Els 12 migrants que seguien retinguts en els centres de migrants erigits pel govern de Giorgia Meloni a Albània han arribat aquest dissabte al port de Bari, al sud d'Itàlia. El seu retorn arriba després de la decisió de la justícia italiana que considerava il·legal la seva reclusió fora de la Unió Europea i que va ordenar que abandonessin sòl albanès i tornessin al país immediatament. Aquesta resolució ha truncat directament el pacte de Roma amb Tirana per externalitzar la migració fora de la UE, un model que té intenció d'imitar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.
🔴 Així són els centres italians a l'estranger per migrants que Von der Leyen vol imitar
Els migrants, provinents de Bangladesh i Egipte, han abandonat aquest matí el centre de retenció de Gjader on estaven retinguts des de dimecres i han estat traslladats en un vaixell de la Guàrdia Costera fins a Itàlia. Un cop ja en territori italià, han sigut traslladats a un centre d'acollida per a sol·licitats d'asil de Bari, segons ha informat la televisió pública italiana (RAI).
El retorn dels migrants a Itàlia ha estat propiciat per una sentència del Tribunal de Roma emesa divendres, que no validava el seu internament a Albània, obrint una disputa entre el Govern de Meloni i la Justícia. La raó? Bangladesh i Egipte, els països de procedència d'aquestes persones, no es poden considerar segurs. Per aquesta raó, la cort va determinar que els sol·licitants d'asil no es podien quedar retinguts en un centre de migrants fora de l'UE i que només a Itàlia estava garantida la seva llibertat. Ja en el mateix acord entre Roma i Tirana per acollir migrants que arribessin a les costes italianes especificava que aquesta havien de ser homes, "no vulnerables" i procedents de països "segurs", sent aquesta darrera condició la que incomplien les 12 persones retingudes a Albània.
Meloni anuncia que recorrerà la sentència
L'Executiu italià ja ha anunciat que recorrerà la decisió i ha assegurat que seguirà amb "el seu pla de trasllat de migrants a Albània". El ministre de Justícia italià, Carlo Nordio, ha dit aquest dissabte que el Govern reaccionarà davant la sentència judicial amb "mesures legislatives". Segons apunten diversos mitjans locals, la coalició de govern planeja aprovar un decret llei en la reunió del Consell de Ministres del pròxim dilluns, que seria d'adopció gairebé immediata i que canviarà la norma sobre com es designa si els països d'origen dels migrants poden ser considerats segurs.
Tot fa indicar, per tant, que el model Meloni tirarà endavant, i no és estrany, ja que aquest ja ha despertat cert interès en altres països europeus o fins i tot en la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. L'oposició italiana, per la seva banda, s'hi ha oposat frontalment i demana que desmantelli.