No has de ser diabètic per interessar-te pels edulcorants naturals com l'estèvia. El sucre mata, les estadístiques són molt reveladores: diabetis, obesitat, malalties hepàtiques, colesterol alt, hipertensió, síndrome metabòlica. Cada vegada hi ha més investigadors que consideren al sucre com una de les armes més letals i silencioses. Els grans consumidors d'aquesta dolça pols blanca són l'Índia, la UE, la Xina, el Brasil i els EUA, amb un consum de 70 milions de tones de sucre per any. I a Espanya no ens quedem curts, s'estima que un adult consumeix per dia uns 29,8 g de sucre. Les cullerades del cafè, la melmelada de la torrada, el dolç de mig matí... El sucre s'amaga on menys ho esperes, fins i tot en productes que no són dolços: pa de motlle, salses, etc.

Si elimines el sucre de la teva dieta tindràs la pell més hidratada, menys càries i una ment i un cos més saludables. Dona-li una oportunitat a altres edulcorants!

Però, compte, perquè no tots són saludables. L'aspartam i la sucralosa són els edulcorants artificials més tòxics i perillosos. Aquí et vam donar algunes alternatives:

🍽 6 substituts del sucre que pots incorporar a la teva dieta
 

I avui t'ensenyarem a tenir sempre a casa i a mà l'edulcorant natural amb més beneficis: una planta anomenada estèvia.

L'estèvia, el millor edulcorant natural

L'estèvia és l'edulcorant natural més saludable, pels seus múltiples beneficis i perquè no causa inflamació ni gasos inoportuns. Procedeix d'una planta originària del Paraguai i encara que hi ha 240 espècies, la que s'utilitza per al consum és la Stevia Rebaudiana Bertoni. Memoritza l'E-960, perquè així és com presenten a les etiquetes els productes que contenen glucòsids d'esteviol, és a dir, les molècules responsables del seu sabor dolç i que es troben de natural a les fulles de la planta.

Beneficis de l'estèvia

Sabies que l'estèvia deu el seu nom al botànic i metge espanyol Pedro Jaime Esteve (1500-1556) que la va investigar com a edulcorant natural quan la van portar d'Amèrica? I segles després, els diabètics van saltar d'alegria quan van descobrir que l'estèvia redueix els nivells de sucre en sang i ajuda a controlar la diabetis. Com els glucòsids d'esteviol no es metabolitzen i s'eliminen amb l'orina, és el millor edulcorant per a diabètics i no diabètics, perquè té un munt de beneficis més:

  • Ajuda a controlar el pes.

  • Regula la pressió arterial.

  • És rica en antioxidants.

  • Redueix el colesterol dolent.

  • Cuida la teva salut bucal.

  • Millora la pell.

  • Ajuda a prevenir l'osteoporosi.

En aquest article et donem tots els detalls:

🤷‍♂️ Què m'aporta l'estèvia?
 

Com conrear estèvia a casa en un test

Tenir estèvia a casa és molt senzill. Aquesta planta pots tenir-la en exterior, però el cert és que, per la seva procedència, necessita temperatures una mica més estables i elevades de les quals té el nostre hivern, per la qual cosa és una planta ideal per tenir en interior. El que has de saber:

  1. Aquesta planta necessita un sòl més àcid, per tant, necessites un substrat de torba, al qual li hauries d'afegir una mica d'humus de cuc, o alguna cosa del compost casolà que fabriques a casa amb les restes del menjar.

  2. Si sembres les llavors, que són diminutes, no fa falta enterrar-les, simplement llança-les sobre la terra, compacta-la una miqueta amb els dits, i rega-la amb delicadesa.

  3. És més fàcil reproduir-la mitjançant esqueixos. Només cal tallar la tija i netejar les fulles més properes a la base per després introduir aquesta tija a la terra. Rega'l i mantén-ho sense vent ni agressions, i en uns dies començarà a redreçar-se i llançar les arrels.

  4. Important per saber com conrear estèvia és que les seves arrels són molt superficials, i, per tant, és genial per a testos, o combinada amb altres hortalisses si les tens a l'hort.

  5. Es tracta d'una planta de fulla perenne, per la qual cosa caldrà cuidar-la tot l'any.

  6. Necessita reg abundant encara que no per a entollar-se. Degoteig, esprai, i més abundància en època calorosa ha de servir.

  7. Pots collir les seves fulles un mes després de plantada.

  8. Fa unes flors blanques molt boniques. Una vegada ha florit, normalment a la tardor, toca fer-li una bona poda, que quedin tot just 10 cm de planta.

  9. Asseca les fulles collides (tampoc amb molt sol directe, o perdran propietats), i ja pots utilitzar-la!

Com prendre les fulles d'estèvia?

Les fulles d'estèvia pots consumir-les fresques en amanida, o preparant una infusió. També pots moldre les fulles seques i guardar-les en un recipient hermètic. Pensa que les ulles són de 30 a 40 vegades més dolça que el sucre. Encara que no tothom li agrada el sabor, ja que és melós, però també té un pòsit amarg.

Algunes persones opten per preparats industrials d'estèvia, que són una altra opció, però llavors, on queda l'encant de plantar-la a casa i consumir la teva pròpia estèvia? El seu consum, al final, és un gust adquirit. Prova-la a la teva cuina, que una vegada aprens com conrear estèvia no necessites més edulcorants.