Compostar les deixalles orgàniques a casa és una bona pràctica de què ja t'hem parlat en aquest article sobre com fer adob casolà. Però el compostatge té moltes arestes i diferents variacions, i avui et parlarem de la més "pro", la que et generarà un millor compost i aprofitarà millor els materials. Vegem què és el vermicompostatge i com iniciar-nos sense errors!

🍅 Com fer un hort urbà a casa: els 5 passos bàsics per iniciar-te i gaudir-ne
 

💦 Aprofitar l'aigua de pluja: consells i advertiments que has de seguir
 

Què és el vermicompostatge i en què es diferencia del compostatge normal

El seu propi nom ja t'ho indica: el vermicompostatge és el compostatge que es realitza mitjançant l'acció de cucs. Però no qualsevol mena de cuc. A moltes botigues esportives venen cucs que no són els adequats, i el cuc que ha aparegut pel teu pati un dia de pluja segurament tampoc et servirà, deixa'l on era.

Per als amants de l'hort, aquesta imatge és gloriosa. Imatge: Kckate16.

Quin cuc utilitzar per al vermicompostatge

Has d'utilitzar espècies de cuc dedicades a menjar restes vegetals, i en això cap espècie no millora les capacitats de l'Eisenia foetida o cuc vermell californià. Voraç, resistent a diferents temperatures, aquest cuc és el més ràpid a menjar i digerir les restes vegetals i convertir-los en preciós humus per al teu jardí.

De fet, és un cuc comú a Espanya i pot ser que sí que la tinguis al teu jardí. Però com et costarà distingir la varietat, gairebé millor anar directe cap a ella i no ficar la pota.

Com començo amb el vermicompostatge?

Encara que tinguis els cucs adequats, tampoc no pots llançar-les a la caixa del compost alegrement. El vermicompostatge segueix un procés una mica diferent del del compost normal o sense cucs, que requereix una compostera especial, el vermicompostador.

Com és un vermicompostador?

El vermicompostador pot ser de diferents mides i formes, però l'"esquema" del seu funcionament és sempre el mateix.

Consisteix en un grup de safates o pisos, que pots realitzar amb safates de plàstic, de fusta, contenidors de ceràmica, o el que tinguis més a mà. El pis inferior es deixa nu, i ha de tenir una aixeta, ja que és on s'emmagatzema el lixiviat del vermicompostatge, que és el líquid que cau, i que és riquíssim en nutrients.

Al pis superior (que tindrà o els faràs uns forats en la base perquè pugui escórrer el líquid) prepares un llit per als cucs, que pot ser de tires de paper i una mica de terra o humus base perquè comencin a moure's els cucs. I allà és on comences a tirar deixalles orgàniques, que convé enterrar al llit.

No t'has de passar llançant menjar, o els cucs no donaran l'abast i apareixeran les mosques. Imatge: ThamKC

Les parets han d'estar foradades també, de manera que circuli l'aire (els cucs són aeròbics). Quan la safata sigui plena, pots posar una altra safata a sobre per continuar omplint. Els cucs aniran passant d'una a l'altra, convertint tota aquesta matèria orgànica en nutrient humus de cuc.

I molt important: el conjunt ha de ser sempre cobert per dalt, tapat i tancat. El motiu és que els cucs necessiten humitat constant, i si el mantenim obert, aquesta humitat es perdrà. Amb la tapa, en canvi, i les altes temperatures del procés, la humitat es condensa a la tapa i torna a caure, mantenint el nivell adequat dins del vermicompostador.

Dubtes freqüents sobre el vermicompostatge

No fa pudor aquest procés?

Els cucs no són les criatures més agradables de la terra, però el vermicompostatge no fa pudor. Si fa mala olor, alguna cosa incorrecta està passant. L'olor, de fet, és olor de terra de bosc, perquè estaràs replicant el mateix procés.

Ocupa molt espai?

Depèn de la matèria orgànica que vulguis compostar. Però a priori el pots tenir en interior sense ocupar-ne massa.

Les teves plantes creixen de meravella amb un bon humus de cuc. Imatge: ThamKC.

És difícil de fabricar?

És més complexa que una compostera normal, perquè has de foradar per a la circulació d'aire, cucs i líquids, i mantenir-la tancada per a conservació de la humitat, a més que convé instal·lar una aixeta per al lixiviat. Si estàs decidit, gairebé és millor que busquis alguns dels vermicompostadors comercials que trobaràs en vivers i botigues especialitzades.

Quan i com podré utilitzar el compost?

El que és el vermicompostatge quedarà llest cap als 90 dies, l'humus has d'utilitzar-lo amb la terra en les proporcions adequades al que vulguis plantar. El lixiviat és molt bo per a les plantes també, però està massa concentrat. Dilueix-lo en 10 parts d'aigua, i utilitza'l fins i tot per polvoritzar les fulles, ja que a més de nodrir té propietats protectores.

Què et sembla? Et quedaràs amb el teu compostatge clàssic, o ara que ja saps què és el vermicompostatge apostaràs pels cucs? Clar que res no t'impedeix fer-los servir ambdós! Si tens un hort actiu, tindràs material vegetal de sobres per anar llançant en un i un altre...