D'un dia per l'altre vaig desenvolupar por a volar. Cada cop que pujava a un avió i cada cop que sentia una petita turbulència, pensava que tindríem un accident i moriríem tots. Pot semblar dramàtic per a la gent que està acostumada a volar, però molta gent pateix d'aerofòbia, que és la fòbia a volar. Però vaig aconseguir que aquesta por desaparegués de cop gràcies a uns videos de Tik Tok, i estic segura que a tu també t'ajudarà veure'ls. Avui, des de La Gandula d’ElNacional.cat, et deixo aquests vídeos i consells perquè viatgis tranquil·lament i puguis perdre la por a volar!
🛩️ De Barcelona a Istanbul: els aeroports més estressants d'Europa
🧳 Les 4 maneres de colar més equipatge a l'avió sense pagar una maleta
Per què tenim por a volar?
Una de les primeres preguntes que em vaig plantejar va ser: per què em passa això? Què ho ha provocat? La realitat és que no hi ha una explicació única, i són diversos factors els que ens poden fer patir aerofòbia o por a volar amb avions.
Una experiència traumàtica, com ara un aterratge aparatós (que no perillós), pot provocar-nos angoixa i intranquil·litat en els vols següents. A aquesta inseguretat se li pot afegir la por que provoca llegir una notícia sobre un accident fatal o un vol desaparegut. A més, l’aerofòbia es pot presentar a conseqüència d’una altra fòbia prèvia, com ara la claustrofòbia, la por als espais tancats; o l’acrofòbia, la por a les altures.
D’altra banda, cal tenir en compte que els éssers humans no som aus, i el nostre espai natural és la terra ferma. Per això, estar a una altura de 10.000 quilòmetres és una situació que escapa al nostre control i ens posa en alerta. Precisament aquesta manca de control és la que genera ansietat en gran part dels casos, pel fet que ets a mercè de les capacitats d’una persona aliena i del funcionament d’un aparell que desconeixes. Així, la desconfiança i la incertesa es poden apoderar de nosaltres.
Per què els avions no cauen?
Davant la manca de control sobre l’entorn que ens provoca volar amb avió, la informació pot esdevenir clau per reapropiar-nos de la situació. És evident que tots no podem ser enginyers aeroespacials, però la realitat és que tampoc no comprenem del tot com aconsegueix volar l’aeronau i per què no cau. Aquí entra en joc l’aplicació dels vídeos infinits. A TikTok em vaig topar amb una noia, Noelia Seoane. Ella sí és enginyera espacial per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha publicat diversos vídeos responent a preguntes sobre l’aviació i el funcionament tècnic de diversos aspectes dels avions, però el més vist és un en el qual respon la pregunta més bàsica: per què volen els avions?
Seoane explica com estan construïdes les ales d’un avió, que tenen una forma geomètrica concreta, el que es coneix com a “perfil alar”. Per què és important això? Perquè gràcies a aquesta forma, l’aire que passa per la part de damunt de l’ala va més de pressa que l’aire que passa per la part inferior. Això es tradueix en el fet que la pressió en la part superior de l’ala és menor que a la part inferior, la qual cosa genera una força de sustentació que fa que l’avió “floti” i no caigui. Evidentment, no passarà aire per les ales mentre l’avió estigui quiet, i aquí és on entren en joc els motors, que són els responsables de produir l’acceleració necessària per impulsar l’avió.
@itisseoane Responder a @vildagliptina magia 😝😂 #parati #fyp #aviones #aviationfacts #aviacion #ingenieraaeroespacial #tecuento #volar #bernoulliprinciple ♬ sonido original - It is Seoane
Por a volar: Les turbulències poden fer caure un avió?
Són les reines de la por a volar. Quan creus que estàs tranquil arriben i et fan saltar pels aires tota la seguretat. Per què tremola tant l’avió? Per què de sobte sembla que perdem altura? Està fallant alguna cosa? Doncs no, no falla res, el moviment que notes a l’avió es deu a cops d’aire que poden tenir diverses causes com ara un canvi en la direcció del vent, tempestes, corrents d’aire ràpides o objectes propers a l’avió com ara serralades.
Els professionals de l'aviació asseguren a TikTok i a tot arreu que les turbulències no suposen cap mena de perill per a l’avió, i que, de fet, mai no han causat cap accident. Malgrat les explicacions de pilots i hostesses de vol, sorprenentment, ha estat una explicació molt més senzilla la que ha aconseguit acabar amb la por de molta gent arreu del planeta.
Es tracta del vídeo d’una noia, Anna Paul, que ja acumula més de 5,7 milions de reproduccions. Paul fa un símil de les turbulències amb una gelatina i una boleta de paper que introdueix dins. La gelatina és el cel, i la boleta de paper, l’avió. La bola de paper està atrapada dins la gelatina i quan la noia fa copets en la part superior de la gelatina aquesta tremola. “Això són les turbulències”, explica la noia, “l’avió té pressió per tots costats i no cau”, i nosaltres estem atrapats enmig d’aquestes pressions i només notem aquests sacsejos dins l’avió, però no hi ha possibilitat que caiem.
@anna..paull Fear of flying tip ✈️❤️
♬ original sound - Anna Paul
Altres consells per superar la por a volar
Si l’explicació de la gelatina no et serveix, em temo que només em queda recordar-te la frase que hauràs sentit mil cops. “L’avió és la forma de transport més segura, molt més que el cotxe.” T’ho hauran repetit una infinitat de vegades, però tant et fa. Potser amb xifres és millor. En 10 anys, de 2010 a 2019, van morir 3.600 persones en accidents d’avió arreu del món, segons dades d’Airfleets. I en el mateix període, només a l’estat espanyol, van morir 18.699 persones en accidents de trànsit, segons dades del Ministeri de Transports i Mobilitat.
Altres detalls a tenir en compte són, per exemple, que si vols evitar les turbulències és millor triar un seient en la part davantera o mitjana de l'avió, però mai a la cua. Recorda també, que si sents molta angoixa sempre pots parlar amb les hostesses de vol, que t'oferiran ajuda. Finalment, intenta mantenir-te ocupat durant el vol, ja sigui llegint un llibre, mirant una pel·lícula, o escoltant la música que més t'agradi.