“És a cas una de les catedrals més úniques i potser desconegudes d’Espanya?”. Aquesta és la carta de presentació que fa l’influencer argentí @romansocias, que acumula més de 200.000 seguidors a Instagram, de la Seu Vella de Lleida, una catedral que l’ha deixat completament fora de lloc. Aquest tiktoker, que està viatjant arreu de l’Estat, ha fet parada a Lleida, on ha visitat els indrets més icònics de la capital del Segrià. Un dels llocs que més l'ha impressionat, tal com ha narrat el mateix Romancito a través de les xarxes, ha estat la Seu Vella, que corona la ciutat damunt del turó que porta el seu nom.
🏰 El preciós castell medieval de Catalunya edificat sobre una fortificació romana
🧐 L'enorme llac subterrani que segueix sent tot un misteri: ningú sap si té fons
La catedral catalana que captiva un tiktoker argentí
L’influencer ha assegurat que la Seu Vella és una de les catedrals més interessants de l'Estat, amb tresors amagats a l'interior. Així, ha explicat que un dels racons que més l'ha sorprès és el claustre, lloc per on "històricament s'havia de passar per accedir a la catedral". "Això és bastant estrany perquè el claustre acostuma a ser un lloc de silenci", exposa. A més, subratlla que es tracta d’un espai obert, amb unes espectaculars vistes a la ciutat, cosa que de nou el deixa descol·locat. “Claustrum en llatí significa literalment lloc tancat”, exclama, completament al·lucinat per la bellesa d’aquest espai emblemàtic de la Seu Vella. Més enllà d’aquesta curiositat, l’influencer argentí no es creu la mida del claustre. "És impressionant!", ha afirmat, tot explicant que no s'esperava que fos així i preguntant-se "per què la gent no ho coneix". I és que cal recordar que aquest claustre és considerat un dels més grans de l’arquitectura gòtica europea.
L’usuari @romansocias també es queda meravellat pel campanar de la catedral, el punt més alt del conjunt monumental. En total, has de pujar 238 esglaons d'una escala caragolada que, com diu el poema de lleidatà Magí Morera, "als ulls dona mareig i al cor neguit, sembla que estigui des del cel penjada". A mig camí, l'influencer s'atura per apreciar les impressionants campanes: la Mònica i la Silvestre. "Gegants!". I quan arriba al capdamunt de la torre, queda completament captivat pel paisatge del pla. "Només per aquestes vistes, val la pena venir a Lleida", ha afirmat.
Sobre l'interior de la catedral, l'argentí explica que, malgrat ser molt bonica, està "pràcticament buida", fet que justifica per la conversió de la Seu Vella en una caserna militar. Fent un repàs a la història de la Seu Vella, també destaca que va ser un camp de concentració franquista, el qual, segons els estudis més recents, va arribar a confinar entre 4.000 i 7.000 presoners republicans, a l'espera de ser evacuats a la rereguarda franquista.
La Seu Vella de Lleida: horaris, preus i tot el que has de saber
A banda de la Seu Vella, el conjunt monumental del turó està format per altres espais icònics. És el cas del Castell del Rei, conegut popularment com la Suda, que va ser el palau on residia el monarca durant les seves estades a Lleida. Avui dia, es conserva només una part de l'edifici, la nau més antiga del conjunt. També hi ha l'impressionant recinte fortificat que envolta el turó, amb els baluards de defensa, túnels i ponts, que et transporten al passat.
Si vols visitar la Seu Vella, la catedral està oberta de dimarts a divendres de les 10.00 a les 13.30 i de les 15.00 a les 17.30 hores. Els dissabtes de les 10.00 a les 17.30 hores i els diumenges de 10.00 a 15.00. A l'estiu l'horari s'allarga, de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 i de 16.30 a 19.30. Els diumenges continua oberta de 10 a 15 hores.
El preu de l'entrada és de 7 euros i et permet accedir a tot el conjunt monumental. També hi ha preu reduït, de 5 euros, per als majors de 65 anys, pensionistes, joves de fins a 18 anys, docents i estudiants. Els menors de 7 anys tenen entrada gratuïta.