Hi ha un poble preciós a Catalunya que s'alça en un petit turó coronat per un castell que en un temps fou dominat pels templers de la corona d'Aragó. El poble, que encara ara conserva racons medievals que ens transporten a temps passats, també és ideal per gaudir de l'encisador paisatge que ofereixen els ametllers florits durant el mes de febrer. Tot plegat ens regala aquest mes una de les escenografies més boniques de la Segarra. Ja saps de quin poble et parlem?

🏰 Un dels castells més misteriosos d'Europa és a Catalunya, l'has visitat?
 

Descobreix una bonica fortalesa a un poble de templers

Aquest encantador poble està situat a la comarca de la Segarra, a la província de Lleida. S'ubica a la vall baixa del torrent de Vilagrasseta i s'estén a la zona de costers entre el riu d’Ondara i el riu Corb, al sud de Cervera. Es tracta de Granyena de Segarra i una de les seves curiositats més destacables és el seu vincle amb els Templers. El castell de Granyena, situat al cim del poble, va ser construït en gran part per aquest orde militar i religiosa durant l'edat mitjana.

El castell fou encarregat el 1071 i el 1130 va ser donat als templers per Ramon Berenguer. Els templers hi establiren una de les principals fortaleses defensives de Lleida, però també funcionava com a símbol del poder i influència dels Templers a la regió.  Avui dia només perduren parets altives que s'eleven desafiant els segles però aquesta fortalesa, que es dibuixa com la segona línia de defensa de la vila, guarda en la seva silueta els secrets d'un passat gloriós.

No gaire lluny, a tan sols mig quilòmetre cap al sud, les restes d'una torre cilíndrica ens parlen d'una època en què servia d'avantguarda defensiva en els turbulents segles XI i XII. I just a tocar del castell, on ara hi ha una plaça que abans era el cementiri, s'erigeix una capella, testimoni muda de l'era templera. Un altre element interessant és l'església de la Mare de Déu del Camí o Santa Maria del Camí. Aquesta església, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, és un exemple de l'arquitectura religiosa que ha sobreviscut a diverses remodelacions al llarg dels segles.  Dins de l'església es conserva una valuosa imatge romànica de la Mare de Déu del Camí, feta de fusta, que és un centre de devoció popular. L’edifici actual és de construcció barroca, però l’absis, a llevant conserva alguna paret de la construcció romànica. Al costat hi ha la casa de l’ermità.

Aquesta ruta, que surt de Granyena i es dirigeix cap a Mas de Bondia, Montornès i torna a Granyena, ens permet visitar les restes de l'antic castell de l'orde del Temple i altres espais naturals de gran interès. La ruta està totalment senyalitzada. 

 

Ruta dels ametllers amb flor a la Segarra (per Granyena de Segarra)

Granyena de Segarra també és coneguda per la seva tranquil·litat i bellesa rural, oferint un escenari perfecte per a passejades i exploracions històriques, així com per gaudir de la natura i la pau de l'entorn rural català. Els conreus de secà ocupen gran part de Granyena de Segarra, però es mantenen algunes hectàrees d’ametllers i oliveres. El mes de febrer és ideal per passejar per les terres que envolten aquesta població i gaudir de l'espectacle dels ametllers en flor. Aquí tens una ruta fàcil per delectar-te amb aquest paisatge tan captivador con efímer:

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!