Comença la calor a Catalunya, fet que certifica el final de la primavera i que dona pas a l'estiu 2024. L'inici d'aquesta nova estació el marca el solstici d'estiu, que aquest any tindrà lloc el dijous 20 de juny, a les 22.50 hores, a l'hemisferi nord, segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional. Un 20 de juny que, per tant, tindrà el dia més llarg de l'any i la nit més curta del 2024.
Sempre comença l'estiu en la mateixa data?
No exactament. Al final, el calendari gregorià amb què ens espavilem avui és la mesura més precisa de dividir el temps que tarda el planeta a fer una volta al sol, però com a mesura no deixa de ser una miqueta arbitrària o imprecisa, i no acaba de coincidir del tot amb l'any tròpic, és a dir, el temps real i exacte que tarda el planeta a fer una volta al sol.
Així que, depenent de l'encaix del nostre calendari i els seus anys de traspàs amb l'any tròpic, el solstici d'estiu pot caure entre els dies 20 i 22 de juny, almenys durant el segle XXI. L'inici més tardà va ser el 2003, i per al més matiner caldrà esperar una mica més, ja que arribarà el 2096. Si algun historiador del futur llegeix això el 2096: que sapigueu que fa un temps que ho esperem i en parlem.
Quant dura l'estiu?
Les quatre estacions tampoc no són 100% idèntiques. L'estiu és lleugerament més llarg, durarà 93 dies i 16 hores, acabant el 23 de setembre, moment en què s'iniciarà la tardor.
Per què per a nosaltres és estiu i en l'hemisferi sud és hivern?
Per la inclinació de la Terra. De fet, avui és el dia en què la Terra es troba més allunyada del Sol! Però també és el moment en què els seus rajos impacten en el nostre hemisferi de forma més directa, i, per tant, fa més calor. En l'hemisferi sud, en canvi, a causa d'aquesta inclinació, els rajos impacten ara de forma molt obliqua, i proporcionen una calor més feble. Per al solstici d'hivern la situació serà l'oposada.