El Ripollès és una comarca plena d'autèntics tresors naturals, amb paisatges únics que captiven els visitants amb els seus característics pobles. Si parlem de Camprodon, segur que ràpidament et ve al cap la típica estampa amb l'impressionant pont de pedra que travessa el riu Ter. Però molt a prop hi ha una altra localitat catalana que sembla treta d'un conte de fades i que t'enamorarà amb els seus carrers empedrats i ponts medievals. Un poble que poca gent coneix i de difícil accés, ja que queda amagat entre muntanyes.
🏔️ Les espectaculars aigües termals a la Catalunya Nord amagades entre muntanyes: un paisatge de postal
📍 Ni Rupit ni Camprodon: aquest és el poble ple d'encant conegut com 'la petita Suïssa catalana'
El poble català que sembla tret d'un conte de fades: carrers empedrats i ponts medievals
Molt a prop de Camprodon, a menys de 30 minuts en cotxe, hi ha un petit poble que conserva una estètica medieval digna de visitar. Estem parlant de Beget, un poble de l'Alta Garrotxa situat a la capçalera del riu de Llierca, que forma part de l'entitat territorial administrativa de Camprodon. Amb només 20 habitants, aquest antic municipi es caracteritza per les seves cases de pedra, totes elles construïdes al voltant de la riera de Beget.
![Beget / Foto: Juanje Orío Beget / Foto: Juanje Orío](/uploads/s1/51/10/48/82/beget-3_15_630x420.jpeg)
Segons recull la fitxa de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, aquestes llars estan, en general, "assentades sobre la roca, amb parets de maçoneria de pedra i morter de calç i fang als edificis més antics, i amb morter d'aglomerat hidràulic els refets el segle XIX, les façanes dels quals eren arrebossades i pintades d'ocre, blanc i beix". Així mateix, les finestres i portes són de fusta o pedra picada, mentre que les teulades estan fetes de teula àrab. La forma tradicional de les cases es va mantenir fins a finals del segle XVIII, però més endavant es van introduir algunes modificacions com "les barbacanes, els ràfecs de fusta i les balconades" i les darreres construccions van incorporar elements habituals de poblacions veïnes; és el cas de balcons i baranes de ferro, cobertes planes i façanes decorades.
![Sant Cristòfol de Beget (AFCEC TORRAS X ColD 39) Centre Excursionista de Catalunya Sant Cristòfol de Beget (AFCEC TORRAS X ColD 39) Centre Excursionista de Catalunya](/uploads/s1/51/10/47/38/sant-cristofol-de-beget-afcec-torras-x-cold-39_15_630x420.jpeg)
Sigui com sigui, el poble ha conservat el seu patrimoni, malgrat el pas dels anys i l'aparició de segones residències. Si bé s'ha preservat, alguns edificis residencials de Beget han perdut la tipologia característica amb noves versions, per exemple, de balconades de fusta, adaptant-se al nou ús dels seus propietaris. La part més antiga de la vila es troba al voltant de l'església de Sant Cristòfol, d'estil romànic, construïda entre els segles XII i XIII. A través de ponts d'estètica medieval, un d'ells construït possiblement el segle XIV, s'accedeixen a altres sectors del poble, que queda dividit per la riera.