Nova oportunitat per gaudir d'un d'aquests esdeveniments astronòmics que ens recorden com som de petitons. La pluja d'estels Oriònids d'octubre de 2023, que va començar el dia 2 i s'allargarà fins al 7 de novembre, té el seu pic màxim d'activitat aquest diumenge 22 d'octubre.

🌖 Calendari lunar octubre 2023: lluna plena, fases lunars i més

 

Descobreix tots els detalls sobre aquesta pluja d'estrelles d'octubre 2023, per què es diuen Oriònids i, sobretot, on i com veure'ls bé.

Pluja d'estels Oriònids 2023: què són i com veure'ls bé

Anomenem a aquests fenòmens "pluges d'estels" perquè, des de la nostra perspectiva, realment sembla que caiguin del cel. I els posem el nom de la constel·lació de la qual sembla que venen, el que anomenem el radiant.

En aquest cas, parlem d'una pluja d'estels Oriònids perquè sembla que vinguin de la constel·lació d'Orió.

Orió és el radiant d'on sembla arribar la pluja d'estels Oriònids. Imatge: IndustryAndTravel.

Tanmateix, tot això són sensacions que tenim des d'aquí, des de la Terra. El que en realitat està ocorrent cada vegada que veiem una pluja d'estrelles és que l'òrbita del nostre planeta, en el seu etern viatge al voltant del sol, s'ha creuat amb les restes de gel i pols que va deixant algun cometa en la seva pròpia òrbita al voltant al sol.

En el cas de la pluja d'estels Oriònids, ens estem creuant amb les restes de la cua del cometa 1P/Halley. Sí: l'únic cometa que coneix tothom, visible a simple vista, i amb el que ens creuem directament cada 76 anys (l'última vegada va ser el 1986, i la següent, per tant, serà entre 2061 i 2062).

Amb les restes de la seva cua, per sort, ens trobem molt més sovint, dues vegades a l'any, de fet, perquè la pluja d'estels Eta Aquàrids, que ocorre al maig, també són restes del Halley. Però no ens n'anem encara a la primavera, que estem amb la pluja d'estrelles d'octubre 2023, els Oriònids.

Quan i on podrà veure's la pluja d'estels Oriònids

Com vam dir, els Oriònids porten solcant el nostre cel nocturn des del 2 d'octubre, i continuaran fent-ho fins al 7 de novembre. Però el seu pic d'activitat és just ara, aquest cap de setmana, i en especial demà diumenge 22 d'octubre. Serà el moment en què travessarem "el centre" de les restes de la cua del cometa, i que més meteors es veuran inflamant-se al cel, a una sorprenent velocitat de 66 quilòmetres per segon.

Aquest esdeveniment serà visible des d'ambdós hemisferis. Si vols veure'ls, has de:

  • Comprovar la meteorologia a la teva zona, per assegurar-te que hi ha cel clar. La lluna serà just en quart creixent, una situació que no és ideal per a l'observació, però que podria ser pitjor.
  • Buscar un lloc amb la menor contaminació lluminosa possible, i en el qual tampoc no hi hagi massa obstacles que ocultin una bona part del cel.
  • Cercar la constel·lació d'Orió, i observar l'àrea radiant al voltant.

I ja només us queda posar-vos còmodes (i abrigar-vos una miqueta, que per fi comencen a refrescar una mica a les nits) i gaudir d'aquesta pluja d'estels Oriònids de 2023. Que gaudiu de l'esdeveniment!