Alguna vegada has caminat dins d'un volcà? Sens dubte sona impressionant, encara que, és clar, no fa falta que estigui actiu, no acabem com Plini el Vell. Ni tan sols cal que estigui "calentó", com aquest mateix Vesuvi que va asfixiar Plini i en l'excursió del qual, avui, pots olorar el sofre i fins i tot veure algunes fumaroles escapant entre les roques del seu con. 

🌄 7 Rutes per Catalunya increïbles: Explora tresors naturals plens d'història
 

🦮 Les 5 millors excursions per fer amb gos a Barcelona i voltants

 

No hi ha sofre ni fumaroles als volcans de Catalunya. Per sort, perquè després de l'experiència recent de La Palma, a pocs els vindrà de gust viure prop d'un volcà actiu. Però cal reconèixer que els volcans donen caràcter, i a la província de Girona, a la comarca de La Garrotxa, tenim una zona volcànica molt interessant. I si t'agrada el senderisme i les excursions, aquí podràs recórrer una impressionant ruta per l'interior d'un d'aquests volcans. Vens?

Rutes per l'interior del volcà Croscat

El Croscat és el més jove de la quarantena de volcans que poblen aquesta terra i ha conegut dues erupcions. La primera, més forta i violenta, va ocórrer fa 17.000 anys, i la segona, una cosa menor, fa 11.500 anys. Aquella va ser l'última explosió volcànica ocorreguda a la península Ibèrica.

Una etapa de la ruta al volcà. Imatge: Abel García Villena, CC BY-SA 3.0.

Com a volcà, tanmateix, no tindria res més especial si no fos per una pedrera que es va obrir en un dels seus pendents i arribant a la part superior, per a l'extracció de gredes i lapil·li, i que no es va tancar fins a la dècada de 1990. Avui, aquest impressionant tall de 500 metres de longitud i 100 metres d'alçària dona al volcà un perfil únic, i permet rutes excursionistes des de qui podràs veure les capes originals de lava, això sí, rovellades per l'exposició a l'aire que els dona un aire vermellós únic.

Per tota la zona hi ha un munt de rutes de senderisme diferents. Tanmateix, per veure l'interior del Croscat, us proposem dues opcions: una de més curta si només voleu veure el volcà i/o sou principiants en això del senderisme, i una altra de més llarga i dura (encara que més espectacular) si teniu els peus acostumats a les caminades.

La ruta curta a l'interior del Croscat

Aquesta ruta comença a l'aparcament del volcà de Santa Margarida (a la carretera GI-524 d'Olot a Santa Pau) que és el que és just al costat del Croscat. Has de travessar la carretera i seguir fins al restaurant El Masnou. Des d'allà, a l'esquerra, segueix un camí que va vorejant tot el pendent del Croscat i ens regalarà les primeres vistes fins a arribar al centre d'informació de Can Passavent. Feu un cop d'ull a l'exposició i la informació sobre el volcà, i seguiu des d'allà la ruta marcada a l'interior del Croscat, l'explotació minera, i les espectaculars vistes.

 

El paisatge marcià dins del volcà. Imatge: Mikipons, CC BY-SA 3.0.

En total, la distància és d'1,9 quilòmetres, i entre adults porta uns 50 minuts. Per tornar, això sí, cal tornar sobre els mateixos passos en direcció contrària.

El que fa que, si us veieu amb capacitat, valgui la pena provar la ruta més llarga.

La ruta llarga a l'interior del Croscat

Si passes el dia entre volcans, el millor és veure'ls bé, i existeix una ruta circular impressionant que et portarà per dos volcans i un bosc màgic. La distància total són uns 12 quilòmetres, i en condicions normals es fa en 4 h 20 min.

Es pot començar al mateix aparcament que l'anterior, però es recomana fer-ho per l'Àrea de Can Serra, que és l'aparcament de La Fageda d'En Jordà. Aquesta fageda és única a la península, creix a una altura anormal sobre la colada del Croscat, un paratge humit que ha inspirat poesies i que és un dels petits paradisos que amaga Catalunya.

Després de travessar la fageda, accidentat per la colada de lava, però relativament plana el camí puja cap al Coll de Can Batlle i l'església romànica de Sant Miquel Sacot, del segle XI. Aquest camí et portarà al volcà de Santa Margarida, al cràter del qual podràs descendir per veure la curiosa ermita romànica, també del segle XI, aixecada en el mateix centre. Sense por de res.

L'itinerari prossegueix llavors fins al volcà Croscat, amb el seu increïble paisatge, i enllaces allà amb la ruta breu explicada abans, fins a l'antic abocador de la mina, avui segellat, que descendeix suau fins a l'aparcament de Can Serra on vas començar.

Oi que vols sumar a la teva llista de coses fetes caminar dins d'un volcà? Però, quina d'aquestes dues rutes et veus fent?