Com cada estiu, aquest agost hi ha una de les cites més esperades per als amants de l'astronomia i les estrelles. Es tracta dels Perseids 2024, coneguts popularment com a llàgrimes de Sant Llorenç, una pluja d'estrelles que converteix el cel en un espectacle que has de veure un cop a la vida (o més!). Si bé els Perseids 2024 van començar a veure's cap al 17 de juliol, la màxima activitat coincideix amb els dies 11, 12 i 13 d'agost, moment en què es poden apreciar amb més precisió la pluja de meteors. Catalunya té indrets privilegiats des d'on es pot observar aquest meravellós fenomen amb tota la seva esplendor. A continuació, t'expliquem on i com veure les Llàgrimes de Sant Llorenç a Catalunya.

💫 Descobreix una platja màgica que s'il·lumina a les nits: el fenomen més bonic de la península!

🤩 Aquest preciós poble català es cola a la llista dels més virals a les xarxes socials
 

Perseids 2024: com veure les Llàgrimes de Sant Llorenç des de Catalunya?

Els Perseids 2024 són una cita anual que es produeix en el moment que la Terra creua l'òrbita del cometa 109P/Swift-Tuttle, que té un període de 133 anys i que va passar prop del Sol per últim cop el 1992, segons informa l'Observatori Nacional Astronòmic. Aquesta òrbita està plena de petites partícules alliberades pel cometa en anteriors passos i que quan entren a l'atmosfera terrestre a gran velocitat, s'escalfen fins a vaporitzar-se a gran altura. Això, a ulls d'una persona, es converteix en línies de llum al cel, conegudes com a estrelles fugaces.

L'alta activitat d'aquestes, combinada amb unes condicions favorables per observar-les a causa de l'estiu, fa que els Perseids siguin una oportunitat ideal per gaudir d'una pluja d'estrelles. L'Observatori Nacional Astronòmic apunta que aquest 2024 el seu màxim es produirà el dia 12 d'agost entre les 15.00 i les 18.00 hores (horari peninsular). Però portem males notícies: aquest període coincidirà amb el quart creixent de la Lluna, cosa que dificultarà l'observació de les llàgrimes de Sant Llorenç. Des de l'organisme subratllen que, de totes maneres, la pluja és molt forta i acostuma a tenir pics d'activitat fora d'aquest moment. Així, cal estar pendent del cel dies abans i després d'aquesta data. 

Els millors llocs per gaudir de les Llàgrimes de Sant Llorenç a Catalunya

El millor lloc per gaudir dels meteors és un indret fosc i amb el radiant alt sobre l'horitzó. Des d'allà, segons els càlculs de l'Observatori Nacional Astronòmic, se'n poden arribar a observar més de 100. Així, per augmentar la probabilitat de veure estrelles fugaces durant aquest agost, pots anar a llocs que destaquen per la qualitat del cel. La Fundació Starlight ha creat un sistema de certificació que qualifica els espais que tenen una excel·lent qualitat de cel i que, per tant, són llocs ideals per gaudir de pluges d'estrelles. En territori català, n'hi ha diversos: el Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici i el Montsec tenen el distintiu de reserva Starlight, mentre que les muntanyes de Prades, la serra del Montsant i Montgai són una destinació turística Starlight. Així, si vols gaudir del cel amb la seva màxima esplendor, no dubtis a anar-hi!

A banda, una altra opció per veure els Perseids 2024 a Catalunya és fer-ho des d'un dels observatoris astronòmics, alguns dels quals queden més a prop de les ciutats. A Barcelona, trobem l'Observatori Fabra, situat a la serra de Collserola. Però també hi ha l'observatori de Pujalt, situat al petit poble de l'Anoia on, fins i tot, organitzen activitats de grup per veure les pluges d'estrelles. El municipi d'Albanyà també és una bona alternativa: té un observatori astronòmic amb el reconeixement de Dark-Sky Park, emès per la International Dark-Sky Association (IDA), l'únic de l'Estat que té aquesta consideració.

Evidentment, hi ha desenes de zones ideals on veure les Llàgrimes de Sant Llorenç des de Catalunya. A la serra de Collserola, a Montserrat, a la serra de la Mussara... Només cal buscar un lloc una mica elevat que estigui allunyat de grans nuclis i estar disposat a gaudir d'un autèntic espectacle!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!