Potser no ho has pensat mai, però cuinar és una activitat plena de ciència. La Universitat de Harvard ens ofereix uns experiments senzills per explorar els fenòmens científics que succeeixen a la cuina. ¿T'imagines convertir una tarda cuinant un pastís de xocolata o un gelat en una classe de ciència? Això és exactament el que proposen els cursos de Ciència a la Cuina de Harvard, per explicar conceptes de física, química i microbiologia.


🍲'Gastrofísica': el plaer de menjar, més enllà de les olles
 

🧅 Encara plores en tallar ceba? Així és com has de fer-ho (i ràpid!)


Aquí tens algunes d'aquestes receptes amb experiments que són una forma excel·lent de combinar l'aprenentatge i la diversió, fent de la cuina un laboratori científic accessible a tothom.

Recepta de gelat amb un experiment físic

Fer gelat és una oportunitat perfecta per estudiar els canvis d'estat. Aprofitant aquesta recepta, pots explorar la transició de fase de líquid a sòlid, observant com la temperatura i la pressió afecten aquest procés. L'experiment consisteix a preparar gelat utilitzant una transició de fase alterada de l'aigua, amb ingredients comuns com nata, llet, sucre i vainilla, i materials senzills com bosses de plàstic i gel amb sal.

Ingredients:

  • 90 g de nata espessa
  • 100 g de llet entera (o una alternativa no làctia)
  • 20 g de sucre
  • ¼ culleradeta d'extracte de vainilla
  • 600 g de gel
  • 200 g de sal

Materials:

  • 2 bosses de congelació grans
  • 1 bossa de congelació petita
  • Bàscula (opcional)
  • Guant de cuina o tovallola
  • Got de plàstic, tasses i culleres

Procediment:

  1. Omple la bossa de congelació gran amb gel i sal.
  2. Barreja la nata, la llet, el sucre i la vainilla a la bossa de congelació petita i segella.
  3. Col·loca la bossa petita dins de la gran amb gel.
  4. Agita la bossa fins que el gelat se solidifiqui.
  5. Serveix el gelat i observa la transició de fase.

Experiment: Un cop el gelat sigui llest, mesura i registra la temperatura del gel i de l'aigua amb sal de la bossa. Com canvien? Per què creus que passa això? 

Recepta de cebiche amb un experiment de microbiologia

El cebiche, un plat que es cuina amb peix cru, és ideal per a estudiar la difusió i l'acció antimicrobiana del suc de llima. Aquest experiment ens permet observar com els ions H+ del suc de llima canvien la textura i el color del peix. També ens ajuda a explorar les precaucions sanitàries necessàries quan es manipula peix cru.

Ingredients:

  • 200 grams de peix blanc apte per cebiche o gambes 
  • 1¼ tassa de suc de llima
  • ½ tassa de tomàquets en daus
  • ¼ de tassa de ceba de Figueres picada
  • ¼ de tassa de coriandre picat
  • Sal al gust
  • ½ alvocat tallat en rodanxes

Materials:

  • 1 bol
  • 1 ganivet

Procediment:

  1. Talla el peix en cubs d'un centímetre.
  2. Banya el peix en suc de llima durant 20 minuts.
  3. Escorre el peix i barreja amb els altres ingredients.
  4. Serveix amb alvocat.

Experiment: mentre cuines la recepta ves retirant un parell de trossos petits de peix cada pocs minuts. Observa com l'acció del suc de llima (dels seus ions H+) provoca un canvi en la carn del peix, tant de la seva textura com del color. Donat que el peix està compost en gran part d'aigua, mesurant la grossària de la capa "cuita" per l'acció de la llima es podria calcular el coeficient de difusió dels ions H+ sobre l'aigua.

Recepta de pa amb experiment de fermentació

Aquesta recepta de pa ofereix una oportunitat per explorar el procés de la fermentació. Utilitzant diferents tipus de farina i variacions en la quantitat de llevat, aigua i temperatura, pots investigar com aquests factors influeixen en la taxa de fermentació i la textura del pa.

Ingredients:

  • 400 g de farina panificable
  • 1,25-2 culleradetes de sal
  • ½ culleradeta de llevat instantani
  • 280 g d'aigua tèbia
  • ⅛ culleradeta de vinagre blanc o suc de llimona

Materials:

  • 1 bol gran
  • 2 culleres
  • 1 bossa de congelació mitjana
  • 1 regla
  • 2 fitxes

Procediment:

  1. Combina la farina, el llevat i la sal.
  2. Barreja l'aigua i el vinagre o el suc de llimona
  3. Afegeix el líquid als ingredients secs.
  4. Col·loca la massa a la bossa de congelació i deixa reposar 12 hores.
  5. Cou al forn seguint les indicacions de la recepta completa.

Experiment: Intenta utilitzar diferents tipus de farina o volums de llevat per comparar com fermenta la massa en cada cas. Pots canviar també el contingut d'aigua o inclús la temperatura del llevat i observaràs petites diferències. 

Recepta de pastís de xocolata amb experiment de química

Preparar un pastís de xocolata fos pot convertir-se en un estudi sobre les reaccions químiques que succeeixen durant la cocció. Aquest experiment permet observar com la calor afecta els ingredients i transforma la seva estructura i textura.

Ingredients:

  • 120 g de xocolata amarga
  • 8 cullerades d'oli o mantega
  • 120 g de sucre
  • 5 ous grans
  • 60 g de farina
  • Una mica de sal

Materials:

  • Olla i bol metàl·lic o bol per a microones
  • 2 bols (per a ingredients secs i humits)
  • Bàscula
  • Forquilla o batedor

Procediment:

  1. Fon la xocolata amb l'oli/mantega.
  2. Barreja els ous i el sucre, i afegeix la xocolata fosa.
  3. Combina la farina i la sal, i afegeix-les a la barreja anterior.
  4. Aboca en motlles i cou al forn a 170 °C.

Experiment: Tracta de desfer la xocolata amb diversos mètodes. Primer posa la xocolata amb l'oli o la mantega amb un recipient adequat per microones i cuina a potència alta durant un minut. Intenta fer-ho amb una olla a foc lent amb una mica d'aigua i deixa bullir fins que es fongui. Finalment, mira què passa si tractes de desfer la xocolata al bany Maria (posa una mica xocolata i mantega en un recipient metàl·lic i aquest recipient dins una olla gran amb aigua bullent) mentre remenes lentament durant uns 7 a 18 minuts. Quines diferències has observat en desfer la xocolata amb aquests mètodes? 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!