Després de deixar enrere la ciutat de Poznan, on descobrim alguns dels secrets més ben guardats del final de la Segona Guerra Mundial, arribem a la capital del país. Varsòvia era una de les ciutats a les quals li teníem més ganes des de feia ja diversos anys. Passem per ella el mes de març, quan va esclatar el conflicte entre Rússia i Ucraïna, però la situació que ens va portar fins a Polònia per llavors no ens va permetre visitar-ne més que l'aeroport.

🚐 Tots els episodis de 'Voces en Ruta': La volta a Europa en autocaravana i un pòdcast itinerant, cada dimecres a El Nacional.cat
 

Ara, set mesos més tard, per fi trepitgem els carrers de la que va ser una de les ciutats més devastada durant els anys de l'Holocaust. De fet, Varsòvia va quedar reduïda pràcticament a cendres. Una destrucció que pot apreciar-se en les fotografies d'abans i després del conflicte. La capital de Polònia era una de les ciutats europees amb més població de jueus (es calcula que en vivien prop de 370.000). Actualment, a tot Polònia, amb prou feines superen les 12.000.

El gueto de la ciutat, fidelment representat a la pel·lícula de 'El Pianista', on Adrien Brody va aconseguir l'Òscar amb tot just 29 anys després d'una actuació per a la història del cinema, va ser també un símbol de la resistència contra l'ocupació nazi. El fet més representatiu va ser, probablement, l'aixecament durant la primavera de 1943. En la nit del 19 d'abril, centenars de jueus es van alçar en armes contra els soldats alemanys i van començar a llançar còctels Mólotov i granades de mà. Malgrat el seu fracàs, l'exèrcit nazi no va aconseguir sufocar la revolta fins al 16 de maig.

Però Varsòvia no només són els vestigis del conflicte. Als barris més bohemis de la ciutat es respira un ambient festiu i juvenil qualsevol dia de la setmana. El barri de Praga, un dels més atractius a escala artística, desprèn aquesta boira de decadència seductora que converteix la ciutat en un lloc únic. A més, aprofitem per provar la gastronomia que ofereix plats exquisits a uns preus molt assequibles. En definitiva: una visita imprescindible per a qualsevol amant de la cultura, la història i el menjar.

Episodi 5 del podcast: com els polonesos van acabar amb els nazis

En el cinquè episodi de Voces en Ruta, La Radioneta explica l'experiència viscuda a Poznan, Polònia. A mig camí entre Berlín i Varsòvia, aquesta ciutat presumeix de ser el bressol de l'Estat polonès. En ella es va plantar la llavor per al final de la Segona Guerra Mundial.

El més sorprenent és que un grup de matemàtics polonesos van començar a desxifrar Enigma, la màquina que l'exèrcit nazi va utilitzar per xifrar els seus missatges. Pot ser que creguis que els mèrits d'aquesta gesta corresponen al Regne Unit, però en Voces en Ruta et convidem a descobrir el paper dels "hackers" polonesos i també espanyols. Benvingut a un nou viatge per la història.