Un total de 130 soldats de l'exèrcit israelià s'han oposat aquest dimecres a continuar combatent a Gaza, un any després de l'inici de la guerra, ja que els combats representen una "sentència de mort" per als 101 ostatges que segueixen a l'enclavament palestí, segons una carta enviada a les autoritats israelianes, que recull Efe. "És clar que la continuació de la guerra a Gaza no només retarda el retorn dels ostatges sinó que també posa en perill les seves vides: molts ostatges han mort pels bombardejos de les FDI (forces armades), molts més que els que han estat rescatats en operacions militars", ha detallat la missiva dels signants.

"Nosaltres, que hem servit i continuem servint amb dedicació, arriscant les nostres vides, anunciem que si el govern (israelià) no canvia de rumb immediatament i treballa per aconseguir un acord per portar els ostatges a casa, no podrem continuar servint", continua el text. Les seves paraules arriben dos dies després del primer aniversari dels atacs de Hamàs del 7 d'octubre que van iniciar la guerra a Gaza, quan 251 ostatges van ser segrestats per milers de milicians en territori israelià, dels quals 97 continuen retinguts a l'enclavament, a més d'altres quatre que porten anys.

A la guerra només hi ha hagut una treva d'una setmana a finals de novembre, durant la qual 105 ostatges van ser alliberats a canvi de 240 presoners palestins. Almenys sis captius més han estat assassinats accidentalment per l'exèrcit israelià, mentre que entre la trentena dels captius que les forces israelianes estimen que ja estarien morts, alguns haurien mort pels incessants atacs aeris d'Israel, segons Hamàs.

"La destrucció és a tot arreu"

“És pitjor del que et puguis imaginar”, diu Sally Stevenson a The Guardian“La destrucció és a tot arreu, fins on arriba la vista, és a l'aire que respirem. No hi ha cap lloc segur a Gaza. Per a ningú, especialment per als nens”. Així s'expressava la treballadora sanitària australiana que ajuda a gestionar l'atenció d'emergència a Gaza, és franca quan se li pregunta què necessiten saber els seus compatriotes sobre la situació al territori assetjat després d'un any de guerra.

Stevenson, directora executiva del Centre de Salut per a Dones d'Illawarra, va arribar a Gaza fa tres setmanes en una missió amb l'organització mèdica benèfica Metges Sense Fronteres (MSF). Stevenson treballa a Al- Mawasi, a Gaza, que Israel ha designat com a espai segur. Stevenson descriu la zona com “l'anomenada zona humanitària”. Stevenson explica que més del 90% de la població de Gaza, de 2,1 milions de persones, ha estat desplaçada a la guerra, molts d'ells diverses vegades, mentre que el 50% del personal de MSF viu a tendes de campanya. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!