Més de 1.000 militars ucraïnesos i mercenaris estrangers, que s'havien rendit a Mariúpol, han estat transferits a Rússia per a investigar-los allà, segons hauria explicat una font policial a l'agència russa TASS. I el nombre podria augmentar. Més presoners de guerra ucraïnesos seran enviats a Rússia "més endavant" ha dit la mateixa font. "Més de 1.000 persones d'Azovstal han estat traslladats a Rússia. Els agents de l'ordre estan treballant amb ells". 

Els investigadors també tenen intenció d'enviar altres soldats detinguts a Rússia en un futur, després d'una sèrie de confrontacions cara a cara. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha dit que pensava que més de 2.500 defensors d'Azovstal, que també inclouen guàrdies fronterers, policia i defensa territorial, estaven retinguts per Rússia. 

Kíiv busca l'entrega de tots els defensors en un intercanvi de presoners, però els legisladors russos no ho veuen amb tan bons ulls i han demanat que alguns soldats siguin jutjats. El The Guardian havia informat fa uns dies que més de 900 soldats ucraïnesos que havien quedat atrapats a la planta siderúrgica d'Azovstal, a Mariúpol, on les forces ucraïneses van resistir durant setmanes, havien estat enviats en una colònia penitenciària en un territori controlat per Rússia dins d'Ucraïna. 

Alguns residents que van aconseguir escapar diuen que no els van donar una altra opció que viatjar fins a Rússia, un fet que Ucraïna titlla de "deportacions", hauria exposat l'agència de notícies AFP.

Ucraïna recupera 210 cossos d'Azovstal

Rússia hauria entregat a Kíiv els cossos de 210 combatents ucraïnesos, la majoria dels quals van morir defensant Mariúpol. La direcció d'intel·ligència de defensa d'Ucraïna ha emès un comunicat aquest dimarts al vespre. "El procés de devolució dels cossos dels defensors caiguts de Mariúpol està en marxa. Fins ara, 210 cossos han estat retornats, la majoria d'ells, defensors d'Azovstal. La feina continua per tornar a casa a tots els defensors ucraïnesos capturats".

Zelenski demana la "desocupació total" de tot el territori

El president ucraïnès ha dit que "simplement no pot veure les condicions prèvies per posar fi a la guerra". En una entrevista amb el Financial Times, ha exposat que la victòria significava restaurar "tot" el territori d'Ucraïna, incloent-hi Crimea, annexionada per Rússia el 2014 i les àrees controlades pels prorussos. "Hem d'aconseguir una desocupació total del nostre territori", ha reiterat. Segons destaca el The Guardian, la majoria d'observadors que hi ha a la capital ucraïnesa, creuen que la guerra continuarà durant l'estiu i fins a finals d'any. 

 

Imatge principal: edificis residencials destrossats a Mariúpol / Europa Press