La capital de Finlàndia es va fundar al segle XVI, però la ciutat actual és, sobretot, conseqüència del segle XIX. Va ser llavors quan els russos van dissenyar Hèlsinki de manera similar a Sant Petersburg, amb els seus carrers amples i grans finques neoclàssiques.
Una mica abans, els suecs havien completat Soumenlinna, una ambiciosa fortalesa marítima que pretenia defensar-se dels russos. Aquest gran projecte encara està intacte i és només un d'un catàleg de fites importants per visitar a Hèlsinki.
Catedral de Hèlsinki
L'alta cúpula verda d'aquest monument s'eleva per sobre del paisatge urbà de Hèlsinki i, a la nit, des de l'aigua sembla brillar com un far.
Aquesta catedral neoclàssica emblanquinada és un dels llocs que s'ha de visitar. Quan es va construir, a mitjans del segle XIX, es va denominar com Catedral de San Nicolás, en honor al tsar rus Nicolau I, que també va ser Gran Duc de Finlàndia.
Després de la independència de Finlàndia el 1917, es va convertir simplement en la Catedral de Hèlsinki.
Suomenlinna
Puja al ferri des de Kauppatori i en uns minuts estaràs en un dels llocs fets per l'home més sorprenents d'Escandinàvia, si no del món. Suomenlinna és una fortalesa marítima gegant repartida en set illes.
Els suecs la van aixecar a mitjans del segle XIX per defensar els seus territoris orientals, però els russos van envair Hèlsinki a començaments del segle XIX.
El millor és que gairebé res no ha canviat a Suomenlinna des d'aleshores. Al mig de les parets en forma d'estrella i les posicions de les armes hi ha un petit assentament barroc que encara allotja 1.000 persones.
Illa Seurasaari
Ocupant una illa sencera, uns quants quilòmetres al nord del centre de la ciutat, pots trobar un museu a l'aire lliure que ha reunit una col·lecció d'edificis típics finlandesos de tot el país.
El museu està obert tot l'estiu i és llavors quan guies amb abillaments tradicionals poden explicar-vos la vida i la feina a la Finlàndia rural durant els últims 400 anys.
Els antics tallers, granges, cases pairals i cases de camp estan connectades per una xarxa de senders, que permeten lleugers passejos pel bosc o al costat de la costa.
El Mercat Vell
Obert tot el dia, de dilluns a dissabte, el Mercat Vell data de 1889. Abans d'això, mai no hi havia hagut un edifici permanent per als mercats de Hèlsinki, que eren a l'aire lliure i se celebraven en places.
És un cridaner edifici de renaixement bizantí, val la pena visitar-lo fins i tot si no necessites fer compres. Si desitges comprar alguna cosa, et sentiràs temptat per tota mena de llocs que venen productes frescos, com a carn, peix, fruites i verdures, però també pastissos i formatges finlandesos.
Sauna urbana
Sauna és una paraula finlandesa, i hi ha tres milions d'ells a Finlàndia, una gran quantitat dels quals es troben a Hèlsinki. Moltes estan obertes al públic i és una d'aquestes coses que has de provar a Finlàndia.
Per a saunes públiques, provi els districtes de Kotiharju, Merihaka, Hermanni o el nou complex Löyly en l'extrem sud de la península de Hèlsinki.
Els homes i les dones generalment estan separats, despullats millor, però les tovalloles estan permeses i generalment és millor mantenir la veu baixa si has de parlar.
Linnanmäki
Fa més de 65 anys que aquest parc d'atraccions està obert. Al llarg d'aquell temps, ha estat donant tots els seus guanys a una organització benèfica finlandesa de benestar infantil.
Més d'un milió de visitants a l'any venen a pujar a les muntanyes russes, provar sort a les sales de jocs o portar els seus fills a tota mena d'espectacles i atraccions.
Totes les atraccions principals de Linnanmäki tenen els rècords finlandesos: les més altes i ràpides del país es troben aquí, però entre elles n'hi ha set que es remunten als orígens del parc en la dècada de 1950.
Passeig en tramvia antic
Agafa el tramvia des de la font Havis Amanda a la Plaça del Mercat els caps de setmana d'estiu. Gaudiràs d'un recorregut de 20 minuts per gairebé tots els principals llocs d'interès del centre de Hèlsinki.
Aquests tramvies tradicionals tenen un segle d'antiguitat i, encara que no hi ha una guia a bord, es proporcionarà un fullet en diversos idiomes perquè se sàpiga el que està veient.
Apropa't a passejar al costat del mar
Una altra excel·lent manera de veure el millor de Hèlsinki és al llarg del passeig marítim, ja que hi ha un sender de set quilòmetres que va de cap a cap.
Dirigint-te cap al costat aquest de la península de Hèlsinki, la teva caminada començarà a la platja de Hietaniemi, que en els dies més càlids de l'estiu és la millor badia de sorra a Hèlsinki.
Més tard, passaràs pel Monument a Sibelius, una escultura abstracta per commemorar el millor compositor musical de Finlàndia, Jean Sibelius.
El camí davant el mar és atès per venedors de gelats a l'estiu i serpenteja a través de parcs o al costat dels terrenys de la residència d'estiu del Primer Ministre.
Museu Nacional de Finlàndia
Ja que estàs visitant la capital, has d'aprofitar l'oportunitat per conèixer el passat de Finlàndia. A mesura que avancis per les seves nou sales, podràs contemplar plata, joies, monedes, medalles i armadures.
També veuràs com es va desenvolupar la cultura i la societat finlandeses durant l'Edat Mitjana abans que es convertís en part del Regne Suec i després de l'Imperi Rus.
Església de Temppeliaukio
No hi ha gaires esglésies al món com aquesta. Temppeliaukio va ser el resultat d'un concurs de disseny de postguerra, guanyat per Suomalainen Brothers i va ser inaugurada el 1969.
L'edifici està parcialment sota terra i va ser excavat en roca, que forma les parets interiors. Al voltant de la cúpula central hi ha una claraboia circular, a través de la qual la llum del sol inunda la cambra principal durant el dia.
Cada peça de decoració i mobiliari dins d'aquesta notable església va ser dissenyada pels arquitectes. Apropant-se a ella al llarg de Fredrikinkatu, la gran cúpula de coure de l'església de Temppeliaukio sembla una espècie d'invasió alienígena.