La Setmana Santa està a la cantonada, sent una de les dates més assenyalades per a molts de vosaltres. Concretament, aquest any la Setmana Santa se celebra del diumenge 13 d'abril al diumenge 20 d'abril, deixant un esdeveniment lunar únic, una setmana de lluna plena.

😇Perquè cada any canvia la data de Setmana Santa i per què podria ser l'últim any que això succeeixi?

 

Nicea, l'origen de la Setmana Santa

Per què per Setmana Santa sempre hi ha lluna plena? Per respondre a aquesta gran pregunta ens hem de remuntar a l'any 325, durant el concili de Nicea. En aquesta etapa es va establir que el conegut Diumenge de Resurrecció se celebraria sempre després de la primera lluna plena, després de l'equinocci que es produeix en l'etapa primaveral. D'aquesta manera, aquesta és l'explicació més racional al perquè sol coincidir la Setmana Santa amb la lluna plena.

A més, en funció d'aquest criteri, la Setmana Santa es produeix sempre entre el 22 de març i el 25 d'abril, canviant gairebé cada any de dates arran d'aquest esdeveniment. D'aquesta manera, el Diumenge de Pasqua comença aquesta festivitat que es va establir fa milers d'anys a Nicea. Tot i això, existeix una data que s'ha repetit molt històricament en Setmana Santa, el 19 d'abril.

Com podem comprovar, durant la Setmana Santa i moltes altres festivitats religioses cobra una importància fonamental la naturalesa, ja que en molts casos marca l'esdevenir d'aquestes litúrgies, com la lluna plena en el període de Pasqua. A més, que això passi durant aquestes dates tan assenyalades en el calendari cristià, ha provocat que es converteixi en un símbol per a tots els creients, que en molts casos veuen com una característica divina que la lluna sigui plena en aquest període.

Símbols de la lluna

Aquest fenomen ofereix una experiència visual esplèndida, a més dona un toc místic a la litúrgia dels actes religiosos que es fan a l'exterior, com per exemple a Andalusia, on el contrast de la lluna plena amb les processons crea una atmosfera fantàstica i inoblidable.

A més, en moltes cultures la lluna és un símbol, per exemple es creu que la lluna representa el poder femení, és la Deessa Mare i la Reina del Cel fins i tot en algunes mitologies. D'altra banda, en altres parts del món la lluna és considerada com una divinitat masculina, mentre que hi ha molts animals que són vinculats amb aquest planeta que tenim tan a prop com la granota, el gripau, el llop, la guineu, la llebre i el conill.

La lluna també és un dels elements astrals més populars, ja que sempre ha estat relacionada com un símbol ple d'intriga, misteri i sorpresa, sent la lluna plena en Setmana Santa el màxim exponent d'aquests elements.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!