Com s'ha informat, gairebé 90 països i organitzacions, la meitat d'Europa, han confirmat la seva assistència a la Cimera de Pau d'Ucraïna organitzada per Suïssa durant el cap de setmana tot i la negativa de Rússia a participar en la conferència, segons va dir dilluns el president de Suïssa, Viola Amherd. Segons això, ha dit als periodistes a la capital suïssa que la cimera, que se celebrarà dissabte i diumenge, tindrà com a objectiu traçar un camí cap a una possible pau, gairebé 28 mesos després que les forces russes envaïssin Ucraïna i la guerra continués. "Això no és propaganda", ha destacat Amherd. "Es tracta de la base de l'ajuda humanitària proporcionada per Suïssa... i iniciar un diàleg".
La presidenta suïssa ha destacat que la majoria dels participants (aproximadament la meitat dels quals estaran representats en l'àmbit de cap d'Estat o de govern) són líders de països, però "un grapat" provenen d'organitzacions com les Nacions Unides. S'espera que alguns, entre ells el president francès Emmanuel Macron i el canceller alemany Olaf Scholz, assisteixin a la cimera al complex turístic de Buergenstock amb vista al llac de Lucerna. S'han enviat unes 160 invitacions i Amherd ha dit que no era una "decepció" per al govern suís que menys de 100 hagin anunciat fins ara la seva participació en la primera fase del procés de pau.
Les autoritats suïsses han dit que s'esperava la llista final de participants per divendres, però països en desenvolupament clau com Turquia, Sud-àfrica i el Brasil no han indicat si hi assistirien. L'Índia, van dir, hi participarà, però no està clar encara a quin nivell ho farà.
El Brasil i la Xina van dir que no participarien si no hi eren les dues parts —inclosa Rússia— a la taula, segons funcionaris suïssos. Beijing ha estat un dels principals partidaris del president rus, Vladímir Putin, des que va començar la guerra.
El Kremlin veu la iniciativa "absurda"
La Cimera convocada per Suïssa a iniciativa d'Ucraïna és “absurda” perquè no preveu l'assistència de Rússia. Així ho exposava el Kremlin la setmana passada. "Debatre sobre Ucraïna sense la participació de Rússia és un pla absurd i és evident que no apunta cap resultat. Per això molts països no volen perdre el temps", destacava el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, sobre la negativa d'alguns països d'assistir a la reunió suïssa. Segons el Kremlin, la postura d'aquests països és absolutament comprensible.
"No volen participar en un esdeveniment en què no es fixen objectius", assenyalava. Segons fonts ucraïneses, a la conferència de Suïssa, que tindrà lloc aquest mes, participaran representants de més d'un centenar de països. Alhora, l'esdeveniment no comptarà amb l'assistència de la Xina i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha acusat el gegant asiàtic d'estar treballant per impedir la presència d'altres governs i mandataris a la cimera de Suïssa.
Zelenski espera consensuar a la Cimera de Pau suport per al major nombre de punts de la Fórmula de Pau, un document de deu punts que inclou exigències com la retirada total de les tropes russes del seu territori, el restabliment de la seguretat alimentària i nuclear o l'alliberament de tots els presoners de guerra de tots dos bàndols.
La presència de la Xina, continua sent una incògnita. Però la setmana passada, el ministre d'Exteriors xinès, Wang Yi, va exposar també la setmana passada que el seu país té "tot el dret a triar en quines conferències participa sobre la base de les seves posicions" després que Pequín assegurés que veu "difícil" assistir a la cimera de pau.