Tot i que la gran majoria de nosaltres associem el vodka amb Rússia, la realitat és que hi ha documents que vinculen la invenció d’aquest destil·lat amb el territori polonès. De fet, el primer registre amb la paraula vodka es troba a Polònia, concretament a l’Akta Grodzkie de l’any 1405, on es recullen els documents de la cort del ducat medieval de Sandomierz. En aquella època, la beguda s’emprava com a desinfectant i amb finalitats desinfectants.

🚐 Tots els episodis de 'Voces en Ruta': La volta a Europa en autocaravana i un pòdcast itinerant, cada dimecres a El Nacional.cat
 

Quin és l'origen del vodka? No és a Rússia

La seva creació correspon al descobriment de l’extracció de l’alcohol de dos productes bàsics: els cereals i la patata. Es tracta de dos productes abundants al país —i, per tant, barats— que van permetre començar a produir aquesta beguda fins al punt de poder exportar-ne als països veïns.

No queda del tot clar quin dels dos països és realment el precursor d’aquesta beguda tan popular avui dia. El que si està clar és que el vodka es va començar a comercialitzar a gran escala a Polònia a partir del segle XVI. Al nord d’Europa i a Anglaterra es va començar a consumir de forma habitual, però va ser a partir del final de la Segona Guerra Mundial quan la resta d’Europa i els Estats Units van començar a comercialitzar-lo de forma massiva.

El museu del vodka, Muzeum Wódki, de Varsòvia

Varsòvia, la capital de Polònia, acull el primer i únic museu del país sobre aquest destil·lat: el Muzeum Wódki. És, a més, la col·lecció més gran del món d'exhibicions relacionades amb la història del vodka. Es pot contractar una visita guiada amb degustació de com mínim tres vodkes diferents per només 10 euros.

Museu vodka polonia varsovia
Museu del vodka a Varsòvia, Polònia / Foto: Polish Vodka Museum

A més, el museu es troba al bell mig del barri de Praga, una de les zones bohèmies i alternatives de la ciutat que val la pena visitar. Després de la visita, és molt recomanable provar qualsevol de les delícies gastronòmiques dels nombrosos bars i restaurants de la ciutat. Els pierogi —crestes bullides farcides de carn, patata o formatge— i les pyzy —boles de patata i carn— són els plats més populars entre els locals.

Actualment, l’Estat polonès és un dels països que més vodka exporta a escala mundial. De fet, és el productor més gran d’aquest destil·lat de la Unió Europea, amb xifres que superen els 300 milions de litres de vodka exportat l’any. Tot i això, altres licors com el whisky o fins i tot el vi estan començant a destronar-lo com a beguda reina del país per la seva ràpida acceptació entre el públic general.