De mica en mica ens encaminem cap al final de les vacances. Potser ets dels que ha aguantat el mes d'agost i aprofita el mes de setembre per gaudir de la teva desconnexió. Però si no és així, i has tornat a casa després d'algunes setmanes, és important que donis una ullada als teus productes de la nevera i el congelador. De vegades un tall d'electricitat pot portar a descongelació momentània i des de la secció d'estiu La Gandula d'ElNacional.cat us portem un truc infal·lible per saber si el menjar s'ha fet malbé o no.
🚇 X llocs desconeguts de Barcelona que pots visitar en un dia en transport públic
🌴 Aquestes són les platges més perilloses de Catalunya
Com saber si el menjar que tens al congelador s'ha fet malbé durant les vacances
Com tots els trucs, es basen en la saviesa popular i, avui dia, molts d'ells ens arriben a través de les xarxes socials, com és el cas d'aquest, que es va compartir a Twitter. Per evitar intoxicacions alimentàries i saber l'estat del nostre congelador durant les vacances, es pot fer el següent: necessitarem una tassa, got, plat, glaçonera o carmanyola, que omplirem d'aigua i ficarem al congelador fins que s'hagi congelat del tot. Un cop arribats a aquest punt, haurem de buscar una moneda de qualsevol mena i posar-la al damunt del bloc de gel generat.
A partir d'aquest moment podrem marxar tranquils de vacances i només haurem de comprovar l'estat de la moneda en tornar. Si hi ha hagut un tall de llum durant la nostra absència o una baixada d'electricitat que s'ha solucionat i ha tornat a congelar el nostre menjar, podem tenir la falsa idea que ha estat funcionant tot el temps, arriscant-nos a ingerir aliments que han trencat la cadena de fred i patir una intoxicació alimentària. És per això que el truc de la moneda ens podrà treure de dubtes.
Una moneda i un got, la clau per saber si t'has quedat sense llum durant les vacances d'estiu
Si la moneda es troba al fons del recipient quan tornem, però l'aigua continua congelada, vol dir que en algun moment, quan no hi érem a casa, es va descongelar i tornar a congelar. Inclús veient com de fons es troba la moneda podrem aproximar el temps que va estar sense funcionar. Si es troba al fons de l'envàs, podria ser que hagi estat molta estona, suficient per descongelar tot el bloc de gel. En cas de trobar-nos amb aquest resultat haurem de llençar el menjar que tinguéssim emmagatzemat per evitar intoxicacions.
En canvi, si la moneda roman a la superfície, podrem detectar que no hi ha hagut un tall massa llarg. Això sí, no tot el menjar triga el mateix a descongelar-se, i és possible que, tot i que la moneda no estigui del tot enfonsada, algun dels nostres aliments hagin patit un trencament de la cadena de fred. També podrem observar bé com de congelada està l'aigua del nostre experiment per aproximar aquesta dada i, abans de menjar fer servir l'olfacte -això sí que és un truc infal·lible- per determinar l'estat del menjar.