Amb el menjar no es juga, perquè després venen els puristes i es posen molt nerviosos quan en comptes de paella es fa un arròs amb coses, quan se li posa a la truita de patates una cosa que potser no correspon, quan se li llança pinya a la pizza o, en el cas dels catalans, quan se'ns fa malament el pa amb tomàquet.
🗼 Aquesta noia japonesa troba plats catalans a Tòquio i es torna viral: "Hi ha menjar de Catalunya!"
🐦 Un tuitaire desmunta aquests 5 mites sobre Catalunya i es torna viral
Però clar: encara que el pa amb tomàquet sigui una mica ja instituït com a català, es fa en molts altres llocs, i no sempre de la mateixa manera. D'allà l'etern debat, que ara s'ha revifat a les xarxes socials amb el vídeo viral d'aquest cuiner.
Com fer un bon pa amb tomàquet
@emesinese es dedica a TikTok a la fleca i rebosteria, i amb més de 139.000 seguidors i 1,5 milions de M'agrada acumulats en el seu perfil, podem dir que té èxit. Fa goig mirar els seus vídeos fermentant massa, fent pujar una cruixent fogassa, o preparant un pastís de formatge amb una pinta increïble. Un dels seus més reeixits, que acumula més de 9 milions de visualitzacions, mostra com fer massa mare:
@emesinese cómo hacer MASA MADRE #masamadre #pancasero ♬ sonido original - emesinese
Però @emesine va decidir un dia jugar sobre la línia i transitar el perillós camí de la polèmica del pa amb tomàquet. Ho va fer amb aquest vídeo:
@emesinese Pan con Tomate ( 2 versiones) Si, el pan con tomate (pà amb tomàquet) auténtico, no se ralla el tomate. Se corta el tomate y se restriega por toda la superfície del pan tostado. Cualquier otra versión, puede estar súper rica como demuestro en el vídeo, pero simplemente es pan con tomate rallado. Muy importante si quieres hacerlo: un buen tomate maduro para que suelte jugo y se quede una miga con bastante sabor a tomate. Por último, ajo lo he visto mucho en Cataluña pero si te resulta muy fuerte, puedes simplemente omitirlo. Acaba con un chorrito de aceite de oliva (si pones girasol no me lo digas por favor) y una pizca de sal. Espero que te haya gustado💚 #pancontomate #paambtomaquet #cuina #cuinacatalana #pancasero #padepagès #pandepages #hogaza #llesca #tomaco #masamadre #panmasamadre ♬ sonido original - emesinese
El vídeo acumula gairebé 300.000 visualitzacions, més de 10.000 M'agrada, i centenars d'encesos comentaris a favor o en contra d'alguna de les versions de pa amb tomàquet del vídeo.
Perquè clar, el tiktoker explica que el pa amb tomàquet es pot fer de dues formes:
- Ratllant un tomàquet i posant-lo a sobre del pa torrat.
- Refregant el tomàquet madur sobre el pa torrat.
L'autor explica que la primera és la versió "més estrangera", ja que, a Catalunya, on neix aquest plat, es prepara de la segona manera, fregant el tomàquet (allò de fregar primer un all és opcional en les dues versions).
Per descomptat, el salseo en els comentaris no s'ha fet esperar. Molts catalans defensant que NO existeixen dues versions, només una amb el tomàquet refregat (els que el trituren o ratllen, pel que sembla, existeixen en una altra dimensió). Algun altre defensa que no és català (i es riuen d'ell), i molts d'andalusos i madrilenys defensen que la primera versió (el "pantumaca" és la bona o que, almenys, està molt bona, encara que no sigui l'original (una cosa en la qual podem coincidir, o no, depenent de com de fanàtic del "pa amb tomàquet" que sigui cadascú). Després, clar, tenim uns quants sud-americans explicant que el tomàquet va arribar d'Amèrica i per tant el mèrit del plat hauria de ser seu.
Cal veure la de passions que aixeca una cosa tan senzilla com un tros de pa torrat amb tomàquet, oli i sal! Per cert, vosaltres no li posareu l'oli abans del tomàquet, ¿oi?