Si el teu cognom està en aquesta llista, és possible que tinguis arrels gitanes. El món de la genealogia pot ser apassionant, i conèixer els orígens de la teva família pot obrir-te una porta a un passat fascinant, on els teus avantpassats van viure en un món molt diferent del que coneixem avui. Descobreix si la teva genealogia et connecta amb un dels col·lectius més fascinants i sovint desconeguts de la història a Catalunya. Portes amb tu una part d’aquesta herència cultural?
🔎 Alguns dels cognoms catalans registrats més antics que encara perduren
🤷♀️ Descobreix els orígens del teu cognom amb aquest truc
L’arribada dels gitanos a Catalunya: una història d’arrels profundes
Els gitanos van arribar al territori català fa més de sis segles. El primer document que testimonia la seva presència data de novembre de 1415, un registre que marca l’inici de la seva trajectòria a Catalunya. Tot i això, no va ser fins al segle XVIII, durant el regnat dels Borbons Felip V i Ferran VI, que es van començar a tenir registres sistemàtics dels cognoms d’aquest col·lectiu.
Aquestes ordres tenien un objectiu clar: obligar els gitanos a establir-se de manera forçosa en determinades localitats de la Corona d’Aragó. Per primera vegada, la seva presència quedava documentada de forma oficial, donant lloc a una base de dades històrica. Gràcies a la investigació de Bernard Leblon (historiador francès especialitzat en l’estudi d’aquest col·lectiu) d'aquests registres, avui coneixem els cognoms catalans que tenen un origen gitano.
Els cognoms gitanos catalans més freqüents: un llegat que perdura
Molts dels cognoms que avui dia trobem a Catalunya tenen un origen gitano. Un dels més destacats és Borrull (amb les variants Barrul o Barrull), documentat principalment a les províncies de Tarragona i Barcelona, i també a València. Aquest cognom, que prové del llatí burrus (ros o roig), i que era dels més freqüents entre les famílies gitanes del segle XVIII, no es trobava fora d’aquestes regions. És un clar exemple de cognom gitano localitzat, vinculat fortament al territori català.
D’altra banda, Ximénez (o la seva variant Jiménez) és un altre cognom destacat dins la comunitat gitana de la Catalunya del segle XVIII. El seu origen pot ser incert, però es creu que prové de l’antic nom castellà Ximeno o Jimeno, amb arrels que podrien derivar del nom hebreu Shimeon, que evolucionà fins a Simón. Aquest cognom era un dels més utilitzats per la comunitat gitana de l’època, i encara avui és força comú a Catalunya.
A més de Borrull i Ximénez, hi ha altres cognoms catalans que figuren entre els més habituals dins la comunitat gitana catalana. Alguns d’aquests són: Patrach, Malla, Escuder (i la seva variant castellanitzada Escudero), Pubill, Carbonell (i la seva variant castellana Carbonel), Batista (i la seva variant castellana Bautista), Cantarell (i la seva variant castellana Cantarel)... Aquests cognoms, sovint amb variants castellanitzades, ens recorden que la influència dels gitanos s’ha estès no només a Catalunya, sinó també més enllà de les nostres fronteres.
La presència gitana a la Catalunya Nord
Segons l’historiador Bernard Leblon, molts d’aquests cognoms no només van quedar a Catalunya, sinó que es van expandir cap a la Catalunya Nord i altres regions de França. Amb el temps, les comunitats gitanes catalanes van migrar a zones com Languedoc-Rosselló, Provença-Alps-Costa Blava i Migdia-Pirineus. Avui dia, en aquestes regions encara trobem cognoms gitanos d’origen català, com Baptiste, Caragol, Escudé o Solès.
Si portesun dels cognoms d’aquesta llista, pots sentir-te connectat amb una part de la història de Catalunya que, tot i ser sovint oblidada, ha tingut un impacte profund en la nostra cultura i societat. Potser t’estàs endinsant en una història que no sabies que et pertanyia.