Vols sortir una mica de la rutina i anar a fer senderisme? Doncs la secció La Gandula d'ElNacional.cat us porta 7 rutes increïbles per Catalunya. Submergeix-te en un món d'artesania, paisatges de somni i natura exuberant en aquestes joies del territori català. Amb aquestes rutes per Catalunya podreu gaudir d'activitats perfectes per fer sol o en companyia. Prepara't i no et perdis cap d'aquests llocs aquest estiu!

🏨 7 hotels amb encant a Catalunya que no et pots perdre
 

🏞️ Els plans d'estiu més romàntics per a tornar a enamorar a la teva parella
 

1. Catalunya Central, la ruta dels tresors artesanals

Comencem aquest llistat de rutes per Catalunya amb un itinerari que explora els tresors artesanals de les comarques de la Catalunya Central: el paper de Capellades, el cuir d'Igualada i de Vic, la fusta de Torelló, el ferro forjat d'Alpens i la sal de Cardona. Sense perdre el contacte amb la natura, permet observar com es transformen elements com el ferro, la fusta o el paper visitant espais com el Museu Molí Paperer, el barri del Rec d’Igualada, el Museu de l’Art de la Pell o el carrer de la Riera de Vic, fent la ruta de la torneria o de la forja o visitant el museu i la muntanya de sal de Cardona. 

La ruta comença deixant-se arrossegar per la força de l’aigua fins a Capellades on cal visitar el Museu Molí Paperer de Capellades. Igualada és la següent parada, concretament el barri del Rec, on dos cops l’any, aquest entorn es gira com un mitjó i s'omple de gent, de música i de moda. El Rec.0 Experimental Stores és la transformació d'un barri industrial en Pop up Stores de moda i disseny. Botigues efímeres de les millors marques de roba ofereixen els seus productes amb descomptes increïbles. I no només és moda. També hi ha concerts, espectacles de carrer i gastronomia. Igualada és el centre de producció de cuir més important del país, per això cal visitar un dels elements insígnia com és el Museu de la Pell. Ni t'imagines tot el que es pot fer amb pell: cadires, baguls, frontals d'altar, per això la següent parada és al Museu de l'Art de la Pell a Vic.

Seguint el riu Ges fins a Sant Pere de Torelló, allà hi ha diversos punts de la Ruta de la Torneria dins del municipi, una ruta amb escultures i edificis singulars que ens expliquen l’ofici de la torneria. Per ampliar-ne el coneixement, a Torelló es pot visitar el Museu de la Torneria. Les dues últimes parades són a Alpens, on és de visita obligada observar més de 200 peces fetes amb ferro forjat, i Cardona, una zona seca que compta amb el seu imponent castell i el Museu de la Sal.

2. Ruta per l'Alt Pirineu i Aran

Aquesta ruta, que combina cims, natura i artesania, permet descobrir els productes autòctons i oficis de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran. Una ruta que s’enfila i recorre Llaràs, Llavorsí, Araós, Alins i Esterri d’Àneu per conèixer l’art de la llana de l’ovella xisqueta, el centre d'Herbes de l'Alt Pirineu i el cultiu d'herbes aromàtiques per fer sabons o productes cosmètics. A més, fa un viatge per la Vall Ferrera i per les seves antigues mines de ferro i carbó per conèixer la seva comunitat de forjadors. La ruta descobreix també la fusta i la cistelleria d’avellaner que es fa a Esterri d'Àneu.

Començant per la vall de la Noguera Pallaresa, a Llaràs, la primera protagonista de la ruta és l’ovella xisqueta, una raça autòctona catalana que va estar a punt d'extingir-se. A Llavorsí hi ha l’activitat estrella de l’entorn: el ràfting. De ràfting, al Pallars, n'hi ha de mil tipus i per a tots els gustos. Les aigües braves de la Noguera Pallaresa ofereixen velocitat, salts, capbussades i ensurts amb final feliç. A la Vall Ferrera fa més de dos mil anys que s'extreu ferro del bosc de Virós i el seu entorn. Una excursió per visitar les restes d'antigues mines, els forns de reducció i les carboneres escampades pel bosc. L'itinerari de la Costa de Meners és tot un tresor que et converteix en tot un explorador. A Alins hi ha la Via Ferrada del Salt del Botanal, una ruta d’escalada per a tots els públics. La ruta s'acaba a Esterri d'Àneu, on es recomana la visita a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu.

3. Ruta per la Barcelona més artesana

Et sorprèn que una de les rutes per Catalunya d'aquest article tingui a Barcelona de protagonista? No és un itinerari senderista de per se, sinó que et recomanem recórrer els barris de la ciutat de Barcelona (Gràcia, l’Eixample, Ciutat Vella o Montjuïc) amb una mirada nova, la mirada artesana.

L’itinerari descobreix un món de joies, sedes, fotografies, violins, exposicions, modernisme i jardins. Recorre els espais d’una antiga fàbrica reconvertida en seu d'artesans i artesanes i proposa visitar la Casa Vicens al barri gracienc o la Casa Granell i Manresa a l’Eixample. Permet conèixer els edificis singulars de Barcelona com el Palau de la Música Catalana, la Sagrada Família o el Mercat de Santa Caterina des d’una perspectiva artesanal, i convida a perdre’s pels carrerons de Ciutat Vella a la recerca d'artesans i artesanes contemporànies.

Empremtes de Catalunya al Centre Artesania Catalunya, Barcelona / Foto: ACN

A més a més, els tallers del Poble Espanyol i el Disseny Hub Barcelona també són punts ineludibles en aquesta etapa. De fet, el Poble Espanyol és un recinte emblemàtic de la ciutat de Barcelona que destaca pel seu contingut en arquitectura, art contemporani, artesania i per les activitats culturals i de lleure que programa durant tot l’any per a tots els públics: concerts, activitats familiars i exposicions, entre moltes d’altres.

4. Ruta per les comarques de Girona

Aquesta ruta descobreix els oficis artesans de les comarques de Girona i proposa fer una etapa de contes i llegendes vinculades amb la imatgeria festiva d’Olot, les culleres de fusta de Tortellà, la torneria de Sant Hilari Sacalm, la ceràmica de La Bisbal i la terrissa de Quart i Breda. Començar fent parada a Olot, és imprescindible visitar en aquest municipi el Museu dels Sants un espai dedicat a l'ofici artesà de la imatgeria religiosa. Passejant per la Fageda d’en Jordà, s'arriba a una vila medieval que podria ser l'escenari d'un conte clàssic: Santa Pau. La propera parada és Tortellà, un poble amb molt d'encant, on en lloc de fanals hi tenen culleres. En ple cor de l'Empordanet trobem la propera parada. Un poble molt artesà ple de xemeneies, com la del Museu Terracota de La Bisbal d'Empordà, un dels centres d'interpretació de la ceràmica més importants del país.

Seguint la ruta s'arriba a un poble, Quart, famós per l’artesania de la terrissa negra i vermella. Els amants de les bicicletes poden aprofitar la Via Verda de quilòmetres de passeig, amb un paisatge fabulós. Es continua dins del parc natural del Montseny, als peus del Castell de Montsoriu que s’aixeca imponent dalt d’un cim, fins a Breda. Aquí es pot visitar el Centre Cultural Els Forns, per saber com es feien les coses al passat. La ruta també condueix fins a la Selva, i arriba a les Guilleries, un escenari d’aventures llegendàries. Aquí s’amagava el bandoler Serrallonga i es poden resseguir les seves passes amb un dels GR més bonics de l’entorn, la ruta Serrallonga. Aquest camí acaba a Sant Hilari Sacalm amb un objecte màgic: la baldufa més gran del món. A més, s'hi troba el Centre Artesà de la Torneria, un espai dedicat a allò que es coneix al poble com a “or negre”, la fusta cremada i treballada al torn per fer mobiliari i objectes de decoració.

5. Ruta medieval per Tarragona

Aquest itinerari descobreix la Costa Daurada, segueix la Ruta del Cister i trepitja viles medievals tot seguint el rastre de l’artesania de disciplines tan diverses com l’esmalt, l’alabastre, la punta o el vidre. El lloc ideal per començar la ruta és a Salou on es pot veure La Torre Vella de Salou que protegeix el Museu de l'esmalt contemporani de Salou. La Giralda de l’Arboç és el següent punt turístic de la ruta, un edifici d’estil àrab construït imitant La Giralda sevillana. A més, al Museu de les Puntes s'hi troba la més gran col·lecció mundial de punta arbocenca. La propera parada és Sarral famós per l'alabastre, una pedra portentosa. Abans, però, val la pena aturar-se pel camí. Aquesta part de la ruta coincideix amb la mítica ruta del Cister i podeu començar visitant el Monestir cistercenc de les Santes Creus, una de les joies de l’art medieval català.

Museu de l’esmalt contemporani de Salou / Foto: Ajuntament de Salou

A Montblanc s'hi celebra Terrània, la Fira Internacional de la Ceràmica que acull les millors exposicions i demostracions d'artesans ceramistes internacionals. En aquesta vila hi ha també un museu relacionat amb l'artesania, únic en la seva espècie: el Museu del Pessebre de Catalunya. La Cooperativa Fet a la Conca i el Monestir de Poblet són dos punts imprescindibles en la ruta. Per últim, Vimbodí i Poblet, un altre poblet encantador amb regust medieval i carrerons estrets. Vimbodí és un poble vinculat al vidre des del segle XII. Al Museu del Vidre s’hi pot llegir el passat pròsper del poble quan les fàbriques de la població produïen a tota màquina.

6. Terres de l'Ebre: ruta pel sud de Catalunya

Aquesta és un itinerari pel sud de Catalunya plena de gent autèntica i d'artesania diversa: terrissa, pauma, pesca i barraques artesanes. La millor manera de començar l'itinerari és a Miravet, visitant el Castell Templer, una fortificació imponent que remet a aventures i llegendes misterioses. El barri artesà del Raval dels Canterers també és parada imprescindible. L'altre atractiu estrella que té el poble és el riu amb un munt d'activitats aquàtiques diferents. Una altra de les sorpreses que amaguen aquestes terres: la Cova Meravelles. Un nom molt descriptiu del que espera a Benifallet. El parc natural dels Ports se situa al bell mig d'un paisatge de muntanya, amb preciosos boscos de pi silvestre i valls amb alzinars. A Mas de Barberans s'hi celebra la Fira de les Fibres Vegetals, a l'agost, i a més, es pot visitar tot l'any el Museu de la Pauma.

La Galera és un poble terrisser amb una llarguíssima tradició que ha anat passant de generació en generació fins a dia d'avui. Terracota, el Centre d'Interpretació de Terrissa de La Galera, és una mostra de les peces que es feien i que encara es fan. Seguint la ruta de l'artesania de les Terres de l'Ebre, cal aturar-se a la Serra del Montsià, un mirador natural al Delta de l'Ebre, ideal per practicar l'escalada o fer sortides en BTT, observar ocells o simplement passejar i gaudir de la natura. La Ràpita és un bon lloc per gaudir de les platges i de la badia dels alfacs: un espai singular, tranquil i protegit, on podeu navegar en barques de pescadors o practicar la vela. En l'entorn del Delta de l'Ebre també hi ha artesania de la bona, com les barraques tradicionals, originàriament fetes amb canyes i fang, que s'han convertit en símbol de la zona.

7. Ruta per les comarques de Lleida (amb l'històric Tren dels Llacs)

Acabem aquest llistat de rutes per Catalunya amb un itinerari artesà per les comarques de Lleida. La nostra proposta final té com a nexe d'unió la metamorfosi: la transformació dels metalls preciosos en joies, la metamorfosi de l'argila en ceràmica, del vidre en art, del paper en moda i dels productes naturals en sabons. Proposa un itinerari per conèixer el patrimoni cultural de Lleida i els seus voltants. Però començant per la principal ciutat de l'oest del país, aquí val la pena La Suda, el Castell del Rei, refugi de l'últim califa de Còrdova. Així com els tallers artesans que es troben als seus carrers. Abans de deixar Lleida, una darrera recomanació: el Tren dels Llacs, un tren històric dels anys 60. El Museu dels Vestits de Paper és un dels més insòlits del país, amb més de 500 vestits fets íntegrament de paper. A Mollerussa abunda aquest material que es transforma en creacions dignes d'una passarel·la de moda.

A la petita vila del Montgai s'acull cada any Net, la Fira del Sabó i la Cosmètica Natural / Foto: ACN

Verdú és un municipi agrícola amb un nucli urbà ple de tresors, com el seu castell. Passejant pel poble un se n'adona de quina artesania és la reina: la ceràmica negra. Transformar el vidre fred en escultures magnífiques o l'argilla vermella en ceràmica negra són dues especialitats d'aquest poble. A més, aquesta és la zona de Catalunya amb més castells per metre quadrat. Això és així pels anomenats Castells de Sió. Al llarg d'aquest riu s'aixequen impressionants fortificacions com el Castell de Montcortés, el de Montsonís o el de Florejacs. A la petita vila del Montgai s'acull cada any Net, la Fira del Sabó i la Cosmètica Natural. La Fira congrega els millors artesans saboners de Catalunya.

A La Gandula d'ElNacional.cat trobaràs molts més temes per acabar d'estirar i gaudir una mica més de les vacances. 7 hotels amb encant a Catalunya o els millors parcs naturals del país per sortir de Barcelona en són alguns exemples.