Ja arriben els tres tombs a Barcdelona! Sant Antoni es prepara per a un acte de commemoració que serà la sempre mítica Cavalcada dels Tres Tombs, que tindrà lloc el dissabte 18 de gener. Barcelona va donar l'inici a aquesta històrica celebració el passat diumenge 12 de gener en la primera desfilada de l'any dels Tres Tombs a Sant Andreu de Palomar i el colofó final el col·locarà com sempre el barri de Sant Antoni. A més, aquest any la celebració compleix dos segles d'història, ja que s'ha celebrat des de l'any 1825.
🥳 Tres Tombs Catalunya 2025: calendari i pobles on se celebra la festa
Tres Tombs de Sant Antoni 2025 a Barcelona: horari
Durant la cavalcada, nombrosos carruatges portats per cavalls, burros i mules circularan pels carrers del barri de Sant Antoni i del centre de Barcelona. Aquest any l'acte començarà amb el pregó a les 10:45 i continuarà amb la desfilada de carruatges fins a les 13:30 hores. Al barri de Sant Antoni se segueix celebrant la tradició que inicia la festa d'Els Tres Tombs. Es fa volar un colom, que dona el tret de sortida a la festa i a la vegada representa els 150 coloms que es feien volar tradicionalment, que simbolitzaven els 150 desitjos que la ciutat demanava a Sant Antoni Abat.
Tres Tombs de Sant Antoni 2025 a Barcelona: itinerari
L'itinerari és el mateix que l'any passat començant el recorregut al carrer de Tamarit amb avinguda Paral·lel. Tot seguit els cavalls passaran pel Carrer de Rocafort, Carrer de Tamarit, Carrer del Comte Borrell, Carrer de Parlament, Ronda de Sant Pau, Ronda de Sant Antoni, Carrer de Villarroel, Carrer de Floridablanca, Ronda de Sant Antoni, Plaça de la Universitat, Carrer de Pelai, La Rambla (sentit descendent), Carrer de l’Hospital, Carrer de Maria Aurèlia Capmany, Carrer de la Riera Alta, Ronda de Sant Antoni, Carrer de Manso, Avinguda del Paral·lel, Plaça de Josep Puig i Cadafalch.
Tres tombs a Barcelona: afectacions a la mobilitat de la rua a Sant Antoni
A causa de la celebració dels tres tombs a Sant Antoni, alguns carrers de Barcelona patiran afectacions al trànsit. Segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona, es realitzaran diversos desviaments de trànsit per aïllar el recorregut. Es podrà accedir en transport públic a Pelai i també podran accedir els vehicles particulars a l’aparcament de Bergara.
Així mateix, els estacionaments també patiran lleugeres restriccions. Entre les 10.00 hores del dia 17 i les 14.00 hores del dia 18 de gener no es podrà estacionar a la zona de motos del carrer del Comte d’Urgell (costat Besòs) des del carrer de Sant Antoni Abat fins a la ronda de Sant Pau, on s'ubicarà catifa floral commemorativa del bicentenari dels Tres Tombs de Sant Antoni.
A més, tal com ha confirmat l'Ajuntament de Barcelona, entre les 7.00 i les 15.00 hores del dia 18 tampoc es podrà estacionar al carrer de la Riera Alta (costat muntanya) des del carrer de la Lluna fins a la plaça de Maria Aurèlia Campmany (càrrega i descàrrega i zona d’estacionament per a motos).
Finalment, si tens el cotxe estacionat a algun d'aquests carrers, has de saber que no el podràs moure entre les 9.00 i les 15.00 hores del mateix dissabte:
- Josep Puig i Cadafalch
- Carles Buïgas (costat mar) (vial 6025)
- Guàrdia Urbana (ambdós costats), des de Joaquim Blume fins a l’av. Rius i Taulet
- Lleida (costat Llobregat), des de l’av. Paral·lel fins a Lleida, 30
- Lleida (costat Besòs), des de l’av. Paral·lel fins a Tamarit
- Tamarit (ambdós costats), des de Lleida fins a l’av. Paral·lel
- Paral·lel (calçada descendent), des de Tamarit fins a Ricart
- Rocafort (ambdós costats), des de Manso fins a Tamarit
- Rocafort-Tamarit, xamfrà mar (costat Besòs)
- Tamarit (ambdós costats), des de Villarroel fins a Rocafort
- Comte Borrell (ambdós costats), des de Tamarit fins a Parlament
- Parlament (ambdós costats), des de Comte Borrell fins a rda. Sant Pau
- Rda. Sant Pau (ambdós costats), des de Parlament fins a Manso
- Rda. Sant Antoni (ambdós costats), des de Tamarit fins a Manso
- Villarroel (costat Besòs), des de Floridablanca fins a Tamarit
- Floridablanca-Villarroel, xamfrà mar (costat Besòs)
- Floridablanca (costat muntanya), des de Villarroel fins a rda. Sant Antoni
- Sant Antoni (costat Besòs), des de Floridablanca fins a Torres i Amat
- Sant Antoni (costat Besòs), aparcament de motocicletes davant del núm. 104
- Sant Antoni (costat Llobregat), des de Floridablanca fins a Sepúlveda
- Pelai (costat mar), des de pl. Universitat fins a la Rambla
- La Rambla (costat Llobregat de la calçada descendent), des de Bonsuccés fins a Hospital
- Hospital (costat muntanya), zona de càrrega i descàrrega i estacionament de motos, davant del núm. 2-8
- Riera Alta (costat muntanya), des de Peu de la Creu fins a Lluna
- Riera Alta (costat mar), des de Bisbe Laguarda fins a Peu de la Creu
- Manso-Viladomat, xamfrà mar (costat Llobregat) i muntanya (ambdós costats)
- Manso-Calàbria, xamfrà mar-Besòs
- Paral·lel (calçada ascendent), des de Manso fins a Vilamarí
Els vehicles que, malgrat la senyalització i les mesures adoptades, quedin estacionats en aquests carrers seran encintats. També s’encintaran els vehicles estacionats als carrers del recorregut en els quals la cavalcada circuli en sentit contrari a l’habitual.
Origen dels tres tombs a Barcelona i Catalunya
Els orígens d'aquesta festa es remunten als temps d'abans de Crist. Abans que el cristianisme aparegués aquesta festa era coneguda com a Tonis i era molt popular a diferents cultures mediterrànies. Com que no hi havia esglésies, els habitants d'aquestes localitats feien una gran foguera al centre del poble, a la que donaven tres voltes amb els seus carruatges i altres animals.
La benedicció dels animals és una de les activitats més populars d'aquesta celebració. Antigament, els animals que es beneïen eren els de càrrega o arrossegament, ja que Sant Antoni Abat és patró d'aquests animals. Aquest costum s'ha estès avui en dia amb els animals domèstics, ja que cada cop és més habitual que les persones portin les seves mascotes perquè siguin beneïdes.