En un món cada cop més conscient de la importància de la sostenibilitat i l’equitat, el comerç just s’ha tornat cada cop més rellevant pels consumidors compromesos. Però, què és exactament el comerç just i com pots sumar-te a aquesta iniciativa que cerca un tractament just pels productors i treballadors de tot el món?

El comerç just és una alternativa al tipus de transaccions habituals, on existeix un gran desequilibri entre productors i consumidors, tant a escala de països (el que cobra un treballador d’un país en desenvolupament // el preu que pagues pel producte que ha fet) com de l’economia local (el que cobra un pagès // el que cobra un supermercat pel seu producte). 

El comerç just és tot el contrari: un sistema comercial basat en el diàleg, la transparència i el respecte entre productors i consumidors. Un sistema on el productor pugui viure de manera digna i es redueixi el desnivell entre el cost i la venda que no repercuteix o no té un retorn sobre el lloc de producció. 

Així és el comerç just

El comerç just és aquell que té en compte la forma de produir-se cada producte, sigui natural o manufacturat. Els treballadors de determinades empreses o els encarregats d’obtenir aquests productes han de tenir una vida tan plena com sigui possible, complint amb unes condicions. Disposar de les mesures necessàries i gaudir d’uns beneficis en la venda del seu producte que no només beneficia els empresaris o intermediaris. 

Una d’aquestes mesures és l’eliminació d’intermediaris innecessaris, que són el principal factor d’encariment d’un producte, tot i que sovint aporten poc a la cadena de valor. Per això el comerç de proximitat està molt relacionat amb el comerç just.

comercio justo   MPPLLC45
Comerç just i eliminació d'intermediaris son dos conceptes que juguen bé junt. Imatge: MPPLLC45

Així és com podem afegir-nos al comerç just

  1. Informa’t sobre les marques compromeses. Sovint no sabem d’on procedeixen els productes que consumim, per això podem aconseguir un llistat de les empreses que compleixen els requisits necessaris per formar part de la llista de comerç just. A partir d’aquests requisits podem començar a veure amb uns altres ulls les empreses que aposten per aquesta transparència en els comptes, creen oportunitats laborals i fan gala d’unes relacions comercials justes. 
  2. Cerca productes certificats. A alguns supermercats trobaràs productes amb segells com el Fairtrade que certifiquen el compliment dels estàndards de comerç just.
  3. Compra a les botigues i cooperatives específiques de comerç just. A Catalunya en tenim unes quantes, i a més recorda que les cooperatives o associacions locals encaixen dintre del model.
  4. Suporta i difon. A vegades el comerç just costa una mica més, o té el mateix cost que el producte “normal”, però sabem que aquests diners van a parar a les mans que més s’ho mereixen. Fer aquest gest, i difondre-ho entre les amistats i familiars per fer créixer el moviment és una bona contribució.

Com a consumidors podem destinar els nostres diners cap on vulguem. Hem de tenir en compte que cada gest que realitzem té unes conseqüències. Si continuem apostant per les mateixes marques ens trobarem en un món que encara serà desigual, res canviarà. Amb les petites accions del dia a dia com la manera de fer una compra, podem crear una societat millor. Apunta’t al comerç just, no és una moda a una marca, és un futur que avança cap a la igualtat. 


🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.