Se sol dir que no coneixes realment qui ets fins que no surts fora de tu mateix, o de casa teva, i veus quina percepció en té la resta. Som, perquè hi ha un altri. I tots hem tingut curiositat per saber què en pensen des de fora de nosaltres. Entre estereotips i desconeixença, de vegades no surt bé allò de preguntar als estrangers què en pensen del teu poble o la teva cultura, i Catalunya no n'és una excepció. Aquí recopilem per La Gandula algunes idees que tenen a fora sobre Catalunya, els catalans o les tradicions locals, ja sigui sobre els castells, el tió o confusions amb tradicions més aviat espanyoles que no pas catalanes.
✈️ Com viatjar barat si ets un estudiant sense diners però amb ganes de veure món
🫢 5 tradicions catalanes que has d'ensenyar als teus amics guiris
Human towers? Wtf
"Why?" (Per què?) Es pregunta fascinat un tal Jordan Lage, actor i professor de Nova York, en un missatge a Twitter responent a un vídeo dels castellers de Vilafranca. "Traditional" (Tradició) li responen per explicar-li què són els castells. És clar que, per a qui no hi estigui acostumat, la tradició de construir grans torres de persones les unes sobre les altres i amb un nen petit al capdamunt pot resultar una mica estranya i excessiva. Una cosa similar va dir Chris Martin, el vocalista de l'arxiconeguda banda Coldplay, en un dels concerts a Barcelona aquest maig, quan va veure una noia castellera enfilada sobre el seu pare per veure-s'hi millor.
A Barcelona, hi viu gent?
Una cosa que potser sorprèn molt als guiris quan visiten Catalunya és descobrir que Barcelona existeix realment com a ciutat, i no és attrezzo, un decorat amb monuments i bars de tapes perquè ells el visitin. Potser no durant gaire temps, veient els preus dels lloguers, però de moment a Barcelona, hi viu gent. 'Catalane esiten', com diria el famós mem d'un grafit a la paret, és el que deuen pensar sorpresos els guiris. La pròxima parada que els queda és sortir de Les Rambles, el Gòtic i la Sagrada Família i comprovar que hi ha més barris i més coses per veure. Però que els de l'Oficina de Turisme els avisin que tampoc no vagin gaire lluny, si no volen rebre un tret perdut.
Paella, toros, olé
Més d'un guiri despistat ens hem trobat tots, amb una desubicació important quant al món que trepitja, que quan pensa en Barcelona —potser no li sona què és Catalunya— li venen al cap les tradicions locals: les sevillanes, la paella, la siesta, els toros, el flamencorro olé, les tapes, la platja, Antonio Banderas, els callos amb cigrons, l'entrepà de calamars, entre d'altres de les icones catalanes que s'acumulen a les botigues de souvenirs del centre en forma de xapes, samarretes, pins i figuretes.
Al·lucinen amb el tió de Nadal
A més dels castells, una altra tradició catalana que encanta als estrangers que la coneixen és el tió de Nadal, amb què els nens del país aprenen ja des de ben petits que si volen alguna cosa, l'han d'aconseguir lluitant-la a cops amb un pal. Els guiris, és clar, al·lucinen amb l'existència d'un tronc amb ulls i barretina que caga regals.
El Barça i Messi
No volem ofendre els lectors aficionats a l'RCD Espanyol, però la imatge de Catalunya a l'exterior està intrínsecament lligada al Barça. Tot i els esforços de la Generalitat per fer ambaixades, el principal ambaixador del país a l'estranger és el club de futbol. Tots els guiris coneixen el Barça i són fans de Messi. Tant és així que, tot i que el club estigui pelat i Laporta potser els ha de prometre que els pagarà amb gallines, molts futbolistes han vingut durant els últims mesos a Barcelona sense pensar-s'ho, fins i tot rebutjant ofertes més llamineres d'altres clubs europeus.