Sabies que compartim amb els goril·les un 97-98% de l'ADN? Són, juntament amb el ximpanzé, els animals més propers a nosaltres. Podem dir-los “cosins” sense exagerar en excés, perquè com es veu en els nombrosos vídeos de goril·les que corren per internet, tenen tants gestos i actituds com les nostres, que se'ns reconeix com a parents llunyans, i això fa encara més desenraonat i dolorós que hàgim portat a aquesta espècie a prop de l'extinció.
👉 Aquest animal gegantí en perill d'extinció necessita la nostra ajuda o desapareixerà
🚨 El mamífer més bonic del món està a prop de desaparèixer: què li està passant?
No et perdis aquests vídeos de goril·les que mostren alhora com som de propers una espècie de l'altra, i també les diferències.
5 vídeos de goril·les per connectar amb una espècie fascinant
Si hi ha un vídeo que mostra les diferències entre humans i goril·les és aquesta trobada entre uns excursionistes i un grup de goril·les de muntanya, a Uganda:
Amb més de 30 milions de visualitzacions des que es va penjar, aquest és un dels vídeos de goril·les més vistos de YouTube, sorprenent per l'experiència que van viure els protagonistes… però també per aquesta sensació de tensió i de domini animal que desprèn tot el vídeo. Els humans eren al territori dels primats, i eren observats amistosament perquè als primats els donava la gana i l'actitud humana era l'adequada. D'haver-se equivocat l'humà i, per exemple, haver estat proactiu en tocar a algun membre del grup, o haver sostingut la mirada a algun goril·la, la cosa hauria acabat molt probablement en un atac mortal.
I és que no són “personetes peludes”. Són animals salvatges, als quals es deu el respecte que toca. El que passa és que són tan propers a nosaltres, que no podem evitar veure'ns reflectits en ells. Per exemple, en el goril·la Uzumma cuidant el seu nadó al zoo Woodland Park (a Seattle):
O aquestes dues mares goril·les, que van quedar òrfenes de petites i ara crien elles als seus nadons en el Limbe Wildlife Centre del Camerun:
Els pares també juguen un paper amb els petits del seu grup, no només protegint-los, sinó aguantant amb paciència els seus jocs, impertinències i tocades de nassos. Com a aquest papa goril·la, que fa setze anys que viu en pau amb el seu grup gràcies a la seva combinació de força, paciència i tendresa:
L'observació ha portat fins i tot a trobar actituds més subtils, com la d'aquesta germana gran, una adolescent, que està a punt d'abandonar la seva família, però no es resisteix a continuar jugant amb els seus germanets petits:
És necessari protegir els goril·les
L'estat de conservació dels goril·les és crític. Actualment, de les dues espècies de goril·la que viuen a l'Àfrica (l'oriental i l'occidental, amb dues subespècies cada una), tot just queden en total uns milers d'exemplars en llibertat. Els que viuen al cor dels parcs naturals estan més ben protegits, però d'altres són molt més vulnerables a la desforestació, a la caça furtiva, a les guerres a la regió, i fins i tot a malalties humanes: un estudi publicat a Science el 2006 mostrava com 5.000 goril·les havien mort a causa de l'Ebola.
Aquesta situació crítica és la que va portar l'ONU a escollir el 24 de setembre com a Dia Mundial del Goril·la, per posar la situació d'aquests primats sota els focus almenys una vegada a l'any.
Com podem ajudar a protegir els goril·les?
Si aquests vídeos de goril·les t'han encès la flama de la preocupació per ells, i has pres la decisió de contribuir, aquí tens l'opinió d'una especialista en goril·les, expressada després de la polèmica de 2016, quan un nen va caure en una fossa de goril·les al zoo de Cincinnati, i els responsables van decidir matar un dels animals per evitar que li fes mal al nen:
From an anthropologist friend of mine who has studied gorillas pic.twitter.com/tcbBoutizH
— Sarah Kendzior (@sarahkendzior) May 31, 2016
Així que ja saps la recepta: primer, donar a institucions com World Wildlife Fund o l'Institut Jane Goodall, que es dediquen a la protecció i estudi d'aquestes espècies. Segon, comprar sempre fustes sostenibles, de manera que es desincentivi la desforestació de l'hàbitat. El tercer punt, adaptant-lo a la nostra casa, és no donar suport a partits ni polítiques que posin en risc la vida animal. Ja saps com hi formaràs part?