El sotragueig de l'autocaravana revela que acabem d'entrar a la Txèquia més rural. El pòdcast itinerant Voces en Ruta continua recorrent el país per conèixer, en aquesta ocasió, Moràvia del Sud. La regió atrapa el visitant que busca gaudir de la gastronomia, la història i la naturalesa.

Al llarg del territori, durant més de 1.000 quilòmetres, multitud de rutes permeten descobrir la tradició vinícola de la zona. “El vi és una de les coses més importants de Txèquia”, afirma contundent Jennifer Brown, portaveu dels cellers Rodinné Vinarství Jedlicka, en aquest capítol 8 del pòdcast itinerant.

🚐 La volta a Europa en autocaravana i un pòdcast itinerant, cada dimecres a El Nacional.cat
 

La República Txeca, el país on es beu més cervesa, brinda amb vi

Jennifer i la seva mare, Sarka, s'encarreguen del dia a dia de les bodegues, elaborant una àmplia varietat de vins que presumeixen de segell orgànic. “No utilitzem sulfats ni additius a la nostra producció. La recollida es realitza de forma manual. Hem seguit un llarg camí per aconseguir diferenciar els nostres cellers”, explica Jennifer mentre recorrem les vinyes del celler situat a la localitat de Boretice. Malgrat ser al país on més cervesa es beu per persona del món —es calcula que cada ciutadà beu entre 150 i 160 litres de mitjana a l'any— a Moràvia es brinda amb vi.

Vinyes del celler Jedlicka / Foto: M.S. i C.T.

Els efectes de la inflació que sacseja Europa i la invasió d'Ucraïna també arriben fins aquest remot poble. Els costos de producció han augmentat i, per tant, també ho ha fet el preu dels seus vins. A més, les dificultats per trobar treballadors durant la recollida del raïm els ha obligat a recórrer a un procés més mecanitzat. “Fins aquí arribaven molts homes procedents d'Ucraïna per treballar durant la temporada. Amb el començament de la guerra, van tornar al seu país per lluitar i ara no tenim mà d'obra en els nostres camps”. El dia a dia d'aquestes bodegues és el nou mapa sonor que proposa Voces en Ruta en l'últim episodi del pòdcast.

L'ossera de Brno i Vil·la Tugendhat, de Van der Rohe

Les veus del 8è capítol ens porten també fins a ciutats amb segell Unesco. Arribem a Brno, centre administratiu de la Regió de Moràvia Meridional. Part dels atractius d'aquesta ciutat s'ubiquen al subsol, on s'allotja una de les osseres més grans del món amb més de 50.000 cadàvers. Però el reconeixement com a patrimoni de la humanitat és per a la Vil·la Tugendhat, una de les icones mundials de l'arquitectura residencial. Referent del funcionalisme i construït el 1930, la casa és obra de l'arquitecte alemany Ludwig Mies van der Rohe.

Ossera Brno / Foto: M.S i C.T.

De Barcelona al Nepal: la història de Guadalupe, la jove catalana de 23 anys que camina cap a l'Himàlaia

A més de recollir les històries locals que trobem al camí, aquest pòdcast itinerant també s'atura en cada episodi per conèixer els viatges d'altres aventurers. “El meu objectiu és assolir el Nepal. Fins ara he arribat caminant a Croàcia i no descarto començar a fer part del meu recorregut amb patins”, afirma Guadalupe Muñoz, la veu aventurera protagonista a l'últim capítol.

Als seus 23 anys, aquesta jove barcelonina va decidir deixar la seva feina en una agència de publicitat per caminar des de Catalunya fins al Nepal. Fa prop de 5 mesos que camina i, durant tot aquest temps, ha superat pors i ha arribat a agafar el son a la seva tenda de campanya amb el rugit, no molt llunyà, d'algun os.

Des de fa tot just uns dies, els seus passos també els impulsa la col·laboració amb Nepal Sonríe, ONG que treballa per la infantesa i la dona nepalesa a través de l'educació com a eina de canvi i desenvolupament. A través de les seves xarxes socials i al seu pas, Guadalupe pretén aconseguir col·laboració i donar a conèixer la situació de les dones al Nepal. “Compto amb arribar a la meva destinació el desembre de 2023 i estic plenament convençuda que ho aconseguiré. No tinc pressa, només penso a continuar caminant”, afirma Guadalupe.