La Festa Major de Sant Pere de Reus ja està en marxa, i la gent ja ha gaudit de la primera de les Tronades, l'acte més espectacular, impactant i emblemàtic de les festes. Amb els morters de pólvora a només tres metres un dels altres al voltant de la plaça del Mercadal, les explosions arriben fins a l'Ajuntament per la traca final.

La primera tronada d'enguany va ser aquest passat dissabte 24 de juny, per Sant Joan: es va encendre després del pregó de les festes. Però encara queden 3 tronades més, moltes activitats, i algunes sorpreses!

Tronada del 2022. Imatge: Sergi Esteve, CC BY-SA 3.0.

Les Tronades de la Festa Major de Sant Pere de Reus 2023

Segona tronada

La següent ocasió per gaudir de la tronada és el dimecres 28, en la vigília de Sant Pere.

Serà un dia mogudet, que començarà a les 9:00 amb el toc de Festa des del Campanar i la primera sortida de la cercavila dels Gegants, la Mulassa, els Nanos i l'Àliga, que des de l'Ajuntament recorreran els carrers i places de la ciutat.

L'activitat durarà tot el dia: concert de la Banda de la Festa Major a les 13:00, nova cercavila a les 17:00, una altra al nucli antic a les 18:00, i així fins al vespre quan, passat un quart de deu i un cop hagin acabat totes les ballades, l'alcalde mostrarà un mocador blanc per indicar l'encesa de la segona tronada de les festes. A continuació, des de la mateixa plaça hi haurà un espectacle pirotècnic.

Ball de Cavallets, a la Festa Major de 2014. Imatge: Magenri.

Tercera i quarta tronades

El dijous 29, dia de Sant Pere, la festa comença encara abans i amb més rebombori, ja que a les 7:00 hi hauran matinades per tota la ciutat a càrrec dels grups de grallers, i al nucli antic seran matinades tronades amb els Diables

Els esmorzars de forquilla començaran per tota la ciutat, i per si de cas encara queda algú al llit, a les 9:00 es faran 29 avisos pirotècnics per despertar-los. Els Gegants aniran recorrent els carrers, veurem algunes actuacions, i a les 11:00, a la plaça del Mercadal, tindrem la tercera tronada de les festes, seguida del ball de lluïment dels grups festius de Reus.

El gran acte de la jornada és la tradicional Professió Solemne, que comença a les 19:30, pels carrers del centre. El bust reliquiari de Sant Pere farà la baixada del Fossar Vell, hi haurà uns avisos pirotècnics, i en el moment en què la imatge arribi a la plaça del Mercadal, en mig de la gran ballada de tots els grups, i se situï davant de l'Ajuntament, esclatarà la quarta i darrera tronada de la Festa Major.

La celebració es clausurarà amb un gran esclat de festa i tronada aèria quan la imatge de Sant Pere torni cap a la prioral, i finalment es facin les últimes ballades i l'encesa de la Víbria i el Drac, amb els Diables.

Quines novetats hi haurà a les Tronades de 2023?

La Festa d'enguany portarà un nou vestit per a la Vitxeta, però sobretot la incorporació d'un nou element festiu, la Somera, que es va presentar formalment el passat 17 de juny.

La Somera està pensada tant per un com per dos portadors; l'ha dissenyat l'escultor Pau Reig, i el seu objectiu és arribar a zones on a vegades el seguici festiu no pot arribar, o per protocol o per necessitat, com centres educatius o certs barris.

Segons ha explicat en declaracions a Canal Reus TV el fundador de la Colla Gegantera Els Alegres, Arnau Fernández, en la presentació de la Somera, s'ha escollit aquesta figura per refermar l'origen de la ciutat, que és agrícola i medieval. Per això, la presentació oficial es farà el mateix dia de Sant Pere, en un acte medieval. Per veure-la en acció, haurem d'esperar a les Tronades de 2024!