Ens n'anem de viatge. Per a l’any 2024 hem programat set experiències a set regions europees que ens revelaran —entre moltes altres coses— la seva història, cultura, gastronomia, enologia, tradició i la seva cosmogonia. Set experiències úniques, dissenyades per Marc Pons —qui us acompanyarà i us guiarà per tots els racons de cada una d’aquestes experiències—, organitzades per l’empresa de serveis culturals Arqueonet i promogudes i publicitades pel diari digital ElNacional.cat. Viatges de sis dies de durada (excepte el d’Escòcia, que per raons logístiques serà un pèl més llarg) que ens conduiran a racons inimaginables.

 

On anirem?

Sicília occidental

El primer viatge que hem programat és a la part occidental de l’illa de Sicília i serà durant la segona quinzena de març (del 19 al 24). Situarem el camp base a Palerm (700.000 habitants), capital política, econòmica i demogràfica de l’illa. Una ciutat moderna i dinàmica, i, al mateix temps, una de les principals concentracions de patrimoni monumental medieval i barroc de Sicília. Palerm és una acolorida paleta de colors, d’olors i de sabors, amb els tradicionals mercats de la Vucciria o de Ballarò, amb les terrasses a la Kalsa o a Fontana Pretoria, o els seus edificis històrics al barri històric de Monte di Pietà.

Des de Palerm, ens n'anirem a conèixer Trapani, anomenada la ciutat de les cent esglésies. Trapani la vella, capital del singular granissat sicilià, està situada en una balconada sobre la Mediterrània. Per Trapani hi van desembarcar els almogàvers catalans del rei Pere II, el 1282. També visitarem Corleone, que ens explicarà la gènesi i el desenvolupament del fenomen de la màfia, i, sobretot, la història dels Corleonesi, el grup local que, a Sicília, ha dominat aquesta organització des de la II Guerra Mundial (1945). I, abans de marxar, anirem a Cefalù, “la perla de Sicília”, per assistir a un taller de cuina siciliana en una casa particular.

Sicília Occidental, Cefalù / Font: Pinterest

Sicília oriental

El segon viatge que hem programat és a la part oriental de l’illa de Sicília i serà durant la segona quinzena d’abril (entre el 23 i el 28). Situarem el camp base a Catània (300.000 habitants), capital històrica de Sicília, seu de la cancelleria catalano-siciliana durant la baixa edat mitjana i de la primera universitat de l’illa, fundada al segle XV pel rei Alfons el Magnànim. Catània, als peus del volcà Etna, és la ciutat més catalana de Sicília. I la més negra. El paviment dels carrers del barri històric és de lloses elaborades amb sorra del volcà Etna. Els carrers i edificis de la part històrica, el riu soterrani Amenano o el mercat de la Pescheria fan de Catània una ciutat molt especial.

Des de Catània, visitarem Messina, que també conserva els testimonis d’una intensa relació —en el passat— amb Catalunya. Participarem en un taller de cuina siciliana en una casa particular. Coneixerem, també, Taormina, la grega, situada dalt d’un espectacular penya-segat des d’on s'albira Calàbria, la punta de la bota italiana, a l’altre costat de l’estret de Messina. Visitarem Siracusa i coneixerem el seu deliciós barri insular d’Ortígia, en l’època antiga, un dels grans ports de la Mediterrània i, actualment, un recer de calma, d’història i de tradició. I farem una immersió en l’espectacular Noto, la màxima concentració d’art barroc d’Itàlia per entendre què significava aquest estil.

Sicília oriental, Catània / Font: Pinterest

Emília-Romanya

El tercer viatge que hem programat és a l'Emília-Romanya, la mal coneguda vall del riu Po, al centre-nord de la península italiana, i serà a cavall dels mesos de maig i juny (del 28 de maig al 2 de juny). Situarem el camp base a Bolonya, la ciutat de les torres medievals i de la universitat europea més antiga. Bolonya és una ciutat espectacular, amb una extensa i espectacular trama urbana històrica formada per inacabables porxades, grans places i racons ocults a la vista del visitant despistat que nosaltres no passarem per alt. A Bolonya farem una immersió en la cultura gastronòmica local a través d’un taller d’aprenentatge en una casa particular.

Des de Bolonya visitarem l’enigmàtica Ravenna, que és la viva expressió de l’última alenada de la Lloba Capitolina i la ciutat més bizantina de la Mediterrània occidental. Coneixerem San Marino, un enclavament a l’extrem nord dels monts Abruços, amb una misteriosa història que explica per què és la república més antiga del món. I visitarem i coneixerem Parma, Mòdena, Màntua i Reggio de l'Emília, icones d’una gran tradició gastronòmica i enològica i dotades d’unes extraordinàries i reveladores trames urbanes històriques que són, molt probablement, les que millor il·lustren i expliquen aquell trencaclosques medieval italià que va ser el bressol del Renaixement.

Emília-Romanya, Bolonya / Font: Pinterest

Escòcia i les Òrcades

El quart viatge que hem programat és al nord d’Escòcia i a les illes Òrcades, i serà durant la primera setmana de juliol (de l’1 al 8). En aquest viatge, i excepcionalment, disposarem de dos camps base: a Inverness (50.000 habitants), capital de les Highlands (les Terres Altes), i Kirkwall (6.000 habitants), capital de les illes Òrcades. Inverness és una de les ciutats que millor ha conservat els testimonis històrics, arquitectònics i urbanístics, i la tradició cultural escocesa. Inverness ens obsequiarà amb una veritable immersió en la història i en la tradició d’una de les nacions més antigues d’Europa, que complementa amb la visita i el descobriment de la petita ciutat d’Elgin.

Des de Kirkwall navegarem fins a Stromness, i ens endinsarem en el colossal entorn de paisatges formats per espectaculars penya-segats i solitàries prades, esquitxats per enigmàtiques henges (poblats prehistòrics que resisteixen, impassibles, el pas dels mil·lennis). I des d'Inverness coneixerem els enigmàtics brochs (fortificacions prehistòriques que són el precedent més remot dels castres antics i dels castells medievals). I parlant de castells, no ens n'anirem sense visitar la fortalesa medieval d’Urquhart, a la riba del llac Ness, i que ens explicarà la història de les primeres nissagues reials escoceses i de l’articulació social del país a través dels tradicionals clans.

Escòcia, castell d'Urquhart / Font: Pinterest

Bretanya occidental

El cinquè viatge que hem programat és a la Bretanya occidental i serà a cavall de la primera i de la segona quinzena de setembre (del 12 al 17). Situarem el camp base a Kemper (70.000 habitants), capital del país de Bro Kernev (la denominació històrica i autòctona de la Cornualla continental que l’estat francès ha volgut anomenar Finisterre). Kemper (en francès Quimper) és la ciutat bretona que millor ha conservat la trama urbana històrica. L’arquitectura i l’urbanisme del barri vell de la ciutat ens transporten a l’edat mitjana. A Kemper ens submergirem en la cultura gastronòmica bretona a través d’un taller d’elaboració de formatges.

Des de Kemper coneixerem espais urbans històrics, com la ciutat de Gwened i les viles de Lokorn i Konk-Kerme, que, a través dels seus testimonis monumentals, tan bé expliquen la misteriosa història i l’enigmàtica cultura de Bretanya. Aquest viatge ens oferirà, també, la possibilitat de conèixer i descobrir els entorns naturals on els primitius druides i bruixes van crear la riquíssima cosmogonia cèltica, i on es van forjar les llegendes del rei Artús, del mag Merlí o de la bruixa Morgana. Explorarem els camins del Parc Natural d’Armòrica, amb els misteriosos boscos i les enigmàtiques illes de Molenez i d’Eusa, esquitxades pels solitaris fars que perfilen les seves costes.

 Bretanya occidental, illa d'Eusa / Font: Pinterest

Iparralde i Bearn

El sisè viatge que hem programat és a Iparralde (el País Basc nord) i Bearn (el darrer reducte del regne de Navarra) i serà a cavall de la primera i la segona quinzena d’octubre (del 14 al 19). Situarem el camp base a Baiona (50.000 habitants), capital de Lapurdi (un dels set territoris històrics d’Euskal Herria) i d’Iparralde, i ciutat de gran tradició xocolatera (durant segles va ser el punt d’arribada i desestiba del cacau procedent de Martinica). La trama urbana històrica de Baiona és el resultat del mestissatge entre les tradicions basca i gascona i entre les dominacions anglesa i francesa. A Baiona ens submergirem en una experiència gastroenològica en un celler de sidra.

Des de Baiona, coneixerem i descobrirem la ruta de les bruixes: Sara, Ainhoa i Zugarramurdi (les sacerdotesses de la cosmogonia basca, brutalment perseguides durant els segles XVI i XVII). Un episodi que els antropòlegs moderns assenyalen com el primer gran atac contra la cultura basca. Coneixerem els pobles dels baleners bascos: Sant Joan Lohitzune i Hondarribia (que van posar els peus al Nou Món un segle abans que Colom, i creadors d’un sistema de contingències i prestacions). I coneixerem les rutes de les “orenetes espardenyeres”, un fenomen de migracions temporals exclusivament femenines a Iparralde i a Bearn que van portar la modernitat a la cara sud dels Pirineus.

 Iparralde, Baiona / Font:Pinterest

La Pulla

I el setè viatge que hem programat és a la Pulla, el taló de la bota italiana i un dels països més enigmàtics d’Europa, i serà durant la segona quinzena de novembre (del 21 al 26). Situarem el camp base a Bari (350.000 habitants), capital de la Pulla i la ciutat més monumental de la regió. Totalment abocada al seu port i a la mar Tirrena, ens regala les estampes més costumistes i tradicionals de la Itàlia meridional. Els seus carrers, carrerons, places i placetes són una successió de fotogrames en viu, una pel·lícula que explica la història de la Pulla. A Bari ens submergirem en la cultura gastronòmica a través d’un taller d’aprenentatge en una casa particular.

I des de Bari, coneixerem Tàrent, una ciutat medieval —un laberint de carrers i places— edificada sobre una illa que fa de tap d’un dels ports naturals més grans de la Mediterrània. Coneixerem Bríndisi, amb el seu espectacular i majestuós barri històric que des del puig que domina la costa, s’estén fins a tocar, delicadament, l’aigua del mar. Coneixerem Lecce, a l’extrem meridional de la Pulla i anomenada la “Florència del sud” per la seva extraordinària concentració d’edificis històrics. I coneixerem Gallipoli, una monumental ciutat edificada sobre una petita illa, Matera, l’essència més pura del misteri que, permanentment, plana sobre la Pulla, i Alberobello, la ciutat dels trulli, les teulades còniques que expliquen una curiosíssima història.

Pulla, Matera / Font: Pinterest

La nostra proposta

Aquesta és la nostra proposta. En l’ordre i en les dates indicades. Si bé, hem de dir que per raons logístiques alguna d’aquestes dates pot patir una petita variació d’un o dos dies amunt o avall en el calendari. Però, en canvi, la il·lusió que hi hem posat, que hi posem i que hi posarem tots els actors que participem en aquest projecte no es veurà alterada en absolut. Una proposta que us vol conduir a diferents destinacions amb una perspectiva i una aproximació radicalment oposades al viatge convencional. Una proposta que us convida a gaudir d’aquests paisatges urbans i naturals, d’aquestes cultures i tradicions antiquíssimes, d’una manera activa i immersiva.