Des de la Platja de Pals fins a la frontera turca. Aquesta és la intenció d'un projecte que neix sota el títol 'Voces en Ruta', un podcast itinerant que pretén donar veu a les persones que viuen al continent europeu i reflexionar sobre l'actual situació que experimenta el nostre territori. Al volant d'una autocaravana Fiat Ducato de l'any 2001, volem plantejar una forma diferent de fer ràdio, una experiència que t'anirem explicant amb una nova entrega cada dimecres a ElNacional.cat. Recorrem un llarg camí que superarà els 10.000 quilòmetres i anirà des de la regió més inhòspita dels llacs finesos fins a la frontera entre Grècia i Turquia, la frontera sud-oest de la Unió Europea. Som Marc Solanes i Cristina Tallón, dos periodistes sèniors, amb carrera als principals mitjans de comunicació del territori espanyol. Hem treballat i treballem per a ràdio, premsa escrita i televisió. Hem cobert conflictes migratoris com la diàspora kurda a Europa, els fluxos migratoris a la frontera sud d'Europa (Melilla) o l'onada d'emigració ucraïnesa a la frontera amb Polònia.

Per fi ens hem decidit a dur a terme un projecte periodístic transfronterer, que cobreixi aspectes socials, econòmics, culturals, mediambientals i de gènere, entre molts altres. Es tracta de fer d'altaveu dels nostres veïns europeus i fer memòria sobre la nostra història per entendre en profunditat la situació a la qual es veu abocat el continent avui dia. A partir d'aquesta setmana, cada dimecres podràs seguir el nostre camí al llarg d'aquests més de 10.000 quilòmetres per Europa. Podràs descobrir el continent acompanyant-nos amb un nou article cada setmana que retrarà el lloc on ens trobem. A més també t'acostarem curiositats i algunes de les millors imatges que anem capturant durant el trajecte.

marc solanes cristina tallon voces en ruta
Marc Solanes i Cristina Tallón, els periodistes darrere del projecte 'Voces en Ruta' / Foto: MS i CT

Moltes veus d'experts afirmen que la dependència d'Europa de la resta del món, sobretot en l'àmbit productiu i de primeres matèries, acabarà castigant-nos de forma molt severa si s'acaba consolidant la crisi que viu el sistema capitalista i la globalització. La forta inflació, que s'ha vist agreujada pel conflicte armat iniciat per Vladímir Putin a Ucraïna a finals de febrer d'aquest any, pot empobrir el continent fins a nivells mai experimentats des de la crisi financera de 2008.

Com viuen aquesta situació la classe treballadora alemanya? I els grangers de la Lapònia finesa? Què en pensen els ciutadans polonesos de l'arribada massiva de persones procedents de territori ucraïnès mig any després? Segueixen els turcs veient-nos com una regió rica i pròspera de la qual volen formar part?

Intentarem donar totes les respostes a aquestes preguntes i a moltes més al llarg d'un recorregut que s'allargarà durant mig any. A més, també us explicarem tots els imprevistos i les situacions que ens anem trobant al llarg del viatge. Viurem, gravarem, comunicarem i ens desplaçarem en menys de 10 metres quadrats durant gairebé mig any.

En el nostre primer podcast, gravat a la Platja de Pals de Girona, la nostra primera parada d'aquest llarg trajecte, descobrim la història que envolta a l'emissora de ràdio més potent del món durant la guerra freda: Radio Liberty. Des del litoral gironí, els Estats Units van tractar de tombar el comunisme establert als països de l'altre costat del teló d'acer. La propera parada serà a Hamm, al nord d'Alemanya, on parlarem sobre la primera clínica de canvi de sexe a escala mundial. Ho podràs llegir a partir del dimecres 6 de setembre.

Tots els capítols de 'Voces en Ruta', el pòdcast itinerant per Europa