Un any més, els carruatges tirats per cavalls i ases desfilaran a la tradicional cavalcada dels Tres Tombs de Sant Antoni, coincidint amb la celebració de la festa major del barri, que se celebra entre el dia 12 i el 21 de gener de 2024. Aquesta tradició es porta celebrant des de l'any 1825, ja prop de complir els dos segles, juntament amb la festa d'Els Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar, els dos únics homenatges a Sant Antoni que se segueixen celebrant a la ciutat de Barcelona.
🐴 Tres Tombs Catalunya 2024: calendari i pobles on se celebra la festa
📅 Què fer aquest cap de setmana a Barcelona?
El pregó d'Els Tres Tombs es llegirà a les 10:45 h davant de l'Escola Pia, antiga església de Sant Antoni Abat, i l'encarregat de fer-ho serà l'expert en tradició festiva de Barcelona Francesc Fabregat. La rua en honor al patró dels animals, Sant Antoni Abat, tindrà lloc el dissabte 20 de gener a partir de les 11:00 h. La desfilada començarà al carrer de Tamarit amb avinguda Paral·lel.
Al barri de Sant Antoni se segueix celebrant la tradició que inicia la festa d'Els Tres Tombs. Es fa volar un colom, que dona el tret de sortida a la festa i a la vegada representa els 150 coloms que es feien volar tradicionalment, que simbolitzaven els 150 desitjos que la ciutat demanava a Sant Antoni Abat.
La cavalcada circularà per diferents carrers del barri de Sant Antoni i del centre de la ciutat. Està previst que finalitza cap a les 13:00 h i passarà pels següents carrers: Paral·lel, Tamarit, Comte Borrell, Parlament, Ronda de Sant Pau, Urgell, Tamarit, Villarroel, Floridablanca, Ronda Sant Antoni, Plaça Universitat, Pelai, La Rambla (descendent), Hospital, Manso, Paral·lel i Plaça Josep Puig i Cadafalch.
Orígens de la Festa d'Els Tres Tombs
Els orígens d'aquesta festa es remunten a molt antic, als temps d'abans de Crist. Abans que el cristianisme aparegués aquesta festa era coneguda com a Tonis i era molt popular a diferents cultures mediterrànies. Com que no hi havia esglésies, els habitants d'aquestes localitats feien una gran foguera al centre del poble, a la que donaven tres voltes amb els seus carruatges i altres animals d'arrossegament.
Amb l'arribada del cristianisme, el protagonisme va seguir sent pels animals, ja que la celebració pretén rendir homenatge i agrair la feina feta a les bèsties que ajudaven al camp, però a molts llocs van deixar de donar voltes a la foguera per fer-ho a l'església de Sant Antoni o al voltant d'una imatge del sant. Hi ha llocs en què les dues tradicions han acabat barrejades i igual que es beneeixen els animals a la porta de l'església, es fa una gran foguera a la plaça del poble.
La benedicció dels animals és una de les activitats més populars d'aquesta celebració. Antigament, els animals que es beneïen eren els de càrrega, arrossegament o peu rodó, ja que Sant Antoni Abat és patró d'aquests animals. Però avui en dia tot aquest costum s'ha estès als animals domèstics, amb es que cada cop és més popular que les persones portin les seves mascotes a beneir a la porta de l'església el dia d'Els Tres Tombs.