Un total de 118 països s'han compromès a triplicar la capacitat mundial d'energies renovables per al 2030, segons ha anunciat aquest dissabte la Unió dels Emirats Àrabs, com a amfitrió de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2023, la COP28, que se celebra des d'aquest dijous a Dubai. Aquest és un dels compromisos per accelerar la descarbonització, que permetrà als països signants "treballar junts" per incrementar la capacitat global de generar energia renovable i assolir en menys de 7 anys els 11.000 gigawatts, com a mínim, d'aquesta energia, segons informa EFE.
🌿 Cimera del Clima 2023: les 4 claus per entendre la COP28 a Dubai
Així mateix, els països han acordat duplicar la taxa mitjana anual sobre la millora de l'eficiència energètica, passant de l'aproximadament 2 % actual a més del 4% el 2030. Per la seva part, les companyies petrolieres privades i estatals més grans del món, entre les quals l'estatunidenca Exxon Mobil Corp. i la saudita Aramco, han encapçalat un altre gran pacte: reduir gairebé a zero les emissions de les grans petrolieres i, simultàniament, les dels sectors industrials amb més impacte climàtic. Concretament, aquestes companyies s'han compromès a realitzar "operacions neutres en carboni" per a l'any 2050, a posar fi a la crema rutinària de gas en torxa el 2030 i a reduir gairebé a zero les emissions de metà.
"Si aquests compromisos es compleixen, i pel que fa a les temperatures que altrament veurem en la pròxima dècada, avui podria ser la jornada d'anuncis amb més impacte de qualsevol cimera en els 30 anys que porto a l'Environmental Defense Fund", ha subratllat el president d'aquest grup de defensa ambiental sense ànim de lucre amb seu als Estats Units, en una roda de premsa organitzada per la COP28.
Precisament, els Estats Units, juntament amb altres països com la República Txeca, Xipre, República Dominicana, Islàndia, Kosovo i Noruega han anunciat aquest dissabte la seva adhesió a l'aliança mundial per a abandonar el carbó, un “senyal al mercat global” que els analistes esperen que pugui incentivar la desinversió en aquest combustible fòssil altament contaminant.
Un altre pas acordat a la COP28 per impulsar la descarbonització ha estat el compromís de destinar 1.000 milions de dòlars a projectes de reducció d'emissions de metà, encara que els organitzadors de la cimera no han donat més detalls sobre aquest pla, a l'espera que se celebri el dia temàtic de l'energia el 5 de desembre.
La salut, a la COP28
Aquesta nova jornada de la COP28 ha arrencat amb un compromís per posar la salut al centre de l'acció climàtica, a causa de les conseqüències de l'escalfament global. Així, 123 països han signat la Declaració de Clima i Salut de la COP28, reconeixent que s'han de reduir emissions i la contaminació per a protegir la població de riscos sanitaris. A l'acord s'hi han sumat potències com els Estats Units, la Unió Europea o el Japó, però, en canvi, no ho han fet les dues nacions més poblades del món, la Xina i l'Índia.