Si alguna cosa caracteritza bona part dels pares de la societat actual és la sobreprotecció cap als seus fills. És el que es coneix com a pares helicòpter que sobrevolen contínuament sobre cada activitat que realitzen els més petits i corregeixen contínuament les seves accions amb la noble pretensió d'evitar-los danys i conflictes de qualsevol tipus.
El problema és que aquesta sobreprotecció, tal com alerten els experts, està causant a llarg termini que els nens i joves d'avui dia tinguin un nivell d'autonomia molt menor del qual tenien altres generacions a les mateixes edats, ja que se'ls continua tractant com a nens petits durant molt temps i se'ls impedeix un desenvolupament normal.
N'hi ha prou amb recordar com era la vida de dues generacions anteriors per adonar-se que els nens llavors feien moltes més activitats de forma autònoma que avui dia. I, encara que és cert que el nivell de responsabilitat que tenien fa diverses dècades els nens anava contra els seus propis drets, com a societat hem passat a generar en els més petits un grau de dependència tan gran que la seva autonomia no es desenvolupa de forma satisfactòria.
Per aquesta raó, fomentar aquest aspecte del seu desenvolupament és una manera de fer veure els nens que són capaços de realitzar activitats i que compten amb prou confiança per part dels seus pares en ells perquè les facin per si mateixos.
Trucs perquè siguin més autònoms
Però, com s'aconsegueix fomentar l'autonomia? Aquests són alguns trucs que poden ajudar.
- Que s'ocupin de si mateixos
Permetent realitzar als nens tot allò del que siguin capaços sense que comporti cap perill per a ells: vestir-se pel seu compte encara que ho facin malament, menjar sols des d'una edat molt primerenca, dedicar temps a la seva higiene (rentar-se, pentinar-se...).
- No agafar-los de la mà
Anar abandonant a poc a poc la supervisió d'aquestes activitats. Encara que en realitzar-les les primeres vegades comptin amb els progenitors guiant-los en cada pas, és millor deixar-los a poc a poc fins i tot a costa que no ho facin bé del tot.
- Alternatives
Una altra manera de fomentar la seva autonomia és oferir alternatives als més petits perquè sentin que tenen capacitat de prendre decisions que són respectades. D'aquesta forma, se'ls poden donar altres opcions dins del que els pares consideren acceptable perquè ells mateixos aprenguin a gestionar el seu temps i els seus deures.
- Ordre
Fomentant l'ordre en els espais i ambients en els quals desenvolupen les seves activitats. Per a això, han de tenir una bona estructura amb calaixos, armaris, caixes i tot el material que necessitin perquè puguin guardar sempre les mateixes coses als mateixos llocs i aprenguin a desenvolupar hàbits.
- Donar suport a les iniciatives
Qualsevol iniciativa que tingui el nen, sempre que no comporti un perill o sigui considerada com una forma de desacatament de l'autoritat, pot ser escoltada i si no es pot dur a terme, s'ofereixen alternatives perquè pugui realitzar-la d'una forma segura.