Molta gent diu que viatjar a Praga és com entrar en un conte de fades i sortir d'una novel·la de ciència-ficció. Les seves construccions medievals, gòtiques i barroques o els seus encantadors ponts sobre el riu Moldava contrasten amb construccions més modernes d'estil cubista que cada any atreuen milions de persones de tot el món.
✈️ Les 8 coses que mai no has de fer quan viatges amb avió
🧳 Quins tipus d'assegurances de viatge hi ha i per què les hauries de contractar (o no)
I tu tampoc no voldràs perdre't l'oportunitat de conèixer la Ciutat Daurada de la República Txeca i el castell més gran del món. Però per a això necessites triar bé l'època de visita, per no trobar-te-la plena de turistes que t'impedeixin de sentir la seva atmosfera màgica. I ja podem avançar-te que NO és ara. A l'estiu Praga és pèssima! Molt millor que t'ajeguis a La Gandula d'ElNacional.cat i nosaltres t'expliquem quin és el millor moment per viatjar a Praga. Així ja pots anar planificant!
Primavera i tardor és l'època ideal per viatjar a Praga, marca'l bé al teu calendari
Si senties una mica de frustració perquè volies viatjar a Praga i, en canvi, aquest estiu només has pogut anar-te'n al poble, no et preocupis: has tingut sort. Praga és una ciutat meravellosa, amb una història riquíssima i una arquitectura que enamora, però precisament per això rep milions de visitants (el 2022 van ser 5,98 milions de turistes, i encara està un parell de milions per sota del que rebia en prepandèmia), i atesa la seva petita mida, això genera saturacions insuportables. I els mesos de juliol i l'agost són els de més saturació.
I és una pena veure aquesta ciutat així. Per exemple: a l'estiu gairebé no es pot fer un pas pel Pont de Carles, que és un altre dels llocs emblemàtics de Praga. No pots veure ni les llambordes, molt menys parar-te dos segons a admirar una de les seves boniques estàtues sense que algú t'empenyi o t'arrossegui.
Les millors èpoques per viatjar a Praga són primavera i tardor; el clima és més agradable per passejar i els preus i els turistes disminueixen. I si en cal elegir una de les dues, queda't amb la tardor. Millor agafar el turisme de baixada que de pujada, i a més els boscos que envolten la ciutat adquireixen una diversitat de tonalitats que és per tornar-se boig: verds, ocres, grocs vius, taronges de foc, marrons càlids...
Per tant, si has de planificar el viatge, troba un forat entre octubre i novembre i podràs visitar el castell, el monestir de Strahov, les sinagogues, el cementiri jueu, el Pont de Carles o el Rellotge Astronòmic molt millor, amb més tranquil·litat, i menys aclaparament de gent.
I, ja que estàs, evita caure també en aquests altres errors clàssics.
Altres errors habituals en viatjar a Praga, a més d'anar a l'estiu
No tenir en compte la moneda local
La República Txeca no utilitza l'euro, per la qual cosa és important tenir corones txeques per pagar les teves compres. Pots pagar en euros pràcticament arreu amb la targeta de crèdit, però amb una taxa de canvi superdesfavorable, o sigui que intenta utilitzar sempre corones txeques.
Desconèixer el sistema de transport
El transport públic a Praga funciona mitjançant bitllets de temps en lloc de bitllets per distància. Recorda validar el teu bitllet en ingressar al transport i conservar-lo durant tot el teu viatge, ja que poden realitzar revisions. Busca les màquines expenedores de bitllets a les estacions de metro i estancs. No perdis el teu bitllet, podrien multar-te.
No utilitzar el transport públic
Que el que acabem de dir a dalt no et desmotivi. És millor no utilitzar serveis de transport privats. El transport públic a Praga és eficient i fàcil d'utilitzar, amb opcions com el metro, tramvia i autobusos. Informa't en el centre d'informació turística sobre les diferents alternatives de transport disponibles, i aconsegueix els bitllets.
Caure en trampes per a turistes
Praga ofereix tours gratuïts a peu, on només pagues una propina al guia al final del recorregut. És una pràctica que cada vegada es veu a més ciutats, i que hauríem de rebutjar de ple perquè devalua i precaritza la professió de guia turístic, i ningú no controla el que t'estan explicant (així que pots trobar-te un guia molt maco que t'estigui explicant unes boles tremendes).
D'altra banda, la ciutat té bastants trampes per a turistes, exposicions molt atrotinades que no valen l'entrada, com un presumpte museu de l'alquímia ple de ninots horrorosos i explicacions falses que no aporten res al visitant. Vigila, i emporta't les teves guies de viatge de confiança.
Oblidar donar propina
A la República Txeca, és costum donar propina en restaurants i bars. Generalment, es recomana deixar al voltant del 10% del total del compte. També s'acostuma a arrodonir la tarifa als taxis i donar unes 20 corones als encarregats d'ajudar amb les maletes. Si no ho fas et miraran amb mala cara.
Esperem que aquestes indicacions t'ajudin a evitar aquests errors comuns i a guardar records inoblidables a la Ciutat de les Cent Torres. Ara tens tot l'estiu per davant per anar planificant bé allò de viatjar a Praga, buscant hotels i emocionant-se davant de la perspectiva. I mentre arriba i no arriba el moment, tens altres plans alternatius com els que et suggerim a La Gandula d'ElNacional.cat. Per exemple, refrescar-te en algunes de les millors piscines naturals de Catalunya. Segur que encara que trobis gent no hi haurà tanta saturació!