T'has parat a pensar alguna vegada en com d'antigues poden ser les coses que tenim a prop? La llarga història de Catalunya s'ha construït, entre altres coses, en pedra: a la pedra de les construccions medievals que van esquitxar tot el territori fa un mil·lenni, en castells... i també en monestirs, dels quals a Catalunya tenim desenes i desenes, alguns d'ells molt importants, i altres de molt curiosos o macos, alguns de molt antics, i molts realment espectaculars.

📍Els 4 llocs de Catalunya que és millor visitar al setembre que en ple estiu
 

🏔 Els 5 pobles amb més encant dels Pirineus Catalans
 

Si encara no coneixes a fons la riquesa i interès dels monestirs de Catalunya, què tal si dediques les pròximes escapades de cap de setmana a fer rutes de monestirs? Cada desplaçament és una ocasió de descobrir altres pobles i ciutats, altres atractius turístics, i la millor gastronomia, o sigui que fins i tot si no et va gaire el religiós, visitar monestirs medievals serà una excusa divina!

Comencem pels monestirs de Barcelona i la seva província, que ja hi ha suficients per enamorar-te.

Els millors monestirs de Barcelona

Barcelona té dos grans imperdibles sota el seu radar immediat. Un d'ells és l'abadia de Montserrat, a la qual pràcticament no hi ha català que no hagi pujat alguna vegada, ni que no sigui d'excursió amb l'escola quan era petit/a. Un altre és el monestir de Pedralbes, a la mateixa Barcelona. Paradoxalment, aquest l'ha visitat molta menys gent malgrat ser a la mateixa capital. I és una pena, perquè és una de les joies més pures del gòtic català, ja que es va construir en poc més d'un any, i per tant té un estil molt unificat.

Monestir de Santa María de Pedralbes. Imatge: José Antonio Gil Martínez, CC BY 2.0
Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Imatge: José Antonio Gil Martínez, CC BY 2.0

Però a més d'aquests dos, a la província té dues rutes de monestirs molt interessants per fer.

La primera és quedar-te a la ciutat i visitar els altres monestirs de Barcelona. O pensaves que Pedralbes era l'únic? Hi va haver gairebé una cinquantena de convents i monestirs al nucli antic de la ciutat, alguns dels quals encara existeixen i poden visitar-se. El de les Santes Relíquies, amb la seva capella de Santa Ágata, és bastant conegut, però sobretot no et perdis Sant Pau del Camp, que segueix allà plantat en meitat de la ciutat, petit i dissimulat, potser des del segle X.

Ruta monestirs Sant Pau del Camp
Sant Pau del Camp, plàcid i bonic al mig de Barcelona. Imagen: Josep Renalias, CC BY-SA 3.0

La segona opció és agafar el cotxe i sortir per les comarques dels voltants.

Els monestirs més interessants de la província Barcelona

Com pot un viure a Catalunya i no visitar el monestir de Sant Cugat del Vallès? L'ocupació d'aquest lloc per una comunitat monàstica és tan antiga que possiblement pugui remuntar-se al segle VI, encara que la constància documental del monestir no arriba fins a l'any 878. La seva importància i el seu poder van ser tals entre els segles XI i XIII que diversos monestirs secundaris depenien del de Sant Cugat, i el seu scriptorium va ser un dels més importants de Catalunya.

Ruta monestirs Sant Cugat del Vallès
Monestir de Sant Cugat del Vallès. Imatge: Enfo, CC BY-SA 3.0.

Sant Miquel del Fai és un altre cenobi que no pots perdre't, encara que la seva espectacularitat no rau tant en la seva arquitectura com en el seu entorn: l'església principal es va construir dins d'una cova, als precipicis de Cingles de Bertí, al costat d'un gran salt d'aigua.

Però si ens n'anem una miqueta més lluny, fins a Osona, encara podem gaudir d'un altre monestir al·lucinant i menys conegut: Sant Pere de Casserres. L'únic monestir benedictí de la comarca, que a més està especialment cuidat per a les visites. La seva posició a l'interior d'un estret meandre del Ter crea unes vistes increïbles, que combinades amb la interessant visita fa que valgui la pena l'escapada.

Monestir de Sant Pere de Casserres. Imatge: Elmoianes, CC BY-SA 3.0.
Monestir de Sant Pere de Casserres. Imatge: Elmoianes, CC BY-SA 3.0.

No fa falta prendre l'hàbit per apreciar la bellesa i l'interessant passat d'aquests monuments que ens parlen d'una era molt diferent, que tanmateix tenim a quatre passes de casa, i que si fossin en un altre país ens tindrien fent fotos com a bojos. Visita els monestirs de Barcelona i gaudeix-ne!