Si algú et pregunta “Què?”, i la teva resposta és “Cafè”, probablement ets un autèntic català o catalana. Aquests tipus d'expressions amb un toc irònic i burleta formen part de la cultura catalana i sovint s’utilitzen en converses quotidianes per respondre de manera enginyosa o per donar una mica de color a les interaccions socials. Si bé algunes d’aquestes expressions poden semblar una mica rudes, tenen un fons de complicitat i bon humor que les fa especialment úniques. En recordes alguna altra? Tot seguit et presentem una selecció d'expressions iròniques que, ben segur, en alguna ocasió, has dit o, com a mínim, has sentit dir.
👅 Aquestes expressions catalanes et deixaran desconcertat en qualsevol altre idioma
💬 5 expressions catalanes que deia la iaia i que s'estan perdent
Les expressions catalanes burlesques més populars
Si mai no has fet servir aquestes expressions, és hora de començar a incorporar al teu repertori.
Un burro per la plaça
Quan es pregunta “Què passa?”, molts catalans responen “Un burro per la plaça”. Es fa servir a vegades quan, en realitat, no està passant res o quan el que està passant no és d'interès per qui pregunta. Els nens petits acostumen a allargar l'expressió encara més: “Un burro per la plaça, menjant una carabassa. La carabassa es va podrir, i el burro es va morir.”
Menja’t una cama
Una altra resposta burleta per a aquells que es queixen de tenir gana és “Menja’t una cama”. És la típica que diu un pare o una mare al fill quan tot just s'està preparant el dinar o quan no hi ha menjar disponible en aquell moment. Aquesta expressió posa de manifest la inutilitat de la queixa amb una resposta que no té solució real, fent que la queixa sembli encara més innecessària.
(Pixa a la taula i) beu a galet
Quan algú diu que té set, un català pot suggerir amb aquesta frase que begui directament després de pixar, una resposta extremadament irònica i destinada també sobretot als nens quan són insistents.
Vendre la casa i anar a lloguer
Quan algú es pregunta “Què hem de fer?”, aquesta expressió suggereix una solució dràstica i exagerada, sovint com a resposta a una situació que no ho requereix realment.
Abriga’t amb la capa de Sant Josep
Quan algú es queixa de tenir fred, en lloc d'oferir-li una solució directa, un català autèntic pot respondre amb aquesta expressió. Amb un to que barreja la burla i l'humor, la frase suggereix que es faci servir la “capa de Sant Josep” per abrigar-se, una capa que evidentment no existeix, la qual cosa afegeix un toc sarcàstic a la situació.
Agarra’t al cul i menjaràs carn
Aquesta és una de les respostes burletes més tradicionals a la queixa de tenir gana. Amb variants com “gira’t de cul i menja carn” o “pega’t un mos al cul i menjaràs carn”, l’expressió juga amb la literalitat i la impossibilitat per afegir un toc d’humor a la situació.
Arriba’t al ponedor
Quan algú té calor i ho expressa dient “tinc calor”, en lloc de simpatitzar, un català podria suggerir anar al “ponedor”, un lloc teòricament encara més calorós. Aquesta expressió prové de l’humor popular valencià i és un bon exemple de com es pot fer servir la ironia en les converses quotidianes.
Cafè!
Quan algú pregunta “Què?”, la resposta “Cafè” és una rèplica burleta que demostra que l'humor català també pot ser simple i directe. Aquesta resposta sovint es prolonga amb un joc de paraules com “Per a vostè, de la tia Mercè”, afegint encara més gràcia a la interacció.
Conill, que té més tall!
Quan algú exclama “Carai” o “Carall”, aquesta expressió és una manera de reduir la importància de la sorpresa, suggerint que un conill té més carn per tallar. És una resposta que juga amb la literalitat per desinflar qualsevol expressió d'admiració o sorpresa.
Els ocells fan cagarades!
Aquesta expressió s’utilitza sovint per interrompre algú que comença una frase amb “A vegades…”. És una manera irònica de mostrar que el que es dirà no és res especial ni sorprenent, ja que, de fet, fins i tot els ocells fan coses que no són gaire agradables.
Fume-li castanya!
“Una aranya! Fumeu-li castanya! Quan algú menciona una aranya, un català autèntic pot respondre amb aquesta frase, que és una manera de dir que s’hi posi remei de manera directa i sense pensar-s’ho gaire. És una expressió que exemplifica l’enginy ràpid i la capacitat de donar solucions simples a problemes trivials.
I els naps a l’Advent!
Quan algú comenta que “cada cosa al seu temps”, aquesta expressió recorda que, igual que les collites tenen els seus moments, també les accions o decisions tenen el seu temps. És una manera de reafirmar la idea de la paciència i la planificació en les coses importants de la vida.
La mateixa d’ahir a aquesta hora/ L'hora de comptar diners
Quan algú pregunta “Quina hora és?”, un català autèntic podria respondre “La mateixa d’ahir a aquesta hora”. Ho fa, sobretot, si no ha passat gaire temps des de l’última vegada que es va preguntar. És una resposta irònica que suggereix que no ha canviat res des d’ahir. Una altra resposta a “Quina hora és?” és “L'hora de comptar diners!” Aquesta resposta irònica reflecteix una actitud pragmàtica i, potser, una certa aversió a perdre el temps en preguntes innecessàries.
Mala cara quan morirem
Quan algú pregunta “Què farem?”, aquesta resposta reconeix la inevitabilitat de la mort amb un toc d’humor negre. És una manera de dir que no cal preocupar-se tant per les petites decisions.
...que diuen els cegos
Quan algú diu “A vorem”, aquesta expressió es fa servir per indicar incredulitat, com si el que es diu fos tan poc probable que fins i tot els cecs en parlarien.
...pare Vidal
Quan algú exclama “Altre que tal”, aquesta resposta és una rèplica que serveix per restar importància al comentari anterior, afegint el nom d’un personatge fictici per completar l’expressió.
Sona que ballarem
Quan algú diu que té son, un català autèntic podria respondre amb aquesta frase que suggereix que en lloc de dormir, hi ha activitats per fer. És una resposta burleta que indica que no hi ha temps per al descans.
Què et sembla? Ens hem deixat alguna expressió burleta típica catalana? Quina sols dir tu?