagant una petita entrada. I, sorpresa: hi torna a haver animals!

 

El Parc Samà a l'actualitat

Plàtans, roures i castanyers d'Índies, palmeres i figures, iuques brasileres, cedres i arbres filipins, i moltes altres plantes americanes o orientals van créixer i creixen allà, com una molt rara espècie tropical anomenada Wichichin-tum, originària del Brasil. Però durant molt temps, les espècies animals que van ocupar el parc van desaparèixer. Ha estat recentment que s'han tornat a introduir, ara sota paràmetres naturalistes i de cura dels animals.

 

Parc Samà (Cambrils) 4

Parc Samà, Cambrils, CC BY-SA 2.0

 

Si hi vas ara de visita, pots veure l'antiga faisanera, l'espai dels guacamais, l'espai Amazones, el bosc de les daines, o l'aviari on es troben les espècies més exòtiques i vulnerables. El benestar animal i els programes de conservació són la raó de ser d'aquests nous espais, que doten a la visita del Parc Samà d'un colorit i una vitalitat ideals per visitar-lo amb nens, o en una excursió escolar. Sobretot perquè després pots deixar-los anar al laberint vegetal i divertir-se intentant sortir (no us preocupeu, hi ha pistes, ho aconseguireu).

 

Pot ser que el Parc Samà no sigui la Cuba colonial, però és un dels jardins botànics de Catalunya més bonics, i l'ambient el té per complet: les plantes, els animals, la disposició dels jardins, l'estil de les cases... tot remet a aquest lloc i aquell moment.

 

T'animes a visitar-lo i a veure si et transmet les mateixes sensacions?