És la millor experiència gastronòmica per sucar-hi pa i fer sobretaules llargues al barri de Sant Antoni. Un restaurant que compta amb una trajectòria de més de quatre anys i que es manté ferma dempeus delectant un públic combinat entre gent local i turistes que es deixen meravellar per uns plats que freguen la matrícula d'honor. Parlo del restaurant Maleducat (c/ Manso, 54). Els germans Marc i Ignasi Garcia, juntament, amb un amic de la infància, en Víctor Rodenas, van apostar pel Maleducat i per un projecte que s'ha anat afaiçonant amb el pas dels anys, però mantenint intactes una essència i un esperit que costa molt de trobar avui dia a la capital catalana.

Restaurant Maleducat: uns plats aurífics

Plats aurífics. El zenit de l'espectacularitat. Un orgasme palatal perfecte. Sabors deliciosos, però efímers, ja que desitjaries que els plats no s'acabessin mai i odiaries la carta perquè no podries tastar tota l'oferta que tenen. Sinònims i sinònims per ressaltar una lluïssor i irradiació del bon menjar i del bon tractament i procés de l'ingredient.

Maleducat / Foto: Carlos Baglietto
Brioix planxat, steak tàrtar, cansalada de coll ibèrica i rovell d'ou fumat / Foto: Carlos Baglietto

Faig un cop d'ull a la carta i els demano que em sorprenguin. Alerta espòiler: ho aconsegueixen i, de cap de les maneres, m'esperava sortir del Maleducat amb la convicció que es convertiria en un dels meus restaurants preferits del país. Comencem a poc a poc, deixant-nos portar per un parell d'entrants que ja deixen entreveure el nivell del qual gaudirem avui. Una torradeta de tàrtar de gamba blanca, emulsió dels seus cap, salicòrnia i vinagre Tosazu (5,5 €) i un brioix planxat, steak tàrtar, cansalada de coll ibèrica i rovell d'ou fumat (5,5 €).

Maleducat / Foto: Carlos Baglietto
Quins plats tan ben executats / Foto: Carlos Baglietto

Tot l'àpat, per cert, acompanyat d'uns excel·lents còctels i d'una coca de Folgueroles amb tomàquet de penjar i oli d'oliva verge extra (3,9 €) sublims. Tres tipus d'ostres, les anxoves del Cantàbric, croquetes de pernil ibèric de gla o el rotllet cruixent de rostit a la catalana, prunes i pinyons (4,5 €). I això, senyores i senyors, aquesta monstruositat culinària confecciona solament els entrants.

Precisament, al seu web es descriuen com un espai dissenyat per sentir-te a casa teva, tant si ets un habitual o només estàs de pas. "Aquí tens un local trapella i acollidor on et pots tacar, llepar els dits i alçar la veu, una casa de menjars, desvergonyida i on menjar bé", diuen.

El restaurant Maleducat juga a una lliga a l'abast de molts pocs establiments de Barcelona, gràcies a uns plats inhumans fets a partir d'unes tècniques humanes i un servei eixerit que meravella tots els comensals

Maleducat / Foto: Carlos Baglietto
Torradeta de tàrtar de gamba blanca / Foto: Carlos Baglietto

L'oferta dels còctels, per cert, no es queda curta ni impacta menys que el contingut sòlid. Els còctels per a gent amb personalitat i els còctels per a gent amb actitud són els dos lemes que defineixen la carta. Un dilema que es resol fàcilment tastant uns d'aquí i d'altres d'allà per compartir entre els qui som a taula. A uns preus que oscil·len des dels 9 fins als 14 euros, trobem el Piparrak, un vermut sense alcohol, amb remolatxa i piparra i refresc d'aranja; o el Sauco Spritz, a base de licor de saüc, vinagre de calamansi i cervesa de gingebre. La carta és canviada freqüentment, i també pots topar amb algun fora de carta atractiu que sempre és benvingut.

"Érem un grup de col·legues a qui ens sobrevolava la idea d'obrir un restaurant i la paraula 'maleducat' sempre era present al nostre diccionari com una accepció de murri", m'explica en Marc entre rialles. "En Víctor és un geni als fogons, ha passat per restaurants Michelin de gran nivell com el DiverXO, Caelis o Via Veneto, entre molts altres", afegeix. "Entre mon germà i jo vam encigalar en Víctor per aventurar-nos amb aquest bonic projecte", em comenta amb tendresa.

Maleducat / Foto: Carlos Baglietto
Una casa de menjars que enlluerna Sant Antoni / Foto: Carlos Baglietto

Sobre els orígens, confessa que van començar amb una carta on hi havia "patates braves, ensalada russa, un estil així d'un tiquet mitjà de 25 euros, però vam observar com el comensal se sentia més atret pels fora de carta, per la qual cosa vam redirigir l'enfocament". I molt valor, afegeixo, endinsar-se en plena pandèmia amb el Maleducat: "El primer va ser complicat, i va ser posteriorment quan vam 'gastronomitzar-nos' anant una passa enllà", matisa. 

Maleducat / Foto: Carlos Baglietto
El contundent i variat saltat de bolets de temporada / Foto: Carlos Baglietto

Tot i que la carta canvia un parell o tres de cops l'any, i els fora de carta cada dues o tres setmanes, repassem les estrelles protagonistes que tenen aquesta tardor. Abans de fer tota la tirallonga, vull aturar-me un segon amb el qual considero que és el millor mar i muntanya de Barcelona amb diferència. Es tracta dels tendons de vedella estofats, lluç de palangre fregit, vinagre de calamars i piparres (21,5 €). La combinació de la carn i el peix, de les moltes textures presents al plat, les tècniques i la presentació el fan un senyor plat en majúscules. Per treure's el barret i que cada dia el Maleducat tingui una cua de centenars de persones esperant a tastar el plat.

Les ovacions, però, no únicament se l'endú aquest plat, sinó que hi ha autèntiques fascinacions com el petit arròs sec, tàrtar de gamba vermella de Palamós, emulsió dels seus caps i carpaccio de peus de porc (25,5 €); els cigrons al pil-pil, botifarra negra de Cal Rovira, cocotxa de bacallà en tempura i algun bolet (22,5 €); l'esqueixada de morro de bacallà a la nostra manera (18 €); o, finalment, la sensacional ploma de porc ibèric, crema fina d'alls confitats, pebrot vermell escalivat, créixens i mostassa (27,5 €).

Maleducat / Foto: Carlos Baglietto
El millor mar i muntanya de tota Barcelona / Foto: Carlos Baglietto

Aquests plats anteriors mencionats se situen a la carta, però els fora de carta bé mereixen ser detallats. El cru de corball; la rajada amb sucs d'ibèrics fumada; el saltat de bolets de temporada; o el colomí de Bresse rostit són els que em trobo a l'aparador escrit. I acabem amb unes de les postres més originals i delicioses que he tastat mai, de debò. És el cremós de fava Tonka, sablé breton, maduixot del Maresme, ametlla i llimona. Simplement, impressionant. Tot plegat, un tiquet mitjà d'uns 60 € que paga molt la pena, perquè qualsevol dia apareixerà a tots els rànquings gastronòmics nacionals i ens haurem de rascar encara més la butxaca.

Maleducat / Foto: Carlos Baglietto
Una de les postres més impressionants que he vist mai / Foto: Carlos Baglietto

Gaudiu totes les fotografies que farceixen aquesta ressenya, però només són això, imatges. Per fer-se una idea de quins sabors creen acosteu-vos al Maleducat i deixeu-vos hipnotitzar per les il·lusions i els plats que serveixen perquè juguen a una lliga on s'hi troben només els millors dels millors. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!