Fa un segle, Freud afirmava que tots els éssers humans som bisexuals de naixement i que l'orientació sexual estava determinada pels òrgans sexuals. Mentrestant, el paradigma patriarcal i la cultura, ens imposava autodefinir-nos com a home o com a dona sense més giragonses. Avui, el camp s'ha ampliat tant que l'orientació sexual no està condicionada exclusivament per la biologia.
En honor a la celebració del Dia de la Visibilitat Bisexual que se celebrarà a nivell internacional el proper 23 de setembre, volem revelar-te què hi ha de veritat en aquesta afirmació de Freud i què opinen els experts sobre la bisexualitat.
👨❤️👨 Alberto de Mònaco és bisexual, es fica al llit amb homes, les intimitats de llit
❤️ Brad Pitt: 10 anys de relacions bisexuals
Som tots bisexuals? Les teories sobre la bisexualitat
La bisexualitat continua sent l'orientació sexual més silenciada a causa de les controvèrsies i els tabús. Partint de la definició de bisexualitat que va proposar la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals el 2016, s'entén que...
"És l'orientació sexual dels qui senten atracció sexual, emocional i/o romàntica cap a persones de més d'un gènere i/o sexe, no necessàriament alhora, de la mateixa manera, al mateix nivell o amb la mateixa intensitat".
Vegem com les teories d'experts responen a la pregunta: som tots bisexuals?
1. Fase prematura
La paraula “bisexual” apareix per primera vegada a mitjan segle XIX per referir-se des del punt de vista biològic a l'organisme hermafrodita o a l'etapa primerenca en què els organismes manquen de sexe fins a desenvolupar-se adequadament. Es va començar a creure que les espècies que es quedaven en aquella fase bisexual eren menys evolucionades. A poc a poc, aquest concepte es va anar estenent al desenvolupament humà. I allà, Freud va aportar la seva teoria en la qual afirmava que tots els éssers humans durant una fase prematura som bisexuals, ja que incorporem aspectes d'ambdós sexes. Teoria que va ser rebutjada per diversos psicoanalistes.
2. L'escala de Kinsey
El primer estudi sobre bisexualitat el va fer el biòleg Alfred Kinsey el 1948. Va idear una escala de set graus de comportament sexual. Aquesta escala partia del 0 al 6, de manera que en el valor inferior era una persona heterosexual i el valor superior homosexual, el valor 7 era per designar l'asexualitat. Kinsey va descobrir que hi havia molt poques persones que s'identificaven amb els extrems (heterosexual i homosexual) i eren més les que s'identificaven amb la bisexualitat que es trobava en el valor 3.
3. Ser o estar passant per una etapa bisexual, aquesta és la qüestió
Dani Borrell Giró, psicòleg i psicoterapeuta sexual i de parella, considera que hauríem de canviar el “soc bisexual” per “estic bisexual”, ja que es recolza en la teoria de l'experimentació i que la nostra orientació sexual pot canviar amb el temps.
La diversitat en l'orientació sexual és molt extensa i hi ha moltes més teories sobre la bisexualitat que desmenteixen a les anteriors. De manera que no podem afirmar que tots els éssers humans siguem bisexuals.
A mesura que evolucionen les mentalitats i s'esvaeixen els tabús, veiem un augment en l'acceptació i comprensió de la bisexualitat. Tanmateix, persisteixen desafiaments, especialment entorn de la percepció de la bisexualitat masculina en etiquetar-los de “gais reprimits”. Com destaca l'activista Misty Gedlinske, la comunitat bisexual, malgrat ser una majoria silenciosa, està sorgint amb força entre els més joves. Queda un camí per recórrer en la lluita contra els prejudicis i estereotips, però cada dia es fa un pas més cap a la inclusió dels bisexuals.