Abandonem la capital de Polònia amb sentiments trobats. L'amabilitat dels seus habitants i una gastronomia excel·lent a molt baix cost ens ha regalat uns dies per recordar. A més, la història es respirava a cada racó, tant en el centre com als suburbis. Malgrat això, es tracta d'una gran ciutat europea amb gairebé dos milions d'habitants. I, les grans ciutats del continent, acaben assemblant-se molt entre elles. La nostra següent parada és Cracòvia, una ciutat que ens regalarà una experiència inoblidable.
🚐 Tots els episodis de 'Voces en Ruta': La volta a Europa en autocaravana i un pòdcast itinerant, cada dimecres a El Nacional.cat
El podcast 'Voces en Ruta' s'acomiada de Polònia
A Cracòvia, els preus continuen sent molt econòmics i la gran diversitat d'activitats que poden dur-se a terme en tan pocs quilòmetres quadrats ens atrapa. La ciutat no va ser destruïda pels nazis, a diferència de Varsòvia, i per això conserva els edificis i les places en el seu estat original. A més, compta amb un ambient universitari i juvenil que dona vida a tots els carrers de la ciutat. Aquí podem trobar la Universitat de Jagellònica, que va ser la primera de tot el país. Entre els alumnes més il·lustres que van passar per ella es troben ni més ni menys que figures com Nicolau Copèrnic i el papa Joan Pau II.
Des d'aquí també es pot visitar el camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau, les llegendàries mines de sal de Wieliczka i llocs icònics per a la història recent com la fàbrica d'Oskar Schindler. En resum: la ciutat perfecta per passar un cap de setmana sense sortir de la Unió Europea.
Episodi 6 del podcast 'Voces en Ruta': com els polonesos van fer fora els nazis
En el sisè episodi descobrim les dues principals ciutats poloneses: Varsòvia i Cracòvia. Comencem recorrent la capital del país per viatjar en el temps i conèixer com era la vida al gueto de Varsòvia, en el que van ser amuntegats gairebé 400.000 jueus a partir de la invasió nazi. Historiadors locals ens expliquen els detalls d'aquesta època i ens revelen alguns dels noms que van canviar la història. Amb l'arribada de l'Exèrcit Roig i la fugida dels nazis, la capital va quedar reduïda a cendres, Vols conèixer com s'ha reconstruït?
De Varsòvia ens n'anem a Cracòvia, una ciutat l'arquitectura de la qual va córrer una sort molt diferent. Per què els nazis no van destruir Cracòvia? Quins plans tenien per a ella? Evidentment, els seus habitants no van córrer la mateixa sort. Et parlem d'alguns d'ells. Potser et sonen: Era Oscar Schindler un salvador de jueus? Qui era realment aquest empresari? Totes aquestes preguntes ens les resolen veus locals en el sisè episodi.
A més, entrevistem un trio viatger amb el qual descobriràs llocs fascinants i passaràs molt bones estones. Coneixem a Minivantravel i xerrem amb ells per saber de primera mà quins plans tens, cap a on es dirigeixen i com és el seu minivan vida.