Les clíniques ucraïneses de gestació subrogada, a l'Estat espanyol totalment il·legals, celebren que no han aturat la seva activitat des de l'esclat de la guerra el passat 24 de febrer. Així doncs, des d'un dels centres de referència assenyalen: "100 nadons per gestació subrogada neixen a Ucraïna des de l'esclat de la guerra! Amb el naixement d'un petit nen espanyol, tot l'equip de BioTexCom felicita els pares pel naixement del nadó dels seus somnis. Fins i tot en els temps foscos de la guerra, hi ha ocasions felices", escriuen on detallen que, malgrat la il·legalitat sí és possible desenvolupar el procés a fora.
Cap dret per la mare biològica
L'èxit d'aquest negoci sembla invencible davant la guerra i, fins i tot, han obert convocatòria de donants d'òvuls pel proper mes de juliol. En aquest cas, el procés es trasllada a Bulgària, dins la ciutat de Sofia, i la gestació es farà posteriorment a Ucraïna. A més, en els seus anuncis no paren de recordar la manca de drets que té la mare biològica: "La llei d'Ucraïna estableix expressament que el nadó pertany als pares interessats i que la mare substituta no té drets prenatals. Els noms dels dos pares figuren al certificat de naixement d'Ucraïna". Les imatges dels nadons esperant a ser recollits, especialment durant el mes de març, va donar la volta al món. Ara, les clíniques continuen disposant del servei que no té aturador.
Nous informes
Precisament, això coincideix amb l'anunci de noves restriccions que La Moncloa vol emprendre en aquest àmbit. L'Institut de la Dona ha fet pública una anàlisi en què censura la “promoció” d'aquesta pràctica prohibida a Espanya després que la reforma de la llei de l'avortament, que declara aquesta publicitat il·lícita, hagi iniciat el tràmit. Les tècniques que utilitzen com a reclam han estat avaluades per l'Observatori de la Imatge de les Dones (OMI), dependent de l'Institut de les Dones, que ha publicat una anàlisi d'aquestes pràctiques basada en les 77 queixes rebudes entre el 2018 i el 2021 i la revisió de les pàgines web i xarxes socials. "Venen el servei com si fossin xurros en comptes de nen. Fins i tot hi ha descomptes coincidint amb el Black Friday", són algunes de les reclamacions que es recullen.
L'organisme del Ministeri d'Igualtat censura que no hi hagi mecanismes jurídics a Espanya disponibles per impedir aquestes promocions. I des del Consell de Ministres l'únic que es recull és una norma que qualifica la gestació subrogada com una “forma greu de violència reproductiva” i declara il·lícita la publicitat que tingui com a fi la promoció comercial d'aquesta pràctica. Més enllà de la declaració d'intencions, l'únic pas endavant que podria tenir caràcter legislatiu és si la nova llei tira endavant.