Les meduses no tindran cervell però bé que saben com picar i espatllar-se el teu dia de platja. Si has tingut la mala sort d'ensopegar amb un d'aquests invertebrats de tentacles penjants i cos gelatinós, mantén la calma, a La Gandula del Nacional.cat et diem què fer si et pica una medusa perquè no et desesperis i mantinguis el bon rotllo estiuenc. Sabies que algunes meduses poden clonar-se a si mateixes?, ¿Semblen tretes d'una pel·lícula de ciència-ficció, veritat?
⚠️ Quins tipus de meduses pots trobar a les platges de Catalunya? No totes piquen igual
🦐 Els 3 tipus de cremes solars que evitaran que et pelis com una gamba
Què fer si et pica una medusa i què no fer
Si alguna vegada has vist una plaga de meduses al mar, intuiràs que no és gaire agradable si t'agafa a l'aigua. Les altes temperatures i l'escassetat de tortugues al mar (que se'n podrien berenar unes quantes) provoquen aquestes trobades medusa-estiuejant tan desafortunades.
Però no t'espantis si t'ha fregat alguna perquè no totes són verinoses, aquí t'expliquem què fer si et pica una medusa.
Identifica la picada de medusa
El primer és identificar la picada de medusa: ardor com si t'haguessis cremat amb una paella, coïssor, enrogiment, inflamació, formigueig, dolor com si tinguessis un fibló clavat, marques a la pell com amb petits cercles de l'empremta dels tentacles són alguns dels símptomes més comuns. Si en sents algun d'aquests símptomes, és probable que una medusa t'hagi fet una visita mentre nedaves tranquil·lament. No t'alarmis, aquests símptomes indiquen que t'ha picat una medusa comuna i que no ets al·lèrgic.
En canvi, si després de la picada tens vòmits, dolor d'estómac o de cap molt fort, espasmes musculars, desmais, confusió o problemes per respirar, has d'anar immediatament a urgències o cridar a una ambulància, podria haver-te picat una espècie molt verinosa o estaria patint una reacció al·lèrgica.
Protocol d'acció davant d'una picada
-
Mantenir la calma. Si estàs nerviós et farà més mal. Prova de recordar algun exercici de respiració o de mindfulness.
-
Retira les restes de tentacles amb uns guants o una cosa plana i neta (un plat de plàstic) i no freguis la pell afectada.
-
Renta la picada amb aigua de mar, no ho facis amb aigua de l'aixeta o ploraràs de dolor.
-
Barreja dos litres d'aigua de mar amb dues cullerades de bicarbonat i aplica'l deixant-la caure en forma de pluja.
-
Aplica gel sec cada tres minuts i espera 15 minuts en cada aplicació. Després descansa dos minuts abans de començar de nou. Repeteix fins que estableixes millora i si no sol·licita assistència mèdica.
El que no has de fer davant d'una picada de medusa
-
No et rasquis, això només empitjorarà la situació.
-
Tampoc aplics vinagre si no saps què especiï no t'ha picat, pot provocar-te una mala reacció.
-
No rentis la picada amb aigua dolça, activaràs els cnidoblasts i augmentarà el dolor.
-
Evita els remeis casolans: pasta de dents, orina o amoníac. Podries infectar la picada.
Ja saps què fer si et pica una medusa, però el millor és prevenir abans que lamentar. Informa't sobre les condicions de l'aigua abans de nedar i utilitza roba adequada, utilitza un bon banyador ajustat al cos i mantén els ulls ben oberts mentre estiguis a l'aigua.
Existeixen més de 1700 tipus de meduses, algunes de les seves picades són mortals per a l'humà, però en general les que s'apropen a les nostres costes no solen ser perilloses. Si no vols drames marins, banya't al mar amb precaució i diverteix-te amb jocs aquàtics per a tota la família.