Les plantes carnívores són unes de les criatures més sorprenents i fascinants de la Terra. Tenen tota la bellesa i la quietud vegetal, però el perill d'un depredador... almenys, per a les seves potencials preses. Per a tu, són plantes molt interessants per tenir a casa, cuidar i observar. I des de la secció de Jardineria de ElNacional.cat t'explicarem com conrear i cuidar plantes carnívores.
🪳 Com eliminar paneroles a la cuina amb aquestes plantes repel·lents
🕸 Deixa de matar aranyes i dragons a casa teva: Així és com et beneficien
Però, abans, cal saber què és una planta carnívora, i què no ho és!
Què és una planta carnívora?
Les plantes carnívores són un tipus de plantes que, a més d'extreure els nutrients del terra, també s'alimenten d'altres éssers vius, animals com protozous, insectes, crustacis o aràcnids. Algunes espècies poden alimentar-se fins i tot de vertebrats com llangardaixos, conills, rosegadors...
És important no confondre-les amb altres tipus de plantes: algunes espècies capturen temporalment animals, però és per impregnar-los del pol·len i facilitar la pol·linització. Altres espècies maten animals, però com a sistema defensiu, no para obtenir cap nutrient, com ocorre amb la planta Proboscidea louisianica, que malgrat poder digerir els animals que atrapa, no aprofita gairebé res d'ells.
Les plantes carnívores, en realitat, són les que obtenen un benefici nutricional de les seves preses, i són així perquè així han evolucionat: les plantes carnívores estan per tot el planeta tret d'en l'Antàrtida, però han prosperat en pantans i maresmes, en penya-segats, creixent en els mateixos arbres, o fins i tot flotant a l'aigua. En resum, en entorns poc nutritius, que les han obligat a desplegar diferents estratègies per obtenir dels animals els nutrients que els falten habitualment.
Quantes plantes carnívores hi ha i quin tipus de trampes tenen?
Entre les més de 600 espècies conegudes, podem dir que existeixen 4 grans tipus de plantes carnívores segons la seva manera de "caçar".
Les plantes carnívores de pinces
Són les més conegudes, com la famosa Venus atrapamosques (Dionaea muscipula), amb la seva boca i les seves espines.
El seu sistema de caça consisteix en unes fulles obertes, d'un atractiu color i generadores d'un nèctar que atreu mosques i altres insectes. Quan la mosca es posa sobre la fulla, toca els cilis o pelets detectors, que envien a la planta el senyal que hi ha una presa posada. Llavors, la trampa es tanca sense que l'insecte pugui reaccionar. Les espines de les vores formen els "barrots" de la cel·la que impedeixen a la presa d'escapar. I els mateixos moviments de la presa són els que activen la secreció d'enzims i sucs gàstrics amb què la planta anirà descomponent i alimentant-se de la seva presa.
Les plantes carnívores enganxoses
El mecanisme d'aquestes plantes carnívores, com la Dròsera o les Drosophyllum, atreuen els insectes amb la seva olor o el seu color, i els atrapen en fulles enganxoses, bé recobertes per un mucílag adherent, bé per tenir uns pelets que emeten aquestes secrecions viscoses similars a la mel.
Les plantes carnívores de gerro
Aquestes són altres plantes carnívores ben interessants, el procés evolutiu de les quals un pagaria per veure. Com una planta va acabar desenvolupant unes fulles en forma de gerro en les quals atrapar animals? En qualsevol cas, això és el que fan les Nepenthes, Sarracenia o Heliamphora, per esmentar només algunes espècies.
Les seves fulles tenen fins i tot tapa (que poden tancar si fa molta calor per evitar l'evaporació). A l'interior tenen líquids que atreuen els insectes, que una vegada es posen a la vora rellisquen a l'interior i ja no poden escapar. Eventualment, s'ofeguen, i allà dins són descompostos i digerits per complet.
Les plantes carnívores pescadores
Sabies que també hi ha plantes carnívores aquàtiques? I utilitzen sistemes molt curiosos per alimentar-se!
L'Aldrovanda vesiculosa té un sistema de pinces molt similar al de la Venus atrapamosques, només que va flotant per la superfície de l'aigua, atrapant amb les seves pinces diminuts crustacis.
Després tenim el gènere Utricularia, que utilitzen un sistema de captura per bufetes. Aquestes també van flotant per l'aigua, i davant les seves bufetes despleguen uns cilis detectors molt fins. Quan un crustaci o larva d'insecte toca un d'aquests cilis, la bufeta s'expandeix automàticament, absorbint l'aigua del voltant i capturant la presa sense remei.
Finalment, tenim les del gènere Genlisea, les fulles de la qual estan dissenyats com a trampes per a llagostes: atreuen químicament als protozous a les seves fulles en forma de Y, i la posició dels cilis de les fulles els impedeix retrocedir, obliguen les preses a avançar sempre en la mateixa direcció, cap a l'interior de la planta, cap al seu estómac.
Quines són les millors plantes carnívores per iniciar-se en el seu cultiu?
Ja veus que existeixen un munt de plantes carnívores diferents. Quines són més adequades per conrear a casa? Et recomanem una d'aquestes 3 espècies:
Dionaea muscipula
La famosa Venus atrapamosques, la més coneguda i adquirida als vivers, per la seva atractiva forma de caça. No és una planta que creixi molta alçada, ans al contrari, ho fa en horitzontal. És originària dels pantans d'Amèrica del Nord.
Creix bé amb unes 4 hores de llum solar directa (no en les hores més dures), la seva temperatura òptima és d'entre 30 i 35 °C, i hiberna entorn dels 10 °C. En general, a Espanya, et convé tenir-la en test i en interior.
I, si us plau, no toquis les seves fulles només per veure com es tanquen! Per a la planta suposa una despesa d'energia que només es compensa pels nutrients d'una presa. Tampoc no li convenen preses massa grans, o se li escaparan.
Sarracenia purpurea
Una altra planta carnívora originària d'Amèrica del Nord, encara que aquesta funciona amb trampa de tipus gerra. Les seves fulles poden créixer fins i tot 20 centímetres, i són d'un color vermellós-morat realment cridaner.
Tolera el fred millor que altres espècies, o sigui que pots tenir-la en exterior i en mitja ombra (amb 3-4 hores de sol directe vas bé).
Dròsera capensis alba
Originària de Sud-àfrica, aquesta és una altra de les plantes carnívores més populars per la seva facilitat de cura, és molt resistent! La poses a l'exterior, en mitja ombra, com la Sarracenia (encara que necessita alguna hora sol més), i deixa-la fer.
La Dròsera caça mitjançant els rizomes enganxosos de les seves fulles: quan l'insecte queda atrapat, la fulla s'enrotlla sobre si mateixa, impedint-li d'escapar, i començant el procés de digestió, que portarà un temps.
Com es cuida una planta carnívora?
Depenent de l'espècie per la qual comencis hauràs de parar atenció als detalls concrets. Però hi ha una sèrie de consells generals de cures de plantes carnívores que necessites tenir ben clars abans de començar a tenir-les a casa:
- Encara que les pots tenir directament en exterior, el cultiu en testos (que poden ser de plàstic amb un bon drenatge) és clau per controlar bé les condicions.
- Mai no utilitzis terra de jardineria normal, amb la seva fibra de coco, el seu humus de cuc, o el compost casolà que fabriques a casa. Aquestes plantes han evolucionat per créixer en terres pobres, recorda, per a això cacen!
- Pels mateixos motius, no utilitzis adobs.
- Els regs convé que siguin per immersió, és a dir, col·loca el test en un plat fondo ple d'aigua, i deixa que la terra s'amari. En general, necessites que tinguin una humitat del terra molt constant, però en aquest aspecte sí que has d'assegurar-te dels requisits concrets de l'espècie que triïs.
- Ull amb la floridura i les plagues. És irònic, però les paneroles i altres plagues de les plantes poden afectar les plantes carnívores, així com la floridura, sobretot a l'hivern, quan continuem regant-les molt, però les tenim en interior.
- No sobrealimentis a les plantes. En exterior, elles mateixes aconseguiran les preses que necessitin. En interior pot ser que necessitis alimentar-les, però no t'excedeixis donant-los massa preses (les seves digestions són lentes). I, en el cas de les Venus atrapamosques, has de donar-li preses vives, ja que una mosca morta no serà digerida si no lluita per escapar, i en aquest cas hauràs d'estimular l'interior de la trampa amb cura, amb un escuradents.
Esperem que aquesta guia t'ajudi a iniciar-te en el meravellós món de les plantes carnívores, que ompliran de perillosa bellesa la teva casa, i fins i tot pots utilitzar com a plantes repel·lents de mosques, o més aviat eliminadora d'insectes molestos com mosquits.
Deixa't atrapar tu també per les plantes carnívores!