Una d'aquelles tradicions del Nadal que més sobta a les persones de fora de Catalunya és el Tió de Nadal, també conegut per a molts com el “caga tió” per la seva curiosa manera de portar regals als nens de cada llar durant la nit del 24 de desembre. I és que agafar un tronc, dibuixar-li una cara amb ulls i celles, posar-li nas i unes petites potes, coronar-lo amb la típica barretina i tapar-lo amb una manta perquè no agafi fred pot semblar un ritual realment curiós si no s'ha presenciat abans. Més encara si es té en consideració que la funció d'aquest tronquet tan graciós i peculiar és, literalment, cagar obsequis per als infants després que li donin cops reiteradament amb un bastó i al ritme d'una cançó. Vols saber quin és l'origen d'aquest element del folklore català? Aquí t'expliquem l'origen, mites i més d'una curiositat sobre el Tió de Nadal.

🎄 Decoració per l'arbre de Nadal 2023: 5 idees diferents per triomfar aquestes festes
 

🎁 Decoració nadalenca 2023: 7 idees creatives i originals que no poden faltar a casa teva
 

L'origen del Tió de Nadal i d'on ve la tradició del “caga tió”

La idea de tenir un Tió de Nadal a casa durant les festivitats de Nadal ja està més que estesa a Catalunya, però segur que no coneixes d'on ve aquesta particular tradició que ens convida a atiar un tros de fusta amb la intenció que ens deposi alguns regals sota la manta que el cobreix. I és que aquest costum que implica, també, alimentar el tronc en els dies previs al solstici d'hivern amb tota mena de menjar per a tenir-lo ben content el dia de la nit de Nadal. Naixia en el seu origen de la tradició de cremar un tronc a la xemeneia de les cases perquè els aportés calor, llum i, d'una manera certament simbòlica, tot el necessari per a gaudir d'una celebració feliç a l'espai familiar. I és que, tot i que ara el seu sentit d'aportar el que és necessari —els regals— ha virat vers el materialisme, no deixa de mantenir en essència molt del seu sentit originari en crear caliu en un moment feliç amb els qui t'envolten.

Fotografia d'un Tió de Nadal al bosc. / ACN

Com esmentàvem abans, també, al Tió de Nadal se li pica ben fort amb un bastó perquè cagui tants regals com sigui possible i els més petits de cada casa s'ho prenen molt seriosament per tal que el tronc més famós de Catalunya els atorgui els seus respectius presents. Ho fan mentre canten una cançó que en una de les seves versions més conegudes diu així:

Caga tió,
ametlles i torró,
si no vols cagar,
et donaré un cop de bastó!

🎄 Com fer manualitats de Nadal amb infants: 7 propostes senzilles i originals
 

La fama internacional del Tió de Nadal: va aparèixer a Netflix

Amb els anys, la tradició de fer cagar el Tió de Nadal s'ha anat fent més i més coneguda fora de l'àmbit català per la seva originalitat. En el 2018, l'actor estatunidenc Viggo Mortensen deixava sense paraules el presentador del mundialment aclamat The Late Show with James Corden de la CBS quan exposava, entre rialles del públic, com s'havia assabentat d'aquest curiós símbol del Nadal a Catalunya i com es “fa cagar el tió” després d'haver viscut un bon temps a la ciutat de Barcelona. Això succeïa després que el Tió de Nadal s'hagués colat també en una escena d'un dels episodis de la segona temporada de l'exitosa sèrie Stranger Things de la plataforma Netflix al prestatge de la casa d'un dels protagonistes. Ho feia públic un usuari de Twitter en una piulada: “surt un Tió de Nadal a la segona temporada de Stranger Things, LOL”.

 

Quina és la forma correcta d'anomenar el Tió de Nadal: “caga tió”, “cagatió”…

També hi ha una controvèrsia lingüística que sempre ha envoltat el cridaner ritual del Tió de Nadal, i és que les formes “caga tió” i inclús, sense cap pausa, “cagatió” estan bastant propagades en l'espontaneïtat dels catalanoparlants que són coneixedors a aquesta tradició nadalenca i es refereixen a ella. Però, cal tenir en consideració que aquestes dues expressions ja més que instal·lades en la parla no són les correctes encara que les emprem amb assiduïtat en el llenguatge oral. Se sobreentén que aquests “errors” provenen de les constants referències a l'acció de cagar que la cançó tradicional fa. Com a dada extra per als més curiosos, segur que tampoc eres conscient que, etimològicament, el mot “tió” prové de la paraula llatina de significat “tros de tronc per cremar a la llar”